Noć slepih miševa narednog petka u Novom Sadu

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u petak, 25. avgusta, obeležiće Međunarodnu noć slepih miševa.
Noć slepih miševa narednog petka u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Cilj manifestacije, koja će biti upriličena u arboretumu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, je popularizacija i zaštita ovih letećih sisara, upoznavanje građana sa njihovim specifičnim načinom života, kao i razbijanje predrasuda, strahova i verovanja vezanih za slepe miševe. 
 
Program:
 
17.00 Radionice za decu
 
1. Eholokacija – kretanje u lavirintu sa povezom na očima;
2. Upleti se, raspleti se – kretanje u komplikovanoj mreži ukrštenih kanapa bez dodirivanja;
3. Igra memorije – spoj parove slepih miševa
4. Šta slepi miševi sveta jedu? 
5. Kviz o slepim miševima 
6. Naslikaj i ponesi
7. Info posteri o slepim miševima
8. Viseća izložba – vrste slepih miševa, fotografije sa nazivima
 
19.00 Pozdravna reč: dr Biljana Panjković – direktorica PZZP i predavanje: Značaj i zaštita slepih miševa, dr Jadranka Delić
20.00 Projekcija dokumentarnog filma o slepim miševima Srbije (17min)
 
Inicijativa Međunarodne noći slepih miševa je nastala u okviru Sporazuma o očuvanju slepih miševa Evrope (1991), koji je deo međunarodne Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja (poznatije kao Bonska konvencija), koja je u Srbiji stupila na snagu 1. marta 2008. godine.
 
Slepi miševi ili ljiljci (Chiroptera) pripadaju redu sisara koje izdvaja sposobnost aktivnog leta i eholokacije. Krila su im prekrivena kožom koja je čvrsto razapeta između dugih prstiju njihovih šaka i zglobova. Obično love noću, a odmaraju se tokom dana, viseći naglavačke u šupljem drveću, pećinama ili zgradama. Neke od vrsta slepih miševa preferiraju da žive potpuno sami, a neke u grupama od po više hiljada jedinki. Slepi miševi su po svom ponašanju i izgledu jedna od najčudesnijih grupa živih bića na našoj planeti. Oni su jedinstvena grupa sisara koja poseduje sposobnost da aktivno leti. Slepi miševi čini skoro jednu četvrtinu ukupnog broja svih sisara na planeti. Ova visokoadaptivna grupa sisara naseljava skoro sva kopnena područja Zemlje, izuzev krajnjih severnih i južnih delova naše planete. Poznato je oko 1.100 različitih vrsta slepih miševa.
 
Na Evropskom kontinentu živi 52 vrste slepih miševa i sve vrste su u Evropi zaštićene. Kod nas u Srbiji je do sada otkriveno 30 vrsta slepih miševa i sve su strogo zaštićene Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta. 
 
Noć Slepih miševa će biti organizovana u Arboretumu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Radnička 20a u Novom Sadu, a u slučaju padavina u Prirodnjačkoj izložbi na istoj adresi. 
 
Ulaz je slobodan.
  • Jeremija

    22.08.2017 17:28
    Ma..hajde
    Noć slepih miševa, pacova. puževa guštera...
    Malo izludeli ??? Neko nema lebac da jede....
  • Huh

    20.08.2017 11:13
    @novosadjanin

    Gde mogu da se inormisem o takvim slucajevima? Imas neki link ili nesto? Kad je poslednji put neko u Srbiji uopste dobio besnilo?
  • deda

    19.08.2017 21:25
    @novosadjanin kanda ti imas genetsko besnilo, od slepih miseva ga nemozes i nisi dobio, informisi se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti