Raspisan tender za obnovu još pet fasada u Gradiću

Dok komisija Zavoda za zaštitu spomenika kulture vaga ko će dobiti posao na obnovi prvih šest fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, raspisan je tender za obnovu još pet fasada, saznaje 021.rs.
Raspisan tender za obnovu još pet fasada u Gradiću
Foto: 021.rs

Na ovom drugom tenderu predviđeno je da se odaberu izvođači za rekonstrukciju fasada zgrada u Beogradskoj 1, 3, 5, 7 i 9, a ponude treba da se dostave do 16. maja. Na ovim zgradama će biti obnovljena fasada i deo krova, dok unutrašnjost neće biti sređivana.

Podsetimo da se na prvom tenderu, koji je još u toku, bira izvođač za objekte na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3, u Beogradskoj ulici 2, 4 i 8, kao i u Lisinskog 2. U prvoj fazi obnove ukupno će biti rekonstruisana 21 fasada.

U Gradiću treba da se uredi ukupno 45 objekata. Procenjena vrednost radova je 100 miliona dinara, a najavljeno je da će Republika sa dodatnih 200 miliona dinara, koji će biti obezbeđeni u naredne dve godine, pomoći uređenje fasada u centru Novog Sada.

  • k

    27.04.2017 12:26
    @cipiripi
    Najgluplji način za sanaciju objekata od vlage je horizontalno sečenje zidova. U Soveniji, recimo, zakonom zabranjen jer narušava statičku stabilnost objekata u slučaju jačih zemljotresa. A to je samo jedna od mana ove metode.
  • /

    27.04.2017 07:45
    /
    a mogli ste dati austrijancima da srede gradic pa bi prikacili vas turizam na tudj trud-po obicaju
  • Cipiripi

    26.04.2017 22:55
    To su Potemkinove fasade. Drže ,,vodu'' dok 3-4 sezone odu. Posle toga - opet 10-15 godina ruiniranja, a iz prostog razloga što se ne čini nužan građevinski zahvat kvalitetne horizontalne izolacije, a to se ne čini jer podrazumeva horizontalno sečenje zidova, a to, opet, podrazumeva
    višemesečno iseljavanje prizemnih stanova, što bi značajno poskupilo (a i usporilo) radove. Ovako, zguli se dotrajali malter, nabaci se novi, a taj novi se ponovo ofuca posle 4-5 godina i neuništivo ruglo opet stupa na scenu. Dakle: naoko jeftino, a u suštini papreno skupo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.