Novosađani više neće piti svetu vodicu

Novosadski "Vodovod" prekinuće praksu bivšeg rukovodstva i više neće osveštavati vodu.
Kako za 021 potvrđuje novi direktor Gvozden Perković, u preduzeću smatraju ovu praksu neprimerenom i neće je nastavljati, a skromno će obeležavati samo Dan firme.
 
"Takođe, sredstva namenjena proslavi Dana firme ćemo uplaćivati u dobrotvorne svrhe, a naknadno ćemo utvrditi kome će novac u tom trenutku biti najpotrebniji", kaže Perković (LSV) za naš portal. 
 
Većina novosadskih preduzeća obeležava slavu, a slava "Vodovoda" je Bogojavljenje. Praksu osveštavanja vode gradskog vodovoda uvelo je rukovodstvo preduzeća u vreme gazdovanja Pokreta "Dinara-Drina-Dunav" 2015. godine. Vest da je pop osveštao gradski vodovod odjeknula je i završila u svetskim medijima, a praksu je inicirao tadašnji savetnik direktora "Vodovoda" Tomislav Bokan (3D).
 
Voda je osveštana i ove godine u januaru.
 
 
Obeležavajući slave, preduzeća dovode u pitanje ustavna i zakonska načela. Za pokrajinsku zaštitnicu prava građana Aniko Muškinja Hajnrih, slava u preduzećima je za svaku osudu, jer se radi o praktikovanju inače porodičnog običaja i kršenju načela sekularnosti države. Kako je zaštitnica građana rekla za 021, kad privatna verska uverenja prodiru iz građanskog društva u prostor države, onda se anulira važan princip neutralnosti države i gazi načelo o odvojenosti države i crkve, a država se privatizuje i služi posebnim interesima.
 
Predsednik novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević naveo je za 021 da je i Srpsko lekarsko udruženje nekad imalo svoju slavu - Đurđevdan, a lekari su tradicionalno slavili Svete vrače Kozmu i Damjana. Dakle, istorijska i tradicionalna osnova postoji - a drugo je pitanje da li su pojedini primeri koje smo imali prilike da vidimo u poslednje vreme zaista nakalemljeni na tradiciju ili su plod jednog manje tradicionalnog, a više pomodarskog i folklornog iskazivanja vere. 
 
Više o proslavama u javnim preduzećima u gradu čitajte OVDE.
  • Osvećen

    01.08.2016 13:31
    Bokana za patrijarha!
  • LOL

    01.08.2016 09:36
    za Anu- J. Ducic vam porucuje
    „Prva osobina primitivnog čoveka, to je da se boji svega što ne razume; a na prvom mestu se boji pameti.” . U prevodu ,bolje cutite!
  • Сремац

    31.07.2016 22:35
    ДЕБИЛИ
    Прочитао сам коментаре и дошло ми да заплачем од туге.Који смо ми дебили и о чему ми то коментаришемо?Да ли је неко од коментатора осетио нагло побољшање стандарда?Да ли се неко од вас одмах одлучио да оде макар десет дана до Грчке,ако су већ Турска,Египат и Тунис кризна подручја,а црногорци нас баш и не воле млого? Да ли сте можда од града добили ваучере за књиге и школски прибор?Где ја то живим?Велика промена се десила у Водоводу и канализација Нови Сад - укинута Слава предузећа,а остало и даље дванаест Сектора,дванаест руководилаца,нешто мање секретарица и нешто више саветника уместо три колико је некад било у Водоводу док су радили стручњаци.Од дана кад су почели професори да руководе овим предузећем све је кренуло где не треба.Наступа ера туризма у новосадском Водоводу и биће водича,аниматора,кловнова, ави се забављајте маргиналним стварима као и до сад.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.