Naučnici: Spavamo na ogromnoj količini dijamanata, ali ne možemo do njih

Naučnici tvrde - dijamanti nisu nikakva retkost i ima ih mnogo više nego što se misli.
Naučnici: Spavamo na ogromnoj količini dijamanata, ali ne možemo do njih
Foto: Pixabay
Zapravo, prema istraživanjima Tehnološkog instituta u Masačusetsu - kada bi doprli do svih zaliha koje se kriju u zemlji, cena bi im drastično pala, javlja CNN. 
 
Nova studija interdisciplinarnog tima istraživača koristila je seizmičku tehnologiju - istu vrstu koja se koristi za merenje zemljotresa - i došli su do spoznaje da duboko u zemlji leži 1.000.000.000.000.000 tona dijamanata. Onima koji ne umeju da pročitaju ovu brojku - to je kvadrilion tona - odnosno hiljadu puta više od jednog triliona. 
 
Svejedno, do njih nećemo tako skoro dopreti. Naime, ova ležišta dijamanata nalaze se na dubinama do kojih je poznatim tehnologijama nemoguće dopreti. Nalaze se na dubini između 150 i 250 kilometara ispod površine. Ako se zna da je dijamantni rudnik Mir u Rusiji - druga rupa po dubini na svetu, duboka tek 400-tinak metara, teško da će se u narednih 50 godina pronaći tehnologija koja bi mogla da dopre do ovog vrednog nalazišta.  
 
Naučnici su do ovih fascinantnih brojki došli koristeći zvučne talase za merenje, jer se njihova brzina menja u zavisnosti od sastava, temperature i gustine stena i minerala kroz koje putuju. Duboko u zemlji su kratoni, mase stena oblikovane poput planina okrenutih naopako i nastale su pre otprilike 500 miliona godina, najstariji su deo Zemlje i preživeli su stvaranje i razbijanje kontinenata. Nalaze se na dubinama od oko 200-tinak kilometara.  Oni su obično hladniji i manje gusti od okolnih stena i rezultiraju bržim zvučnim talasima. 
 
Međutim, naučnici su primetili da su talasi još brži kad se kreću kroz dno kratera, tzv. korene. Zbog toga su spojili virtuelne stene, izrađene od mogućih kombinacija različitih materijala i pomoću trodimenzionalnih modela, upoređivali brzine zvukova u različitim varijacijama. 
 
Zvuk putuje dijamantom dva puta brže nego kroz ostale vrste stena, pa je tim shvatio da mora postojati i u kratonima.  
 
"Dijamanti savršeno odgovaraju jer su malo gušći a nije potrebno da ih bude mnogo", rekao je Ulrih Faul, istraživač na MIT-ovom Odeljenju za Zemlju, atmosferske i planetarne nauke i viši saradnik na studiji. 
 
Faul, koji je radio u laboratoriji s timom seizmologa, geologa i drugih naučnika, malo je povećao količinu dijamanta u virtuelnim stenama dok nisu postigli kombinaciju koja je stvorila iste brzine prolaska talasa koje su iskazale pri merenjima seizmičkim tehnologijama u zemlji. Ono je iznosilo jedan do dva odsto u odnosu na kraton. Zatim su taj postotak pomnožili s ukupnim volumenom kratonskog korena u zemlji, koji su procenili mapiranjem novih i starih formacija stena.  Tako su došli do brojke od jednog kvadriliona dijamanata, što je 1.000 puta više nego što su očekivali. 
 
Faul kaže da je vrlo logično da su se dijamanti formirali upravo na tom mestu jer je za njihovo stvaranje potreban ekstremno visoki pritisak i ekstremno visoka temperatura. Težina svih stena pruža idealne uslove za njihovo formiranje duboko u Zemljinom plaštu. 
 
Dijamanti koji završavaju u ogrlicama i prstenju potiču sa površine Zemlje, a formirani su obično tokom vulkanskih erupcija, rekao je Faul CNN-u. 
 
U studiji su učestvovali istraživači iz raznih naučnih institucija, uključujući i kalifornijski Berkli, zatim Harvard, pa univerzitet iz Melbourna i Univerzitet za nauku i tehnologiju iz Kine.  
  • Tata Ikun

    22.09.2018 12:58
    U poslednjoj deceniji ili dve, naučnici su se toliko nalupali gluposti, da kad bi se od toga napravila knjiga, bila bi najprodavanija ikada iz oblasti komedije.
    Običan svet mora da shvati jednu stvar, a to je da pravi naučnici rade za korporacije i njihovi patenti pripadaju kapitalistima i njihova imena nećete naći po novinama, a ovi što izlaze pred novinare i lupetaju su oni nesrećnici koji bi hteli da zadrže izvore finansiranja za ono ništa što rade. To su obično teoretičari fizike, samozvani astronomi i slični nesrećnici koji vole da se slikaju.
    Ne postoje više Tesla, Njutn, Ajnštajn... Sad postoje samo korporacije sa naučnicima bez imena, i sa pronalascima koji nemaju lični pečat.
    A ova i slične vesti služe da se prost narod divi "napretku", dok mu se komad mesa na tanjiru i slobodno vreme za porodicu polako smanjuje...
    Ovo ne znači da nauka ne napreduje. Napreduje ogromnom brzinom i to je zabrinjavajuće, jer sve što dospe u širu javnost kao potrošačka roba služi da čovek sam sebe zarobi ili da se zaglupi. Ostalo ide na sve bolje načine kako da sami sebe uništimo.
  • Kvadrilion

    19.09.2018 23:01
    ali po engleski
    Koliko znam kod nas se 1.000.000.000.000.000 čita kao bilijarda
  • Nisu to naučnici

    19.09.2018 19:23
    Jedemo ih, pa su nam neophodni.

    Možda onima u Amsterdamu, ali nama i milionima gladnih u svetu, sigurno ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.