Nafta u novosadskoj kanalizaciji, deo zagadio i Dunav

U poslednjih 10 dana zabeležena su dva slučaja ispuštanja nafte u novosadsku kanalizaciju, a deo tog zagađivača dospeo je i u Dunav.
Nafta u novosadskoj kanalizaciji, deo zagadio i Dunav
Foto: D. Perišić
Najpre je manja količina nafte ispuštena u kanalizaciju, ali je primećena tek pošto je stigla u Dunav. Ekipe "Vodovoda i kanalizacije" mogle su samo da konstatuju zagađenje u reci, bez mogućnosti da otkriju odakle ono potiče odnosno ko je odgovoran.
 
Danas se u trećini bazena crpne stanice kod Žeželjevog mosta ponovo pojavila nešto veća količina nafte, ali je brzom reakcijom sprečeno odlivanje u Dunav. Kako "Vodovod" nema opremu za izvlačenje opasnih materija iz bazena, zatražena je pomoć od NIS-a. Rukovodilac sektora kanalizacije Jovan Šućov kaže za 021.rs da su na licu mesta bile i nadležne inspekcije koje su ovog puta uspele da prikupe uzorke.
 
"Ovo nije beznačajna količina nafte. Sreća u nesreći je da je Dunav viši i da smo mi u režimu pumpanja, jer da je situacija obrnuta i da smo u režimu kada kanalizacija ide direktno u Dunav, to bi onda bilo nemoguće zaustaviti. Pošto mi ne možemo da ugasimo pumpe i ne puštamo kanalizaciju u Dunav, nije nemoguće da ono što je u bazenu dospe u Dunav, naročito ako bi se ponovila ispuštanja nafte u većim količinama", navodi Šućov.
 
U "Vodovodu" upozoravaju da bi u slučaju ispuštanja velike količine nafte u Dunav došlo i do ekološke štete, ali bi se i ugrozio rad crpne stanice. To bi, kako kažu, uticalo na funkcionisanje kanalizacione mreže, ali i samog Novog Sada. 
 
"Apelujemo na sve sugrađane i preduzeća da ne ispuštaju tečnosti i ne bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu. Takvi necivilizovani potezi mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni, jer da jesu, ne bi to radili", poručuju u ovom preduzeću.
 
Ispuštanje materija u kanalizaciju regulisano je u nekoliko akata, a novčane kazne za nepostupanje po propisama varijaju i zavise od veličine prekršaja, ali i vrste zagađivača. 
 
Inače, ovo nije i jedino ispuštanje štetnih materija u novosadsku kanalizaciju. Prethodnih godina u više navrata Dunav je kod kanalizacionog ispusta na Beogradskom keju menjao boju zbog toga što je neko ispuštao tečnost crvene i plave boje u kanalizacioni sistem. Nikada do kraja nije utvrđeno ko je odgovoran za to zagađivanje, a svaki put kad dođe do nekog incidenta to je još jedan podsetnik da Novi Sad još nema centralni prečistač otpadnih voda, i da ga skoro neće dobiti.  O ovom problemu se priča godinama unazad, a glavni razlog zbog kog prečistač još uvek nije izgrađen je nedostatak finansija. Prema nekim procenama izgradnja bi koštala oko 80 miliona evra, o čemu više možete čitati OVDE.
 
Podsetimo i na to da su se građani u nekoliko navrata žalili da privatnici iz cisterni ispuštaju fekalije u kanalizacije u gradu. Iako je to u skladu sa zakonom, u "Vodovodu" su nekoliko puta najavljivali da će taj problem biti rešen kada proradi postrojenje u Futogu. 
  • @G

    27.09.2017 22:54
    Porazno je koliko ste glupi gospodine.
  • G

    27.09.2017 10:31
    @EU - porazno je koliko ste glupi gospodine.
  • Nos

    27.09.2017 08:53
    Miris nafte
    Osetio se miris nafte kod Park city-a, ponedeljak poslepodnevni casovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti