Mešovita komisija raspravljala o Stepincu iza zatvorenih vrata

Iza zatvorenih vrata, bez davanja izjava, predstavnici pravoslavne i katoličke crkve nastavili su u Novom Sadu raspravu o ulozi kardinala Stepinca u Drugom svetskom ratu.
Do konačnog suda je dug put, budući da su stavovi dve strane dijametralno suprotni, piše N1.
 
"Otvorenost prema činjenicama, poštovanje i uvažavanje činjenica jeste put istinskog naučnog mišljenja. Međutim, često se pred istinom zatvaraju oči, često se istina instrumentalizuje, često se faktografija zaboravlja. Treba reći da crkve, i jedna i druga, tokom svoje istorije nisu pokazale veliku otvorenost ni prema istini ni prema pravdi", ukazuje verski analitičar Slobodan Sadžakov
 
Sastanak mešovite komisije se nastavlja i sutra. Delegacija SPC ima nove dokaze koje će izneti, a koji su u vezi sa učešćem Stepinca u stvaranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske, o tome da je bio obavešten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.
 
Komisija se prošle godine sastala dva puta, sredinom jula u Rimu, kada je utvrđena metodologija rada i u oktobru u Zagrebu, kada je razmatrala Stepinčevu ulogu pre Drugog svetskog rata. Mediji su ranije objavili da je na prethodnom sastanku dogovoreno da će predstavnicima SPC-a moći da koriste vatikansku arhivu u kojem se čuva prepiska Stepinca, pape Pija Dvanaestog i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara Tiserana.
 
Delegaciju SPC čine mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop slavonski Jovan, episkop bački Irinej i nekadašnji ambasador Srbije u Vatikanu Darko Tanasković, dok Rimokatoličku crkvu predstavljaju zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, biskup požeški Antun Škorčević, kao i istoričari Mario Jareb i Jure Krišto.
 
Komisija će se sastati još dva puta ove godine, u Podgorici i Slavonskoj Požegi, a zaključak o njihovom radu trebalo bi da bude objavljen krajem godine. Formiranje ove komisije inicirao je papa Franja 2014. godine posle pisma poglavara SPC patrijarha Irineja povodom procesa proglašenja Stepinca za sveca.
  • gari

    14.02.2017 21:44
    ok nek zasedaju, razgovaraju, bolje godinama pregovarati nego jedan dan ..., nego sta jevreji kazu, dal je za sveca il sotonu, i oni se pitaju a njihova dokumentacija vrlo respektabilna
  • Nex

    14.02.2017 21:15
    Sreca
    Sreca da su ovakvi kao @penzioner u penziji i sem glasanja ni o cemu vise ne odlucuju.
  • Lala

    14.02.2017 07:51
    Jasenovac
    Učestvovao je u radu zloglasnog logora smrti, Jasenovcu. U knjigama o Jasenovcu iz 80tih godina, objavljeno je da je ubijao decu u logoru. Dovoljno je samo i to, da je učestvovao u radu logora. Ali evo jednog članka, i svedočenja preživelog o njegovim zverskim ubistvima.
    http://webtribune.rs/svedocenje-prezivelog-stepinac-je-licno-klao-srpsku-decu-u-jasenovcu/#

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.