Predstavljen prvi zbornik stručnih radova o tamburici

Svetska tamburaška asocijacija predstavila je "Zbornik stručnih radova" sa Međunarodnog naučnog skupa održanog prošle godine u okviru Kongresa ove asocijacije.

U Zborniku su se našli naučni radovi koji su predstavljeni tokom kongresa, a sada su prevedeni i na engleski, nemački i ruski jezik. Odštampano je 300 primeraka, a knjiga nije namenjena za prodaju nego da bude podeljena muzičkim školama, fakultetima i raznim kulturnim i naučnim ustanovama, kako bi se proširilo naučno znanje o tamburaštvu.

Predsednik Asocijacije Jovan Pejčić kaže da je ovo prvi put da je ovako nešto napravljeno i da je na ovakav naučni način obrađena tamburica i tamburaštvo. On je podsetio da je na izradi ovih radova radilo 16 stručnjaka iz različitih oblasti iz Srbije i regiona.


Predstavljajući Zbornik, umetnički direktor Asocijacije Jovan Adamov je naveo da su se autori radova prosto utrkivali ko će dati veći doprinos, jer su na ovaj način pomerene granice u izučavanju tamburaštva.

Kako je pojasnio, iz Asocijacije su podržali ova istraživanja jer žele da se bave svim segmentima tamburaštva i da omoguće da se u školama i na fakultetima nivo izučavanja tambure podigne na viši nivo.

Predsednik Asocijacije Jovan Pejčić dodao je da iz akademske zajednice stižu dobri signali da bi se u okviru Katedre za etno muziku mogao formirati deo koji će se baviti tamburicama. On je naveo da će Asocijacija i u budućnosti organizovati naučne skupove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.