"Srbi, Bošnjaci, Crnogorci i Hrvati govore istim jezikom"

Srbi, Bošnjaci, Crnogorci i Hrvati govore istim jezikom, zaključak je tribine "Čiji je NAŠ jezik", koju je organizovao Exit sa listom Danas i pokretom Novi optimizam.
O Deklaraciji o zajedničkom jeziku govorili su lingvistkinja i autorka knjige "Jezik i nacionalizam" Snježana Kordić, pisac i predsednik udruženja Krokodil Vladimir Arsenijević, pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, aktivista pokreta Novi optimizam Vlatko Sekulović i glumac i producent Dragan Bjelogrlić
 
Vladimir Arsenijević, čije je udruženje pokrenulo Deklaraciju o jeziku, prisetio se kako je nastala Deklaracija o jeziku. "Namera nam je bila da dokažemo da mi, uprkos politici, govorimo jednim jezikom, koji samo ima više svojih varijanti, na šta nas je inspirisala knjiga Snježane Kordić. Organizovali smo diskusije na tu temu širom regiona, ali nismo hteli da se zaustavimo na tome, već smo pokrenuli Deklaraciju o jeziku."
 
Snježana Kordić, autorka knjige "Jezik i nacionalizam" , koja je besplatno dostupna na internetu, objasnila je da je situacija bila betonirana, a sve pod okriljem zakona.  "Laž je što piše u zakonu, čemu se suprotstavlja čak 9.000 potpisnika. Svi mi koji smo iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine treba da se suprotstavimo segregaciji i diskriminaciji", rekla je Snježana i poručila svima da se pozivaju na Deklaraciju o jeziku.
 
Vlatko Sekulović ovu Deklaraciju doživljava intimno. "Potičem iz mešovitog braka i upravo su takve zajednice posledica razumevanja jednog istog jezika. Ljubav nema granice, što dokazuje i to da su se na Exitu spojili mnogi ljudi nisu sa istog jezičkog područja."
 
Da Deklaracija afirmiše ono zajedničko među ljudima misli i Marčelo, koji smatra da je jezik svih nas, ali i političara, koji ga koriste na drugačiji način.  "Ako mislite da približite ljude, onda potencirate sličnosti, a ako želite da ih razdvojite onda ističete različitosti", rekao je Marko Šelić Marčelo i dodao da političari često govore o mladima, a nikako da daju mikrofon na koji će oni reći da im je dosta svega i da neće ponovo da ratuju.
 
Dragan Bjelogrlić je rekao da je činjenica da govorimo istim jezikom.  "Jezik će preživeti, a nadam se i zdrav razum. Lingvisti se moraju boriti za jezik i svi mi ne smemo dopustiti političarima da nas ubeđuju da se ne razumemo i da nam je potreban prevodilac. Nauka ne sme popustiti pred politikom", zaključio je Bjelogrlić. 
 
Pokret Novi optmizam napravio je specijalnu aplikaciju za mobilne telefone "Moj jezik", putem koje se korisnici mogu na praktičnim primerima mogu uveriti da Srbi, Bošnjaci, Crnogorci i Hrvati govore istim jezikom, jer se u svim ovim državama "ljubav" kaže potpuno isto.
 
Aplikaciju možete preuzeti OVDE.
 
Danas će od 18 časova u Ulici starih zanata govoriti predstavnik Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković, predstavnik OPENS-a Vukašin Gvozdenović, producent i jedan od osnivača SKCNS "Fabrika" Zdravko Vulin, predstavnik umetnika "Kineska četvrti" Pera Mirković, dok će u ime društva arhitekata Novog Sada govoriti Slobodan Jović. Tema je "Dijalogom do Kineske četvrti", a moderatoka će biti novinarka Vesna Farkaš. 
  • Trt

    10.07.2017 08:42
    Nema 'Bošnjaka', samo Bosanaca i Hercegovaca - normalnih, ili onih iskompleksiranih i željnih da se lažno predstavljaju, pa se izjašnjavaju kao Srbi, hrvati i Bošnjaci.
  • Маркеђани

    09.07.2017 22:15
    @Frane не буди сујетан због обичног лапсуса и штампарске грешке. Поздрав за браћу Сплићане и највећи српски клуб Хајдук!
  • Frane

    09.07.2017 18:53
    Jezik i pismo.
    Маркеђани @, kažeš ' čajkavci ' - ča je to neka mišavina čakavaca i kajkavaca ? Imaš dobar nick, je li to po Luki Markeđaniju ? Lipi moji, jezik je posebno na ' ovim prostorima ' tema raznih ' rodoljuba ', političara, klubova književnika i čuvara državnog pečata kojim su u nedostatku pametnijih ideja, sijali i to jako uspješno mržnju a svoje jezike zatvarali unutar opasanih zidova vlastitih drzava. Iako ni to do kraja točno, nažalost, jer su svoje jezične nebuloze sa velikim entuzijazmom izvozili i u susjedne države, posebno u BiH. I to Hrvati i Srbi, svatko u svoj tor. Danas napokon dolazi do zdravog razuma, ali nedovoljno da bi se isprala sva mržnja posijana na temu jezika i pisma. Ipak je ova inicijativa za pozdraviti. Preostaje još bar toliko vremena koliko je trajala ova mitomanska jezična prostitucija da se isperu njeni otrovi. Dakle bar 30 - tak godina je pred nama rada. Neće biti lako. Lp svima iz ST.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.