Apoteka Novi Sad ne prima više stare lekove, nema rešenja za farmaceutski otpad

Apoteka "Novi Sad" više nema mesta da prima lekove kojima je istekao rok, pa se građanima savetuje da ih odnose u druge apoteke u gradu koje prikupljaju farmaceutski otpad.
Apoteka Novi Sad ne prima više stare lekove, nema rešenja za farmaceutski otpad
Foto: Pixabay
U Novom Sadu su nekada postojali takozvani "crveni kontejneri" u koje su građani mogli da ostave opasan farmaceutski otpad, a kako više nema mesta, Apoteka ih skladišti u Transfer stanici raspakovanih lekova i lekova sa isteklim rokom, odnosno u prostoru koji im je za tu namenu dodelio Grad. Zbog toga su "crveni kontejneri" povučeni iz svih objekata Apoteke "Novi Sad", prenosi "Dnevnik".
 
"Transfer stanica Apoteke 'Novi Sad' poseduje skladište od 70 kvadratnih metara, koje je trenutno popunjeno. Po zakonu o upravljanju otpadom, farmaceutski otpad bi trebalo da se izvozi u inostrastvo, ali tim zakonom nije definisan način njegovog transportovanja, niti ko to finansira. Transfer stanica poslednji put je pražnjena krajem 2013. godine, kada je to finansirala Evropska unija", kaže direktorka Apoteke Nada Ilić.
 
Ona dodaje da se Apoteka obraćala nadležnim institucijama radi trajnog zbrinjavanja farmaceutskog otpada, ali rešenje do danas nije nađeno.
 
"Do pronalaženja rešenja za funkcionisanje Transfer stanice Apoteke 'Novi Sad' preporučujemo građanima da lekove s isteklim rokom odnose u druge apoteke u gradu koje prikupljaju farmaceutski otpad", rekla je Nada Ilić.
  • V

    03.09.2017 15:22
    I gde sad da ostavimo lekove? Inače u najjačoj privatnoj apotekarskoj ustanovi u gradu kažu da ih ostavimo u državnoj apoteci.
  • oskar

    16.08.2017 18:17
    Ostalo mi od ćaleta morfijuma i još koječega, kome da se javim, kome da dam?
  • eto

    16.08.2017 15:56
    A mom poznaniku kad su upali u stan i nasli gomile kutija kojekakvih sedativa, optuzili ga da je diler. Pa gde je mogao jadan to da odnese kad mu nije vise trebalo? Da je pametan, sad bi se po ovom mogao osloboditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti