Radovan Jokić predstavio program revitalizacije kulturnog sektora Novog Sada

Nekadašnji gradski ministar za kulturu Radovan Jokić predstavio je danas svoj program pod nazivom "Himereks", koji je zbir neophodnih i hitnih mera revitalizacije kulturnog sektora Novog Sada.
On je predstavio svoju viziju razvoja gradske kulture, a u planu se kao glavne stavke navode sprečavanju tekuće razgradnje kulturnog sistema Novog Sada, te revitalizacija izgubljenih potencijala i postavljanje prioritetnih mera.
 
Jokić, koji je inače predsednik Saveta za kulturu SPS-a, kaže da je zadovoljan time što jedna politička partija svoju kampanju počinje sa akcentom na kulturu, a posebno što je Novi Sad kolevka pozorišta, izdavaštva i kulture.
 
- Od kad je počela predizborna kampanja nigde niste mogli da čujete reč kultura. To je odraz i simptom ovog društva, kultura je marginalizovana, više i ne postoji u ozbiljnim društvenim tokovima, u onome što se zove konstrukcija, podizanje i rekonstrukcija društva u kojem živimo. Nemoguće je reformisati društvo bez kulture, to je problem sa kojim moraju da se suoče političari. Novi Sad zaslužuje da se kulturna scena ujedini, jer je ona sad dezorijentisana, razjedinjena, na najnižem nivou. Najniži politički funkcioneri vode kulturu, to su poslednja mesta koja se dodeljuju - rekao je Jokić.
 
Jokić kaže da program "Himereks" nije gotov dokument i strategija, već apel da se nešto hitno mora uraditi sa kulturom
 
- Kompetencija o kulturi je primarni cilj, zatim implementacija programa i strategije, jer u ovoj državi ne postoji nikakva strategija ni na jednom nivou, bio to republički, pokrajinski ili lokalni nivo. U Pokrajini je u programu do 2020. kultura izbačena, ne postoji. Plan je da Studio M, u roku od dve godine, postane šira kulturna zona za audio i vizuelne umetnosti. Mislimo na galeriju, na prostor za video projekcije i sve kulturne forme. Mislim da nemamo još mnogo vremena da stvari postavimo onako kako mora, a ne kako mi hoćemo - jasan je Jokić.
 
Himereks je podeljen na šest tačaka: 
 
Ljudski potencijali, na šta se odnosi postavljanje kompetentnih ljudi na čelo upravnih sistema, zatim programi kojima će se utvrditi prioritetni pravci koji doprinose stvaralaštvu, popularizacija kulture i participacija kao podsticaj i stimulacija kako bi se podigao kvalitet kulturnih sadržaja. Ostale tri tačke su nove veze, prostori kulture, odnosno reparacija i rekonstrukcija postojećih prostora kulture i praćenje i korekcija kulturnih tokova grada.
 
Hitne mere revitalizacije kulturnog sektora Novog Sada biće predstavljene u "Fabrici", gde će, kako je najavljeno, održati interkulturalni dijalog o svim problemima kulture u gradu.
 
Autor: Dejan Đolović
  • Svestran slikar

    01.04.2016 22:21
    Vlast čini neviđena čuda!!!
    Razmislite kome dajete svoj glas!!!!

    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/clanak.php?br=155&clanak=7
    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=327&cl=15
    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/clanak.php?br=158&clanak=17
  • ALIJA

    30.03.2016 23:27
    Hm... lepo, slažem se sa gospodinom Jokićem...jedino mi nije jasno kako to da je predsednik Saveta kojeg sam i ja član, i koji od kako smo ga osnovali nije imao ni jedan jedini sastanak, niti znam da je neki od sličnih u najavi!!!ali sreća pa tipično i ne pogadja i ne vredja više kao nekad što jeste!!!živeli !!!
  • Jel moguce?

    30.03.2016 16:38
    da se neko konacno setio kulture i da hitno treba nesto uraditi!!!.
    Velika podrska ovom coveku, koji medju retkima ima ideju i plan kako da se izvucemo iz ovog bolesnog stanja, u koje je zapala nasa kultura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti