Pisci krimića za koje se ispostavilo da su ubice

Nensi Krempton Bromfi, 68-godišnja spisateljica iz Oregona napisala je knjigu o ženi koja je "provela svaki božji dan u braku maštajući o tome da ubije muža" i kasnije je uhapšena zato što je ubila muža.
Pisci krimića za koje se ispostavilo da su ubice
Foto: Pixabay
Iako je navodno ubistvo koje je počinila Bromfijeva posebno apsurdan primer života koji oponaša umetnost, to nije sasvim neuobičajena pojava. Vajs je sakupio najbrutalnije i zastrašujuće primere šta se desi kad se ispostavi da su pisci krimića pretvorili svoju prozu u stvarnost, ponekad oponašajući sadržaj sopstvenih dela.
 
Liu Jongbiao
 
U avgustu 2017. godine, kineski pisac Liu Jongbiao radio je na knjizi kad je uhapšen zbog četiri zastarela slučaja ubistva koja su se desila pre više od dve decenije. Knjiga pod naslovom "Prelepa spisateljica koja je ubijala navodno je govorila o spisateljici koja je ubila velik broj ljudi, ali su ti slučajevi ostali nerešeni.
 
Prema pisanju kineskog sajta Sixt Tone, Liu je uhapšen u svojoj kući pod sumnjom da su on i saučesnik upleteni u svirepu neuspešnu pljačku iz 1995. godine. Policija veruje da su dvojica osumnjičenih — Liu, 53, i čovek po imenu Vang, 65 — prvobitno nameravali da opljačkaju goste hostela u gradu Hužo, ali su tokom pljačke na kraju pretukli čoveka na smrt. Potom su navodno ubili vlasnike i njihovog trinaestogodišnjeg unuka da bi to prikrili.
 
Od tada, slučaj je bio arhiviran — sve dok novi DNK dokazi nisu odveli policiju pravo do Liuvih vrata. Kad su ga policajci uhapsili, on im je navodno rekao: "Čekao sam vas ovde sve ovo vreme."
 
Liuov pretposlednji roman nosio je naslov "Grešna tajna". U pismu koje je Liu navodno napisao svojoj ženi, u kom je priznao zločine, on je rekao: "Živeo sam u strahu 20 godina. Znao sam da će ovaj dan jednom doći. Konačno mogu da budem slobodan od mentalnog mučenja koje sam toliko dugo trpeo." Liu je osuđen na smrt u julu 2018. godine.
 
Blejk Libel
 
U junu ove godine, pisac Blejk Libel osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog mučenja i ubistva svoje devojke Iane Kasijan, "iz čijeg je tela ispuštena sva krv tokom zločina za koji je tužiteljka rekla da savršeno odgovara scenariju grafičkog romana koji je on napisao u kolaboraciji", prema pisanju "CBS Los Angelesa".
 
Bet Silverman, tužiteljka u ovom slučaju, nazvala je brutalno mučenje i ubistvo Kasijanove počinjeno 2016. godine "primer života koji oponaša umetnost", istakavši da je grafički roman Sindrom iz 2015. godine sadržao detaljne opise ispuštanja krvi. Na naslovnici dotične knjige nalazi se i slika skalpirane lutke bebe, koja umnogome podseća na delove tela koji su pronađeni na mestu zločina.
 
Ričard Klinkhamer
 
Te 1992. godine, godinu dana nakon nestanka supruge holandskog pisca krimića Ričarda Klinkhamera, autor je predao izdavaču rukopis romana koji je, prema pisanju Gardijana, "bio brutalno, detaljno istraživanje sedam načina na koje je Klinkhamer mogao da ubije svoju suprugu Hanelor. U jednom od scenarija izloženom u knjizi, on se njenog tela rešava tako što ga ubacuje u mašinu za mlevenje mesa i njime hrani golubove."
 
Iako je Klinkhamer bio glavni osumnjičeni u policijskoj istrazi povodom nestanka njegove supruge, nisu mogli da nastave s istragom jer nisu pronašli leš. Nakon što je izdavač odbio brutalan i naizgled autobiografski rukopis holandskog pisca krimića zato što je previše surov, u holandskoj anderground štampi počeli su da niču odlomci iz tog dela. Tada je on postao neka vrsta slavne ličnosti iz književnih krugova, pojavljujući se kao gost u brojnim TV emisijama.
 
Nakon što se pisac preselio u Amsterdam, jedna porodica se uselila u kuću koju je Klinkhamer nekada delio sa suprugom. Dok su renovirali novi dom, angažovali su kopača koji je pronašao lobanju zakopanu ispod betonskog poda dvorišne šupe, koja je pripadala Hanelor. Policija je 2000. godine konačno uhapsila Klinkhamera i on je priznao ubistvo.
 
En Peri
 
Pre nego što je En Peri postala spisateljica bestseler krimića, provela je pet godina u zatvoru zbog ubistva majke najbolje prijateljice. Rođena kao Džulijet Hulme, ova petnaestogodišnjakinja proglašena je krivom za premlaćivanje Honore Parker na smrt, zajedno sa ženinom petnaestogodišnjom ćerkom Polin Parker.
 
Ovaj krvavi zločin dogodio se 1954. godine nakon što su Hulmeini roditelji saopštili ćerki da se razvode i šalju je u Južnu Afriku da živi sa tetkom. Ostvarivši veliku bliskost sa Parker, Hulme je mislila da mogu da napuste Novi Zeland zajedno, ali je Parkerina majka Honora to odbila.
 
"Njeno odbijanje izazvalo je ubilački bes kod Parker, a Hulme je smatrala da duguje svojoj najboljoj prijateljici da joj pomogne da namame gospođu Parker u park Krajstčerč i zveknu je ciglom u čarapi u glavu", javio je Gardijan.
 
Nakon odsluženja kazne, Hulme se preselila u Škotsku i za sebe izgradila nov život kao spisateljica krimića, promenivši ime u En Peri i objavivši četrdesetak knjiga. Njen pravi identitet otkriven je tek u filmu Pitera Džeksona iz 1994. godine "Nebeska stvorenja", zasnovanom na događajima iz stvarnog života.
 
Prema intervjuu koji je dala za "60 minuta" 2012. godine, Peri smatra da je vratila svoj dug društvu, rekavši: "Čovek mora da plati, kad zna da je pogrešio. Onda to može da ostavi za sobom. To nije ništa strašno, to je dobra stvar, to isceljuje, kad platite dug i ostavite to za sobom."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti