Vrhunac ozelenjavanja Novog Sada jedan novi park

Novi Sad dobija novi park, ali ne i nove zelene površine.
Vrhunac ozelenjavanja Novog Sada jedan novi park
Foto: 021.rs
Građani Novog Sada sa kojima smo razgovarali svesni su nedostatka zelenila, loše organizacije parkirališta i apeluju na izgradnju garaža koje bi stvorile prostor i za zelenilo.
 
"Mislim da je grad prebukiran sa previše automobila i da se tu uvek ide na štetu zelenila. Parking mesta bi trebalo da organizuju tako što bi ti ljudi, koji sebi dozvoljaju da se zovu investitori, pravili garaže", poručio je za 021 jedan Novosađanin.
 
Međutim, investitori koji grade nove objekte, ne obaziru se na zelenilo kada planiraju projekte, iako imaju odgovornost da ga obezbede, kao i po jedno parking mesto po stanu. Milica Alavanja iz "Zelene patrole" kaže da je najveći problem u tome što se ne poštuju propisi.
 
"Ako jednu malu stambenu kućicu srušite i tu gradite novu višespratnicu, postoji pravilo da bi trebalo da se ostavi 30 odsto zelene površine. Međutim, kod nas se to ne poštuje", objasnila je ona i dodala da Novi Sad ima samo pet odsto zelenih površina, dok Temišvar, koji je sličan po veličini, ima čak 40 odsto.
 
Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" uredilo je šest zelenih površina za istrčavanje pasa, a čeka se da se napravi novi park. Međutim, ovi projekti podrazumevaju uređenje postojećeg zelenila, što ne menja situaciju povećanja koncentracije izduvnih gasova i neusklađenosti odnosa parkirališta i zelenila.
 
Ruža Helać, predsednica "Vojvođanske zelene inicijative", kao najvažniji problem navodi to da Novi Sad praktično nema površina koje bi mogao da ozeleni, te da se postojeće devastiraju.
 
"Parkovi su javne površine koje moraju stajati na raspolaganju svim građanima i to besplatno. Međutim, sada su naši parkovi dobili neke sadržaje koji podrazumevaju i naplaćivanje ulaznica", kaže za 021 Ruža Helać.
 
Po pitanju neuravnoteženosti parkirališta i zelenih površina, smatra da se tako izlazi u susret ljudima koji imaju automobile, a da je zdravlje svih ugroženo. Kad su u pitanju drugi vidovi ozelenjavanja grada, zeleni krovovi i fasade koje mnogi gusto naseljeni gradovi koriste za rešavanje problema nedostatka zelenila, kod nas se još uvek čine nedostižnim. Prvi zeleni krov u Novom Sadu izgradio je "Erker Inženjering" prošle godine, a Gradska uprava za zaštitu životne sredine, iako ima ideju o upotrebi ovakvih metoda, nema razrađen plan primene.
 
U upravi za 021 poručuju da je sledeći korak u ozelenjavanju grada izgradnja novog parka. U planu je uređivanje zelene površine severno od ranžirne stanice i ulice Radomira Raše Radujkova, odnosno prostora između Novog naselja i Detelinare. Više o tome čitajte OVDE.
  • Labud

    24.04.2017 08:42
    @ Putnik
    „Secam se Temisvara kao obicne palanke iz vremena pre EU . Sada je ta razlika nemerljiva , to je moderan prelep grad sa velikim brojem divnih zelenih povrsina.“

    Temišvar je bio grad, ekonomski i industrijski centar dok je Novi Sad nastajao pored Petrovaradinske tvrđave. Viđeniji srbi sa prostora današnje Vojvodine su se školovali u Temišvaru dok je Novi Sad bio vežbalište i zabavni park za austrougarske vojnike. Sramota je ne znati ovakve stvari,

  • Neko iz mase

    23.04.2017 08:41
    Da li je to Ruža Helać dobila nove sponzore?
  • mile ns

    22.04.2017 12:50
    Dugo ćemo pamtiti................keve ti po cemu je dalekobdetelinarcanima i novom naselju, laganica setnje 5 il 10 minuta, ne nego tebi ak nije prekoputa onda daleko, stvarno lupas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti