Roditelji dece u privatnim vrtićima: Ko prvi na šalter, njemu subvencija

Sasvim je izvesno da neće svi roditelji koji imaju potrebu za smeštanjem dece u privatne vrtiće isto i uspeti putem subvencionisanog boravka, s obzirom na to da su iz godine u godinu potrebe za smeštajem sve veće.
Roditelji dece u privatnim vrtićima: Ko prvi na šalter, njemu subvencija
Foto: 021.rs
Kako za 021 kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu Goran Urukalo, iako je Grad predvideo da će sufinansirati boravak 1.900 dece u novosadskim privatnim vrtićima, krajem novembra, do kada su prijave za subvencije, videće se da ima više dece nego što je obezbeđenih mesta i mnogi će ostati bez smeštaja. 
 
On naglašava da je i sam iznos subvencija koje Grad deli smešan, a naročito kada se uzme u obzir poprilično velika suma koju na ime finansiranja boravka svake godine dobija Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo".
 
"Mi smo sugerisali gradskoj upravi da je neophodno obezbediti subvencije za 2.500 dece umesto za 1.900 dece, jer su to naše realne potrebe i projekcije iz godine u godinu, u kojima retko omanemo. Jednostavno, znamo kakva je situacija. Više je nego izvesno da će neka deca ostati bez mesta u vrtićima, što će se videti uskoro, kad se ispuni kvota za subvencije", kaže Urukalo, misleći na kriterijum koji je Grad primenio na odabir onih koji će dobiti subvenciju za boravak.
 
Naime, prema Odluci o finansijskoj podršci porodici sa decom predškolskog uzrasta upisanom u ustanovu čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice, mesta se popunjavaju na osnovu vremena podnošenja zahteva za sufinansiranje boravka - ko pre na šalter, njemu subvencija. Rok za prijavu za subvenciju je 30. novembar.
 
"Poznajući srpska posla, sigurno je da se određeni roditelji snalaze i na druge načine upisuju decu - preko veze, na primer, kako bi izbegli celu proceduru i šaltere. Žalio sam se gradskoj upravi na sve navedene probleme, ali nisam dobio odgovor od njih. Kada dođe taj novembar i vidi se ko jeste, a ko nije dobio podršku za smeštaj deteta, tek onda će da izbije problem i stignu reakcije. Grad zaista ni na koji način ne garantuje da će sva deca biti smeštena u vrtiće", navodi Urukalo.
 
Istina, Grad u pomenutoj Odluci samo predviđa mogućnost da, po isteku upisa, roditelji koji nisu dobili subvencije tj. završili su ispod crte, dobiju subvenciju i to u zavisnosti od toga koliko budžet dozvoljava.
 
"Predlogom odluke utvrđeno je da, ukoliko se u roku propisanom ovom odlukom, podnesu zahtevi za finansijsku podršku za veći broj dece od predviđenog, sačiniće se lista prema redosledu podnošenja zahteva, a gradsko veće svojim aktom može utvrditi da se finansijska podrška, u skladu sa ovom odlukom, obezbedi za ovu decu, u zavisnosti od mogućnosti budžeta", definisano je gradskim aktom o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima. 
 
Našem sagovorniku nije jasno zbog čega Grad ne može da izdvoji više novca za decu, a može da izdvaja razne subvencije drugim licima - naročito zato što se neutrošen novac uvek može vratiti u budžet. "Beograd, na primer, po detetu izdvaja više od 21.000 dinara na ime subvencije za boravak", poručuje Urukalo za naš portal.
 
U Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu nisu za 021 odgovorili na osnovu kojih parametara je doneta odluka o visini subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima, tj. na osnovu čega se došlo do cifre od 1.900 dece za koje će biti omogućeno sufinansiranje boravka. Nisu odgovorili ni da li postoje procene da će broj podnetih zahteva po detetu biti veći od 1.900, koliko se predviđa da će Grad moći da sufinansira.
 
Podsetimo, iz godine u godinu sve više dece ostaje "ispod crte" na konkursu "Radosnog detinjstva". Ova ustanova potom ipak uspe da upiše određeni broj dece iznad svojih kvota, uz dozvolu grada, što malo smanji nezadovoljstvo roditelja. 
 
Takođe, odbornici Skupštine grada prošle godine su usvojili da se smanji iznos subvencija za roditelje čija deca ne mogu da dođu do mesta u državnim vrtićima - Grad umesto 15.500 dinara sada daje 10.000 dinara za celodnevni boravak dece do tri godine. Ostale iznose čitajte OVDE.
 
U kakvim problemima su prošle godine bili roditelji dece u privatnim vrtićima, a tiče se plaćanja boravka, detaljnije čitajte OVDE.
  • Ih potuku...

    09.08.2017 14:16
    @OSTAV!!!!
    Lova,brale u pravom trenutku na pravom mestu pravom čoveku ,lova...
    Za sve gde se čeka i prave redovi, lova za preko reda završava posao .
  • nss

    08.08.2017 20:40
    nsss
    dve trecine roditelja uopste ne rade nego dovode decu jer imaju tri obroka za nula dinara a oni mogu da sede po kaficima ceo dan
  • OSTAV!!!!!

    08.08.2017 07:07
    znaci treba da se potuku pa jaci da dobije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti