Kako novosadski tekstilci gube bitku s Dalekim istokom

Novosađani dobro pamte zvučna imena fabrika tekstilnih i proizvoda od kože poput "Noviteta", "NIT-a", "Nive" i "Fruške gore".
U njima i nizu manjih pogona radilo je gotovo 5.000 tekstilaca, a pre desetak godina bilo ih je oko 1.000. Sada ih je ostalo najviše 500, procenjuje predsednica Samostalnog sindikata radnika tekstila, kože i obuće Milka Šanta.
 
Ovdašnji tekstilci i kožari su jednostavno podelili sudbinu kolega iz branše širom zemlje. Ove dve delatnosti su 2001. godine u Srbiji zapošljavale više od 100.000 radnika. Međutim, prema podacima republičkog Zavoda za socijalno osiguranje, pre pet godina evidentirano je samo četrdesetak hiljada, a trend smanjenja je, nažalost, nastavljen. Tekstilna industrija, kako objašnjavaju upućeni, postala je žrtva jeftine radne snage u dalekoistočnim zemljama.
 
"U Novom Sadu od nekada velikih tekstilnih kompanija, preostala je samo 'Niva' koja je, takođe, značajno smanjila broj radnika i sada ima 140 zaposlenih. Ostale firme su bile prinuđene da ugase proizvodnju posle loših privatizacija ili restrukturiranja, tako da je tekstilaca, posebno sindikalno organizovanih, ostalo vrlo malo", objašnjava Šanta za Novosti.
 
Mnogi radnici iz ovog sektora posao su našli u malim, manufakturnim pogonima, koji najčešće rade u "sivoj" zoni i čiji vlasnici ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje, tako da tekstilci ostaju gotovo bez ikakvih mogućnosti da ostvare i brane svoja prava.
 
"Konkurencija, pre svega iz Kine i Indije, uradila je svoje, tako da su bez adekvatne podrške velike tekstilne firme teško mogle da opstanu. Ima, srećom, i dobrih primera, pošto je u nedavno otvorenom pogonu 'Aleks fešn' posao dobilo oko 100 radnika", tvrdi Šanta.
 
Mnoge fabrike iz tekstilnog sektora radile su ranije "lon" poslove, šijući odevne predmete za strane partnere od materijala koji su obezbedili. Ti poslovi su prestali kada su ti partneri preselili proizvodnju u Kinu, Indiju, Vijetnam i ostale dalekoistočne zemlje, u kojima je radna snaga znatno jeftinija. Istovremeno, sa tih tržišta je počela da stiže i bagatelna garderoba.
 
Pod takvim pritiskom, ovdašnje fabrike su prvo smanjile broj radnika, a zatim počele i da zatvaraju kapije, što je prošlo gotovo neprimećeno u javnosti.
 
Kako je 021 ranije pisao, godine sankcija, "divljeg kapitalizma", tranzicija i privatizacija učinile su svoje. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović kaže za 021.rs da su od preduzeća koji su činili industrijski centar u Jugoslaviji, ostali samo tragovi pljačke. "Pobeda", "Jugodent", Hemijska industrija "Novi Sad", Novosadska industrija tekstila "Nit", "Agrohem", samo su neka od preduzeća koja su zapošljavala hiljade radnika, a danas su privatizovana, u stečaju ili ne postoje.
 
Kao tipičan primer neuspele privatizacije Gvozdenović navodi slučaj preduzeća "Neimar", koje je izgradilo pola Novog Sada, a svoje radnike je slalo i u ostale delove Jugoslavije i Evrope. 
 
Više o ovoj temi čitajte u našem članku OVDE.
  • Сремац

    24.03.2017 09:17
    НИКОМЕ НИШТА
    Интересантан смо ми народ.Како протумачити чињенице које сте пренели о пропасти новосадских предузећа и фабрика,а не упитати се да ли је неко одговарао за то?Некада јак центар Нови Сад је био и пример другима ван граница тадашње Државе.У два сата Футошком улицом ниси могао да прођеш од аутомобила,аутобуса,пешака,бициклиста који су ишли на или са посла из Новитета,Југодента,Југоалата,Нола Ауто копа,Авале,Албе...чак су у индустријској зони увели посебне линије аутобуса од Албуса,Стандарда,Драпшина,27 марта,Новкабела,Лимпродукта...Данас је наш град,нажалост,просечно сиромашна варош са малим бројем богатих "бизмисмена" и сиротињом која једва крпи крај с крајем.О апсани нико и не говори.
  • ja

    24.03.2017 09:06
    Kina, Indija i slične zemlje imaju jako malo veze sa našom propašću. Pa sve te države (kao i ova) su postojale i pre 30 i 50 godina. Zapitajte se zašto nije rešen nijedan slučaj tzv. 24 sporne privatizacije a što traži EU da se raščisti? Zato što su naši političari potpomognuti tajnim civilnim i vojnim službama sve dali u bescenje bivšim narkodilerima i švercerima nafte i cigareta. Eno juče u Beogradu: Željko Rutović, švercer benzina za račun Udbe a sada "pošteni privrednik" pucao u Peconija, državnog švercera droge i takođe sada "poštenog privatnika". Kako je to moguće? Da nam nije i tu kriva Amerika, EU, Japan ...?
  • Đura

    23.03.2017 13:30
    Užas
    Užasi tranzicije i pljačkaške privatizacije.Divlji kapitalizam ne zna za milost.Ali mislim da smo najkrivlji mi koji smo to dozolili.Radnici su pognuli glave navikli da ih država štiti kao u vreme komunizma.Neshvatajući da država sada štiti poslodavce a ne radnike našli su se u čudu šta ih je snašlo. Neorganizovani su i nesolidarni,a sindikati potkupljeni i neupotrebljivi.Razočaran sam malo u naše radnike koji su bez imalo bunta neinteligentno dozvolili da ih neko ponižava,vređa i ponaša se prema njima kao prema robovima.Nadam se da će se radnička svest ponovo probuditi iz ove učmalosti i da će radnici početi da zahtevaju oštrije svoja prava.Radnici imaju veliku moć samo izgleda da toga kod nisu svesni.Svuda u razvijenom svetu se radnici poštuju ne zato što ih poslodavci mnogo vole već zbog toga što imaju jake sindikate koji su solidarni između sebe i na najmanju nepravdu prema radniku reaguju kako treba.Drugi činilac poštovanja radnika u razvijenim državama je i država koja štiti prava radnika i nedozvoljava bahato i robovlasničko ponašanje poslodavaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti