Koviljčanima skoro besplatna putarina do Novog Sada

Odbornici Skupštine Grada trebalo bi da na sednici zakazanoj za četvrtak razmatraju predlog odluke o materijalnoj podršci građanima Kovilja za putarinu na delu auto-puta E-75.
Odluka se donosi nakon višegodišnjih protesta meštana Kovilja koji svakodnevno putuju na posao u Novi Sad, a za kratku deonicu od oko 11 kilometara plaćaju putarinu 70 dinara u jednom smeru. To ovu deonicu čini verovatno najkraćom, a najskupljom naplatnom deonicom u Srbiji.
 
Prema predlogu ove gradske odluke, Grad će iz budžeta finansirati od 80 do 100 odsto iznosa putarine koja se plaća na naplatnoj rampi na putu Kovilj - Novi Sad (i obrnuto), a na osnovu određenih kriterijuma. Pravo na oslobađanje dela naplate putarine u iznosu od 80 odsto (56 dinara u pravcu) ima svaki meštanin Kovilja ili član domaćinstva koji je fizičko lice, vozi vozilo prve kategorije registrovano u Novom Sadu i zaposlen je u Novom Sadu. 
 
Grad će celokupan iznos putarine nadoknaditi Koviljčanima koji primaju dečiji dodatak, žive u porodici sa troje ili više dece, sa decom sa smetnjama u razvoju ili u porodicama u kojima najmanje jedno dete ide u školu u Novom Sadu (ili se radi o studentu, koji nema više od 26 godina).
 
Pravo na besplatnu putarinu imaju i trudnice i majke dece do godinu dana starosti, kao i građanin Kovilja ili član njegove porodice koji je teško bolestan - maligne bolesti, tuberkuloza, infarkt, srčana oboljenja, epilepsija, teške duševne bolesti, paralize, dijabetes, određena hronična oboljenja itd. 
 
Oslobađanje dela ili cele putarine odnosi se na samo jedno vozilo i po jednom osnovu u porodici. Grad će oslobađanje putarine raditi svake godine na osnovu podnete dokumentacije i u skladu s mogućnostima u budžetu. 
 
Novac se obezbeđuje u tekućem za prethodni mesec i odnosi se na najviše 44 prolaska mesečno, u oba smera, po jednom vozilu.
 
Više o detaljima ove odluke u vezi sa ispunjavanjem uslova i načinom prijave nakon sednice Skupštine Grada ovog četvrtka, 23. marta.
 
Podsetimo, putarina je na ovoj deonici dodatno poskupela od Božića, kada je sa 60 skočila na 70 dinara u jednom smeru. Poskupljenje je pojačalo revolt stanovnika, koji godinama traže da se oslobode plaćanja putarine na ovako kratkoj deonici. Kako su naveli za 021, sa novim poskupljenjem više nisu ni građani "drugog reda". Inicijativu za donošenje ove odluke gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pokrenuo je još u januaru 2016. godine.
 
Više o ovoj temi u našoj priči OVDE.
  • Balkanski Špijun

    14.12.2019 08:17
    Komentari Nemanje i Kornisona
    Gospodo, prvo razmislite o čemu pišete i informišite se. Nije reč o besplatnoj putarini za korisnike autoputa na relaciji Kovilj - Novi Sad (i obrnuto). Reč je o neosnovano velikoj ceni po kilometru autoputa, jer:
    - svojevremeno je ministarka Zorana Mihajlović negde izjavila da će cena biti formirana po kilometru;
    - Putevi Srbije naplaćuju tu deonicu smatrajući da ste se uključili sa najdaljeg priključka (Novi Sad sever);
    - Putevi Srbije nisu obezbedili pun profil autoputa na deonici Novi Sad sever - Novi Sad istok, a uredno ga naplaćuju kao da ste vozili autoputem;
    - novosađani koji voze tom deonicom ne plaćaju ništa, kao ni građani Niša, Subotice i Beograda;
    - deonica Kovilj - Beška (i obrnuto) u decembru 2019. košta 40 dinara, iako je do sada bilo 3 poskupljenja putarine (poskupljenja su uglacnom rasla po 10 - 12%).;
    - deonica Kovilj - Novi Sad(i obrnuto) u decembru 2019. košta 80 dinara, iako je razdaljina između te dve naplatne rampe oko 13 km (Kovilj - Beška je skoro 14 km).
  • Radoslav

    14.05.2017 12:32
    pravda!
    Zasto iz Beograda do Stare Pazove nema naplatna??? Zasto kacku petlju popravljaju iz godine u godinu?
  • Nemanja

    22.03.2017 20:50
    A zašto
    bi vi koristili auto put bez plaćanja ako ja moram da plaćam gde god da krenem. Zato što živite u Kovilju pa da ne plaćate, možeš misliti, pa šta! Od mene druga kuća je pekara i ja plaćam sve što uzmem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti