VIDEO: Otvorena prva biciklistička staza napravljena od reciklirane plastike

Prva biciklistička staza na svetu u potpunosti napravljena od reciklirane plastike otvorena je u Holandiji.
Biciklistička staza duga trideset metara, u 1.300 godina starom gradu Zvoleu na severu Holandije, sadrži količinu plastike ekvivalentnu 500.000 čepova boca, pa se procenjuje da je dva ili tri puta izdržljivija od tradicionalnih staza.
 
Osam miliona tona plastičnih boca, ambalaže i ostalog otpada završi u okeanu svake godine ubijajući morski život i ulazeći u ljudski lanac ishrane, navodi Program UN za životnu sredinu.
 
Projekat je prvi veliki korak prema održivim saobraćajnicama budućnosti napravljenim od recikliranog plastičnog otpada, rekli su u izjavi idejni tvorci staze An Kudstal i Simon Joritsma.
 
Vodeći stručnjak za zaštitu životne sredine Gus Velders pozdravio je novu inicijativu holandske inženjerske firme KWS, kompanije za proizvodnju cevi Wavin i francuske naftne kompanije Total, rekavši da je to "pozitivan korak" prema ponovnoj upotrebi odbačenih materijala.
 
 
Međutim, Ema Pristland, aktivistkinja "Prijatelja zemlje", tvrdi da primarno rešenje plastičnog zagađenja leži u prevenciji nepotrebne upotrebe.
 
"Upotreba plastike za izgradnju biciklističkih staza može pomoći pri sklanjanju plastike iz odlagališta, ali još je nejasno šta se događa s tom plastikom, kada se istroši površina staze", rekla je Pristland Fondaciji Tomson Reuters.
 
Gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumevaju: ponovna upotreba proizvoda, delova i materijala, sprečavanje stvaranja otpada ili zagađenja, kao i korišćenje manje novih sredstava i energije.
 
Holandska Vlada je obećala da će prepoloviti upotrebu sirovina do 2030. godine, kao i da će ubrzati prelaz prema cirkularnoj ekonomiji.
 
Otvaranje druge biciklističke staze u selu Gitorn na severoistoku Holandije, očekuje se u novembru.
 
  • Tata Ikun

    22.09.2018 13:03
    Ne volim političke komentare, ali moram... Ovi su gori i od Vučića. Ovaj naš bar otvori 50m polu-završenog mosta sa nezavršenim priključnim putevima , a ovi otvaraju 30m biciklističke staze...I to od plastike. Bez obzira reciklirana ili ne, i dalje se nalazi na površini ove planete, ali ima (recimo) neku upotrebnu vrednost.
    Javlja mi se da ćemo uskoro početi da uvozimo kineske biciklističke staze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.