FOTO: Kako "tačerovski efekat" vara naš mozak?

Šta nije u redu s naslovnom fotografijom? Očigledno, okrenuta je naopako, ali to nije sve - još nešto je promenjeno na njoj.
Naučnici ovo nazivaju tačerovskim efektom, po Margaret Tačer, čiju je fotografiju iskoristio profesor sa Univerziteta u Njujorku Piter Tompson 1980. godine kako bi demonstrirao da mozak ne može ispravno da obradi fotografiju lica koje je okrenuto naopako. 
 
Ono što je zanimljivo je da mozak misli da može pa ste uvereni da je sve u redu dok ne okrenete fotografiju.
 
 
Zbog čega je ova iluzija važna? 
 
 
 
Ona je postavila temelje za novi način razmišljanja o tome kako mozak obrađuje lica, piše "Gardijan". Osim toga, pokazuje koliko su lica kod ljudi (i kod majmuna) posebna.
 
 
Nakon što je objavljena izvorna iluzija, brojna istraživanja pokazala su kako pretpostavke koje mozak čini oko konfiguracije lica omogućuju da prepoznamo manje razlike između lica - razlike koje nas čine jedinstvenima - i to gotovo bez napora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.