Biljke mogu da "osete" da će biti napadnute

Naučni časopis "Oecologia" objavio je studiju i popratne članke u kojima detaljno objašnjava vrlo zanimljiv odbrambeni mehanizam biljaka kada se suoče sa opasnošću.
Biljke mogu da "osete" da će biti napadnute
Foto: Pixabay
Biljke nemaju mogućnost bega pa su tokom evolucije razvile druge strategije kako ne bi bile pojedene. Neke zgrče i poviju svoje listove, druge počnu da izlučuju hemikalije kako bi bile lošeg ukusa i kako ih životinje, čiju su pljuvačku registrovale, ne bi pojele. Istraživanja su sada pokazala da flora može detektovati biljojede mnogo pre nego što oni krenu u napad, što biljkama ostavlja vremena da slede taktiku koja glasi "napad je najbolja odbrana".
 
Kada je ekolog Džon Orok sa univerziteta u Viskonsinu na tlo, relativno blizu biljaka, razmazao sluz običnih puževa, obližnji paradajz je odmah to registrovao i počeo pojačano da luči određene enzime koji te puževe odbijaju.
 
"Nijedna biljka nije pojedena. Mi smo im dali maleni znak da će uslediti napad, i to je bilo dovoljno da pokrene velike promene u njihovoj hemiji", kaže Orok.
 
Na početku je tim mislio kako ta vrsta odbrane deluje samo protiv puževa, ali enzimi koje je paradajz izlučio nakon što je "osetio" sluz u blizini odbija i gusenice. 
 
"Ova vrsta odbrane je najbolje što većina biljaka može da uradi, to je ekvivalent hemijskog napada", kaže Orok.
 
Saznanje da samo približavanje sluzavog puža može kod biljaka pokrenuti hemijsku reakciju zaintrigiralo je Ričarda Karbana, biologa koji se bavi komunikacijom biljaka i koji nije bio član istraživačkog tima.
 
"Jako je zanimljivo da ove biljke reaguju pre nego što su oštećene i da njihovi postupci ozbiljno doprinose tome da prođu nepovređene. Pitanje za milion dolara je, naravno, kako paradajz detektuje hemikalije u sluzi koja ih nikada nije dotakla? To su mehanizmi koje još moramo razjasniti", slažu se Orok i Karban.
  • dule

    03.05.2018 13:50
    Sad će onaj orvel vegan da izvrši harakiri iz zasede.
  • Pavlov

    02.05.2018 11:08
    uslovni reflex za samoodrzanje koji je pominjao Bob Dilan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva