Novosadski pacijenti još daleko od jednostavnijeg zakazivanja pregleda

Novosadski Dom zdravlja, Dečija bolnica i Instiitut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici uveli su integrisani informacioni sistem zakazivanja pacijenata.

Postupajući po instrukcijama Ministarstva zdravlja, novosadski Dom zdravlja je ovaj sistem već uveo. "Godinama unazad mi radimo po sličnom integrisanom informacionom sistemu unutar same ustanove i ovim ćemo se samo povezati sa ostalim zdravstvenim ustanovama. Zadovoljni smo što će se i ustanove tercijalnog tipa pridružiti, a naredni korak jeste da nam zdravstvene ustanove dostave spisak slobodnih termina kako bi naši lekari odmah mogli da zakažu pregled pacijenata", kažu za 021 iz Doma zdravlja.

Ovakvim načinom umrežavanja zdravstvenih ustanova pacijenti bi trebalo odmah da dobiju slobodan termin za preglede, bez potrebe da kao ranije posebno zakazuju ili pozivaju željenog lekara. Ovaj sistem bi trebalo da ubrza prijem i pregled pacijenata. Međutim, kako 021 nezvanično saznaje, biće puno problema u njegovoj primeni, jer većina zdravstvenih ustanova već ima svoje informacione sisteme pa uvođenje ovog novog može stvoriti konfuziju i gužve u čekaonicama.

Pored Doma zdravlja kao ustanove odakle se pacijenti najčešće upućuju na druge preglede, integrisani informacioni sistem uvela je i Dečija bolnica, potvrdio je za 021 Slobodan Grebeldinger, direktor ove ustanove, koji je apelovao na sugrađane da budu strpljivi ukoliko dođe do gužvi.

"U momentu prelaska mi smo imali već 14.000 zakazanih pacijenata, jer godišnje napravimo oko 180.000 pregleda. Zamolili smo ljude koji se bave tim poslom da već zakazani pacijenti budu prebačeni u novi sistem, ali smo uradili i bekap podataka radi bezbednosti. Nadamo se da prelazak na novi sistem zakazivanja neće napraviti veće poteškoće ali molimo pacijente za strpljenje", rekao je on.

Nov integrisani sistem zakazivanja uvodi se postepeno u sve zdravstvene ustanove, a pored pomenute dve jedino je još Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici poslao termine za preglede svojih lekara, dok je u Institutu za onkologiju, Institutu za kardiovaskularne bolesti u Kamenici i Kliničkom centru Vojvodine procedura prelaska na ovaj sistem još u toku.  Iz ovih ustanova saznajemo da oni prate korake koji im stižu iz ministarstva, te da se ne zna kada će se sistem potpuno implementirati.

Inače, ovaj projekat pokrenut je 2012. godine i finansira ga Evropska unija sa 2,5 miliona evra iz Pretpristupnih IPA fondova. U projekat je uključeno 19 odabranih bolnica, osam u Beogradu i 11 širom Srbije. Za glavnog izvođača radova na tenderu je pobedila makedonska IT kompanija "Sorsix", koja je u tu svrhu napravila i internet portal "Moj doktor" koji će lekari i građani moći da koriste u svrhu pronalaska slobodnih termina za preglede.  

Iako je ovaj projekat trebalo da se završi još 2015. godine, Srbija još nije ni blizu njegove pune implementacije. Iz novosadskih zdravstvenih ustanova stoga apeluju na sugrađane da imaju strpljenja, jer je u pitanju proces kojem treba vremena da profunkcioniše u svom punom obimu.

  • x.

    04.07.2016 21:14
    Kako je mocan ovaj lider .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.