Svi zaboravili na 325. rođendan Petrovaradinske tvrđave

Petrovaradinska tvrđava je u sredu, 18. oktobra napunila 325 godina, ali istoričari, vlast i mediji potpuno su zaboravili da obeleže ovaj datum.
Svi zaboravili na 325. rođendan Petrovaradinske tvrđave
Foto: 021.rs

Novosadski informativni portal svake godine podseća na rođendan i prati dešavanja oko "Gibraltara na Dunavu", ali smo ovaj put u sredu izostavili da pomenemo ovaj datum kako bi videli da li će se iko setiti 325. rođendana Tvrđave.

Izuzev nekoliko postova Novosađana na društvenim mrežama, ni u jednom mediju nije bilo pomena ovog važnog datuma, osim ako se izostave rubrike "na današnji dan" na pojedinim srpskim informativnim portalima.

Ovim je ponovo potvrđeno da se vlast, mediji i razna udruženja o jednom od najvrednijih spomenika ne samo u Novom Sadu nego i u ovom delu Evrope sete tek ponekad. Iako je ona objekat pod zaštitom države, u njeno održavanje se ulažu minimalna sredstva. Uglavnom najviše brinu pojedinci koji kao volonteri i dobrovoljci čiste katakombe.

Podsetimo, izradnja Tvrđave počela je 1692. godine, kada je izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio kamen temeljac na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava. Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.

Poznata i kao "Gibraltar na Dunavu", Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa "pijanim satom" na Sat kuli obeležje Novog Sada.

  • Prastari Majurac

    24.10.2017 18:31
    Petrovaradinska tvrđava je katoličke vere.
  • Za Pedju

    19.10.2017 13:36
    Cestitali su iz Exita, pogledaj im na fb
  • Гроф

    19.10.2017 13:36
    Да се зна
    Петроварадинска тврђава НИЈЕ у Новом Саду!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti