Ništa od spomenika Nikoli Tesli u centru Novog Sada

Predlog da Novi Sad dobije spomenik Nikoli Tesli odbijen je na današnjoj sednici Saveta za kulturu Skupštine grada Novog Sada.
Ništa od spomenika Nikoli Tesli u centru Novog Sada
Foto: 021.rs
Za predlog je glasalo troje članova, a protiv njega njih šest.
 
Srpska radikalna stranka je početkom godine pokrenula inicijativu da se u najužem centru grada postavi spomenik velikom naučniku. Oko ovog predloga povela se i kratka rasprava između odbornika SRS Vanje Božića i zamenika predsednika Saveta Nikole Jovančevića
 
Jovančević je smatrao da bi ovaj predlog trebalo da bude odbijen, jer već postoji bista posvećena Tesli ispred Fakulteta tehničkih nauka, smatrajući da bi bilo previše da se postavi i spomenik naučniku koji je 1936. godine proglašen za počasnog građanina Novog Sada. 
 
Božić je ukazao da bista koja se nalazi ispred FTN-a nije dovoljno vidljiva i da turisti ne mogu da znaju da u Novom Sadu postoji obeležje posvećeno Nikoli Tesli.
 
"Ta bista je postavljena najpre kako bi studentima predstavljala jedan uzor na koji mogu da se ugledaju. FTN je izmešten iz turističkog dela Novog Sada i turisti ne znaju gde se on nalazi, pa tako ne mogu ni da vide bistu. Smatramo da je Tesla čovek koji je svojim trudom, radom i znanjem zadužio čitav svet i da, u najmanju ruku, zaslužuje monumentalan spomenik u Novom Sadu. Razočaran sam što SNS nema takvo mišljenje", poručio je Božić.
 
Na sednici se raspravljalo i incijativama Lasla Silađija, Branka Kilibarde i Milivoja Pantića za postavljanje skulpture u javnom prostoru, podizanje spomen obeležja žrtvama Novosadske racije u Miletićevoj ulici, postavljanje obeležja u znak sećanja na sve stradale tokom bombardovanja Novog Sada 1999. godine i podizanje spomenika Majci u Novom Sadu.
 
Jedini predlog koji je prihvaćen jeste podizanje spomen obeležja žrtvama Novosadske racije u Miletićevoj ulici, tako što će biti postavljena tabla u znak sećanja na one koji su nastradali u raciji 1942. godine. U raciji je od 21. do 23. januara u sklopu akcije fašističke Mađarske, ubijeno oko 1.200 građana, Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
 
Predsednik Saveta za kulturu Đula Kiš naveo je da se spomen obeležje nastradalima u bombardovanju mora ozbiljnije razmotriti i pronaći pravi način kako bi se realizovalo jer je reč o obeležju od državnog značaja. On je poručio da se od predloga, iako je odbijen, ne odustaje. 
  • patolog

    05.06.2017 09:12
    Društvena patologija kao kolektivna bolest. Isto kao preimenovanje stadiona "Vojvodine" u stadion "Karadjordje", iako pomenuti nikad nije bio u Vojvodini. Baš kao ni Tesla. Ali zato oni koji su ginuli u 2. sv. ratu za oslobođenje ovih krajeva su ostali bez svojih ulica i trgova.
  • N.SAD

    03.06.2017 21:59
    Nikola Tesla je ,,Hrvat'' iako Hrvatska kad se on rodio nije ni postojala i on je rođen u Austrougarskoj ali barem komšije fobičari priznaju da je po nacionalnosti Srbin.Nek se zapitaju mnoge komšije da li promenom vere mogu promeniti i nacionalnost?Kod fobičara je sve moguće.
  • pawlle

    03.06.2017 19:26
    inace NT poznati stanovnik NS-a,dugo boravio u istom ,sve naucne radove uradio u NS,.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti