Borislavu Novakoviću i ostalima iz ZIG-a ukinuta presuda

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu, kojom je na tri i po godine zatvora bio osuđen bivši direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković.
Borislavu Novakoviću i ostalima iz ZIG-a ukinuta presuda
Foto: 021
Njegovi saradnici oslobođeni su kazne od dve i po do četiri godine zatvora, zbog optužbi da su zloupotrebili službeni položaj, prilikom izgradnje Bulevara Evropa u Novom Sadu od 2009. do 2011. godine. Istom odlukom, koja je danas objavljena, sud je naložio da im se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu i otkloni niz bitnih povreda krivičnog postupka koje su uočene.
 
Ukinutom presudom, Novakovićeva tadašnja pomoćnica Mirjana Dejanović bila je osuđena na istu kaznu od tri i po godine zatvora, a službenici Zavoda - Zoran Bojović na četiri godine zatvora i Dragana Živković na dve i po godine zatvora.
 
Bojović i Živković obavezani su, ukinutom presudom i da solidarno na ime naknade pricinjene štete iznos 462.909.109,61 dinar plate Gradu Novom Sadu u roku od tri meseca od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.
 
Apelacioni sud je najpre u obraloženju svoje odluke ukazao da prvostepeni sud nije dao prihvatljive razloge za svoj zaključak - da u odnosu Novakovića u ovom slučaju nije reč o "presuđenoj stvari" u drugom, prekršajnom postupku koji je obustavljen zbog zastarelosti.
 
Naime, prema stavu odbrane, protiv Novakovića je zbog istovetnih radnji izvršenja onako kako su opisane u optužnici, već vođen prekršajni postupak, koji je na osnovu odluke Prekršajnog apelacionog suda od 24. septembra 2014. godine pravnosnažno obustavljen usled nastupanja apsolutne zastarelosti.
 
Apelacioni sud je ukazao da je prema Evropskoj konveciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda i praksi Evropskog suda za ljudska prava pojam "krivično" dosta širi u odnosu na isti pojam u našem pozitivnom pravu. "Taj pojam po Konvenciji suštinski odgovara pojmu ''krivično delo'' u nacionalnom pravu, ali obuhvata i pojedine privredne prestupe i pojedine prekršaje, a što je u skladu sa Ustavom Republike Srbije kojim je proširena zabrana ponovnog gonjenja i kažnjavanja za isto krivično delo i na postupke za neko drugo kažnjivo delo", naveo je Apelacioni sud.
 
Dodao je da se za sada se ne može prihvatiti ni stav prvostepenog suda da se pravilo "presuđene stvari" odnosi isključivo na potpuno identičan činjenični opis, napominjući da je u obrazloženju presude prvostepeni sud propustio da navede šta je Novakoviću stavljeno na teret u postupku koji je pravnosnažno okončan.
 
Optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal okrivljeni u ovom slučaju se terete da su omogućili preduzeću "Borovica transport" da dobije posao za izvođenje radova na izgradnji saobraćajnih površina druge i treće deonice četvrte faze Bulevara Evrope od Rumeničkog puta do autoputa E75 u Novom Sadu, iako su znali da to privredno društvo nije ispunjavalo minimum uslova u pogledu opreme i mehanizacije za dobijanje posla, te nije moglo da dobije posao izgradnje saobraćajnih površina.
 
Novaković je bio uhapšen krajem novembra 2014. i u pritvoru je proveo 30 dana. U vreme spornih radnji, bio je funkcioner Demokratske stranke i šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine, ali je prošle godine napustio tu stranku.
  • salensbb

    16.01.2018 21:04
    I evo nije puno proslo a DS kadar opet pocinje da se rehabilituje i vraca u staru formu.Konkretno evo u banovini od okorelih demokrata koji su palili i zarili i koji su se posakrivali po rupama polako izlaze na povrsinu dobijaju titulice i menjaju dreseve u SNS....
  • Mirko Markovic

    16.01.2018 09:18
    Pa evo ja dobio presudu gde se nasilniku koji me pretukao placa odsteta i sve to presudila precednica suda Novi Sad. Absurd da te kap.
  • Bačvan

    16.01.2018 08:13
    Užas
    Nestane 5,5 miliona evra iz ZIG-a, posao se ne uradi, plati se AVANSNO (ovo je verovatno jedini takav slučaj u svetu), usput, izvođač građevinskih radova je uprkos protivljenju tenderske komisije, izabran, naravno potpuno suprotno zakonu (Bora Novaković), firma koja primi pare ode u stečaj, a za kraj ZIG (Zoran Bojović) odbije da pusti menicu i da se u poslednjem momentu naplati, mada mu je to traženo od zaposlenih u ZIG-u, para nigde nema, a onda po žutom Sudu u Srbiji NIKO NIJE KRIV.

    Ovi korumpirani ljudi u pravosuđu prave celu Srbiju blesavom, prave se pametni, jer su navikli samo na korupciju od prvog dana kada su ih žuti doveli na ta radna mesta.

    Bojim se da će narod mnoge od aktera ovi dešavanja jednog dana izvesti pred lice pravde, jer ovako očigledno više ne može da ide.

    Oni koji su upropastili društvene firme u Novom Sadu, a neke kriminalnim privatizacijamam otuđili, pa čak i uugasili, moraće takođe da odgovaraju, jer Novitet, Novkabel, Pobeda, Heroj Pinki, Jugoalat, Jugodent, Novosadska mlekara itd. nisu zaboravljene od strane Novosađana.
    To što je u ove kriminalne radnje umešan deo političara, policajaca, sudija, tužioca, stečajnih upravnika, zaposlenih u ovim preduzećima, samo znači da će zatvori biti malo popunjeniji, nego što su to danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika