Koja zemlja ima najviše vremenskih zona?

Na svetu postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može da ima više njih, poput SAD koje samo na kopnu imaju četiri, plus petu na Aljasci.
Koja zemlja ima najviše vremenskih zona?
Foto: Pixabay
To ne čudi, s obzirom na to da je reč o velikoj zemlji. Ali, koja država na svetu ima najviše vremenskih zona? 
 
Mnogo ljudi bi u prvi mah pomislilo da se radi o Rusiji, s obzirom na to da se prostire na dva kontinenta - Evropi i Aziji. 
 
Ali, odgovor je drugačiji i iznenađujući: Francuska.
 
Zašto? 
 
Francuska se nalazi u zoni srednjeevropskog vremena (CET), kao i ostatak srednje Evrope. Ali, titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija. 
 
Među njima su Gvadelupe na Karibima, La Reunion u Indijskom okeanu i Francuska Polinezija na Pacifiku. 
 
Sledeće dve zemlje s najviše vremenskih zona su SAD i Rusija, svaka sa po jedanaest. 
 
U slučaju SAD, to je takođe zbog pojedinih prekomorskih teritorija, npr. Havaja u Tihom okeanu. 
 
Što se Rusije tiče, reč je o velikom prostoru koji se proteže od rta Dežnjev na istoku do oblasti Pskovm, koja se na zapadu graniči sa Estonijom.
  • @Laza

    28.05.2018 10:35
    Mislis na Rusiju?
  • gari

    28.05.2018 09:43
    U slučaju Francuske apsolutno je opravdano da se računaju kolonije. Građani francuskih kolonija su građani Francuske! Možda je kod Britanaca drugačije recimo, ali u oba slučaja nema ni govora o eksploataciji jer građani tih kolonija mogu na referendumu da se odvoje ako žele. U pitanju je uzajamno zadovoljstvo. E sad, ako je nama krivo što se oni ne lože na slobodu isključivo pod svojim sopstvenim opresorima, to je drugo.

    A za kontinentalne SAD... Jeste Aljaska na severnoameričkom kontinentu, ali se pod kontinentalnim SAD misli ipak na tih pedesetak država na kopnu između Kanade i Meksika.
  • Laza

    27.05.2018 10:20
    Slažem se da je besmisleno računati i kolonije a uz to je i sramotno da jedna država koja sebe smatra jednom od najliberalnijih, najslobodnijih država na svetu i dalje izrabljuje siromašne države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva