Novosadski uzbunjivači na milosti i nemilosti stranački angažovanih šefova

JKP "Put", Institut za onkologiju Vojvodine, Institut za kardiovaskularne bolesti, te Viša poslovna škola i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, ustanove su i organi vlasti koje su proteklih godina tužili novosadski uzbunjivači.
Agencija za borbu protiv korupcije, dok je još imala tu nadležnost, dodelila je osobama zaposlenim u ovim ustanovama statuse uzbunjivača od 2011. do 2015. godine, dok Ustavni sud nije doneo odluku da je protivustavno da ovaj organ obavlja taj posao.
 
Kako za 021 kažu u Agenciji, u navedenom periodu joj se 14 Novosađana zaposlenih kako u javnim, tako u privatnim preduzećima javilo za zaštitu jer su prijavili korupciju na radnom mestu, a zaštitu je dobilo sedam radnika koji su ispunjavali uslove za dobijanje statusa. Međutim, ustanovilo se da je jedan uzbunjivač zloupotrebio svoj zaštićeni položaj, pa mu je isti i oduzet.
 
Uzbunjivači ne prolaze dobro u sredini koju prijave kao koruptivnu. Većina uzbunjivača prolazi kroz psihički mobing tokom i nakon rešavanja slučaja, a dolazi i do fizičkih obračuna. Najčešća posledica uzbunjivanja je otkaz uzbunjivaču koji ima status, što predstavlja prekršaj i ta osoba obično odlukom inspekcije rada biva vraćena na svoj posao. Međutim, tada rad u koruptivnoj sredini postaje još teži, dolazi do premeštanja na niža radna mesta, omalovažavanja i pretnji.
 
Tako je, kako je 021 već pisao, prošla dr Bojana Bokorov, koja je prijavila trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, aferu čiji epilog je poražavajući. Naime, iako postoje jasni dokazi o odgovornima za primanje stranih državljanja preko veze na štetu Vojvođana obolelih od raka, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu ih i dalje ne vidi i tvrdi da nema osnova za krivično gonjenje. Lekari s instituta su zaradili oko dva i po miliona evra za ilegalni dopunski rad, kada su redovno zakazane pacijente skidali sa spiska i ubacivali strance. Iako su kasnije saznali da su redovno zakazani pacijenti umirali, nastavili su da uzimaju novac od stranaca, tvrdi već godinama dr Bokorov. 
 
Tatjana Đakonov bivša je uzbunjivačica u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Novog Sada, koja je prijavila nezakonito trošenje budžetskog novca 2012. godine, kao i da je direktor Zavoda Mirko Šipovac (DSS) plaćao honorare za nepostojeća predavanja stranačkim kolegama. Pre nekoliko meseci prijavila je policiji nasilje na radnom mestu, nastalo kada je Šipovac navodno zalupio vratima i priklještio joj ruku, povredivši joj ligamente. Ovim povodom oglasila se i Agencija za borbu protiv korupcije s apelom da se prestane zlostavljanje Tatjane Đakonov, koja je zbog prijave malverzacija završila i na poligrafu.
 
Krupne stvari prijavili su i radnici JKP "Put" Radomir Ćirilović i Živan Pešić. Oni su prijavljivali tenderske nameštaljke i partijsko zapošljavanje, a kako su rekli za portal "Pištaljka", trpeli su smanjenje plata, provokacije i izolaciju od drugih zaposlenih, ali su videli i kako funkcioniše nepozitam - naime, kako tvrde, državni revizor nije želeo da istražuje korupciju u preduzeću jer je rodbina članova DRI bila zaposlena upravo u "Putu". Dvojici zaposlenih laknulo je kada su rukovodioci u preduzeću promenjeni nakon izbora.
 
Profesorka Jelena Damnjanović Simić prijavila je korupciju u Visokoj poslovnoj školi, koju je činio bračni par Tomić, rukovodioci Škole. I ona je, po ustaljenoj praksi, dobila otkaz po prijavi korupcije i dobijanju statusa, a vraćena je na posao odlukom inspekcije rada. Ona je, između ostalog, ukazivala na bahato trošenje para na putovanja, što je naknadno ustanovila i Državna revizorska institucija u svom izveštaju.
 
Od 5. juna prošle godine za uzbunjivače je zakonski zadužen sud. 
 
"Agencija nema više ovlašćenja da pruža zaštitu u administrativnom postupku, niti da određeno postupanje rukovodioca prema licu koje je prijavilo korupciju oceni odmazdom zbog prijavljenog slučaja korupcije, ali se Agenciji svakodnevno obraća veliki broj građana koji podnosi predstavke u kojima ukazuju na slučajeve korupcije po kojima Agencija postupa u skladu sa svojim nadležnostima, kao i građana koji i dalje traže zaštitu od Agencije i ukazuju da trpe štetne posledice, a koje Agencija poučava o pravima koje imaju po novom Zakonu o zaštiti uzbunjivača", kažu u ACAS.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Zora

    21.04.2016 11:27
    Država
    Strašno je šta doživljavaju uzbunjivači! Novosadska vlast se posebno brutalno obračunava sa uzbunjivačima! Da li je moguće da država ne može (ili neće) da zaštite ove ljude? Sudski sporovi traju više od tri godine, tužilaštvo ne reaguje! Otkazi, zlostavljanje od kolega i stranačkih direktora, oboljevanje i šta dalje reći. Ni samoubistva dve mobingovane radnice nisu pokrenula reakciju države, a posebno izvršne i sudske vlasti! Borba protiv korupcije je samo mrtvo slovo na papiru i prazne reči za dnevnopolitičku upotrebu!
  • Verni radnik

    21.04.2016 11:02
    Biti cinkaros kosta pogledajte Snoudena.
  • Walter

    21.04.2016 10:12
    dr Šipovac
    dr Šipovac nije u DSS kako piše u tekstu, već je aktivan u Samostalnom DSS koji vodi Andreja Mladenović. Samostalni DSS ide na izbore u koaliciji sa SNS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti