Novosadski Univerzitet među prvih hiljadu na "Vebometriks" listi

U konkurenciji od 24.000 visokoobrazovnih institucija širom sveta, Univerzitet u Novom Sadu je u najnovijem izdanju svetske rang liste univerziteta Vebometriks, iz jula 2016. godine, zauzeo 886. mesto.

Novosadski Univerzitet tako se našao u prvih hiljadu u svetu po vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvršnosti.

Vebometriks je svetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog saveta. Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izveštaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Na rang listi Vebometriksa iz jula 2016. godine, Univerzitet u Novom Sadu je na 389. mestu u Evropi (u konkurenciji 6.023 univerziteta) i na 38. mestu u regionu Centralne i Istočne Evrope (u konkurenciji 3.039 univerziteta).

Celu rang listu možete pogledati OVDE.

  • Dr Miggyy

    15.08.2016 20:37
    NAUČNI NAPREDAK!

    Čestitke za napredak BU na Šangajskoj listi. Srećan sam zbog napretka Beogradskog univerziteta, na kome sam, pre 27 godina odbranio doktorat, a nije plagijat, na čuvenoj Šangajskoj listi. Rektor Bumbaširević nije pomenuo ulogu doktora nauka sa plagiranim (ukradenim) doktorskim disertacijama, ima ih i u vladi. Njihov uticaj takođe je značajan, vuku zemlju i nauku unazad. Takođe nije pomenuo temu o razvoju nauke u zemlji i zadržavanja kadrova koje iznedrio BU. Izgleda vlasti ne interesuje nauka i naučnike koji napustaju zemlju, oni misle da su dovoljni, a ne zna se za šta i zbog čega? Inteligencijo nedaj se!

    Čestitke i Novosadskom univerzitetu što je, u konkurenciji od 24.000 visokoobrazovnih institucija širom sveta, Univerzitet u Novom Sadu je u najnovijem izdanju svetske rang liste univerziteta Vebometriks, iz jula 2016. godine, zauzeo 886. mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.