FOTO: Aktivisti gađali zgradu RTV toalet papirom

Pokret Podrži RTV obeležio je večeras godinu dana od poslednjih protesta ove grupe zaposlenih i bivših zaposlenih u pokrajinskom javnom servisu, te godinu dana od niza smena u ovoj kući.
FOTO: Aktivisti gađali zgradu RTV toalet papirom
Foto: G. Nikolin
Oko 200 ljudi, kao i aktivisti grupe građana "Ne da(vi)mo Beograd" održali su protestni skup i šetnju ispred RTV i ulicama grada, apelujući da je "prošlo godinu dana otkako je RTV preuzelo novo rukovodstvo koje je jedino dovelo do srozavanja ugleda i kvaliteta Radio-televizije Vojvodine", što pokazuje i monitoring koji je ovaj pokret uradio.
 
Građanima su se obratili predstavnici sindikata "Nezavisnost" u ovoj kući i u RTS-u, Darko Šper i Dragan Milanović, koji su poručili da zajedničkim snagama, na dva fronta, vode bitku za javne servise. Štrajk upozorenja trenutno se odvija u Radio-televiziji Vojvodine, dok su zaposleni u RTS u procesu medijacije sa rukovodstvom. "Nećemo dozvoliti da bilo ko smenjuje preko noći, uređuje medije kako želi, nećemo dozvoliti da se mešaju u naš posao, a mi sindikati i te kako imamo pravo da se pitamo kako oni rade - mi ih plaćamo. Samo želimo da radimo svoj posao i borićemo se dok RTV ne stane na noge", naveo je Šper.
 
 
Prisutnima se obratila i novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić, koja je podelila iskustvo ovih novina na sudu u slučaju protiv ministra policije Nebojše Stefanovića. Objasnila je da odbacivanje Stefanovićeve tužbe protiv NIN-a nije pobeda, te da se ništa suštinski nije promenilo, već je nađena "jedna rupa u diktaturi režima" koja i dalje traje. "Za to vreme je smišljan plan kako da se uruši RTV i kako da postane poslednji javni servis u Srbiji. To ne smemo da dozvolimo i zato je ovo tek početak bitke", navela je novinarka NIN-a i dodala da će nedeljnik sav novac koji dobije na ime odštete i sudskih troškova u slučaju sa Stefanovićem uplatiti u humanitarne svrhe.
 
Radomir Lazović ispred inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" poručio je da se probudila ozbiljna energija u društvu, što je pokazatelj da se građani ne boje pritisaka. "Nećemo ćutati dok nam otimaju gradove, ruše kvartove. Ovo je borba za bolnicu u Beogradu, za vodu u Zrenjaninu, za mural u Novom Sadu, za vojvođansku zemlju. Naši gradovi su naša stvar i mi odlučujemo šta će u njima biti, a ne šaka elite. Zahtevamo gradove u kojima vladaju solidarnost i poštovanje, u kojima se komunalna policija ne pojavljuje samo kada treba ispisati kaznu prodavcu lubenica, u kojima se policija ne pojavljuje u kordonima kada je potrebno štititi gradonačelnika Beograda, u kojima sudstvo ne radi za nas, već za pojedince", poručio je Lazović.
 
Prisutnima se obratila i bivša novinarka RTV Sanja Kljajić, koja je navela da su otpušteni novinari uspeli da od palanačke televizije naprave pravi javni servis, ali su u njegovom održavanju sprečeni. "RTV su preuzele kukavice, manipulatori i propagandisti, u čijem Dnevniku je šest puta Vučić i vremenska prognoza. Ono što se dešava u društvu za RTV nije tema. Godinu dana nisu odabrali novo rukovodstvo jer ne mogu između sebe da se dogovore kako da podele svoj plen. RTV je naša kuća i mi ćemo se za nju boriti, niti smo utihnuli, niti ćemo se predati. Istina je naše jedino oruđe protiv otmičara javnog servisa", poručila je Kljajić. 
 
 
Bivša voditeljka "O radija" Sofija Balać pitala je kakva se poruka šalje drugima kada bez posla ostaju mladi, vredni i sposobni novinari, koji su bez obrazloženja "skinuti sa dnevnog reda". "Ne možemo, u ovakvoj atmosferi, da se nadamo budućnosti. Kakva je to budućnost kada mladi ostaju bez posla zbog navodne nekompetencije, iza koje niko ne stoji?", rekla je Balaćeva.
 
Po okončanju protestne šetnje, prisutni su se vratili ispred zgrade RTV u Maksima Gorkog i gađali je toalet papirom. 
 
Podsetimo, Podrži RTV je jutros podneo krivičnu prijavu protiv svih članova Upravnog odbora RTV zbog nesavesnog rada.
  • Petuljak

    23.05.2017 15:23
    Patriote i licemeri
    Bulevarac? Zašto vi niste raširili zastavu Republike Srbije umesto što volonterski uhodite one koji protestuju? Ili nije volonterski?
    Beograđanima svaka čast za podršku!
  • Milos

    23.05.2017 14:55
    E gospodjice Kravic od omiljenog TV lica postali ste neko ko se stavlja u sluzbu 5.kolone,svesno ili nesvesno,ne znam,ali zapitajte se sta radite.....Na kraju krajeva ostali ste na RTV-u samo na radiju i po sopstvenoj izjavi imate za nijansu vecu platu nego kao tv voditeljka.Bilo je zadovoljstvo slusati Vas i gledati,ali sad....Usli ste u politiku
  • novosadjanka

    23.05.2017 14:46
    A na slici sve sami hipsteri. Nista ne rade osim da se bune. Sto se ne organizujete malo drugacije nego da pravite lom? Ovim gestom samo narusavate izgled grada. Ko li vas finansira pitanje je sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.