Pojedini vaspitači optužuju "Radosno detinjstvo": Za isti posao nekima više plate, nekima ne

Više od stotinu vaspitača zaposlenih u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" do sada je izgubilo sudske sporove protiv te ustanove, tražeći da im se koeficijent za plate izjednači sa stečenim obrazovanjem.
Pojedini vaspitači optužuju "Radosno detinjstvo": Za isti posao nekima više plate, nekima ne
Foto: 021.rs
Istovremeno, vaspitači koji su i dalje u, sada već višegodišnjem sporu sa predškolskom ustanovom, tvrde da se čine određeni ustupci - ustanova je nekima priznala naknadno stečeno obrazovanje i povisila im plate, dok nekima nije.
 
Naime, u "Radosnom detinjstvu" postoji razdor između vaspitača sa zvanjem strukovnih specijalista i vaspitača sa zvanjem mastera. Prema Zakonu o visokom obrazovanju, koji je nedavno izmenjen na štetu strukovnih specijalista, isti stepen obrazovanja i isti koeficijent pripadao je masterima i strukovnim specijalistima - 17.32. Kako se velik broj vaspitača u toku rada u "Radosnom detinjstvu" doškolovao do strukovnih specijalista, počev od 2010. godine, tražili su da im se poveća i plata - nisu bili samo vaspitači, već su bili kvalifikovani da rade kao stručni saradnici. Ustanova im je ovo odbijala jer, kako za 021 kaže direktorica ustanove Mirjana Đurđev, nije postojala nikakva zakonska obaveza da se priznaje naknadno školovanje. 
 
Međutim, 2012. godine, pojedini vaspitači završavaju master studije, istog stepena kao strukovni specijalisti, a momentalno dobijaju povećane plate, tvrdi strukovni specijalista-vaspitač u "Radosnom detinjstvu" Sanela Lacik i dodaje da je reč o teškoj nepravdi, ali i nezakonitosti.
 
"Aneksima ugovora, 11 vaspitačica koji su naknadno završile master dobijaju viši koeficijent i platu. Mi to nismo dobili i tada nastaje razdor u ustanovi. Obavljali smo bukvalno identičan posao - došlo je do toga da je u jednoj grupi dece bilo dvoje vaspitača sa različitim platama, a istim obimom posla. Krenuli smo sa molbama prema ustanovi, a tada nam je rečeno da naš osnivač, Grad Novi Sad, nema dovoljno novca da nam omogući povećanja. U Gradu su nam rekli da ustanova mora prvo da menja sistematizaciju da bi potraživala novac za nas. Te prepiske trajale su godinu dana, a u međuvremenu su nam i u Ministarstvu rekli da imamo puno zakonsko pravo na svoje koeficijente. Nakon konsultacija sa advokatima, tužili smo predškolsku ustanovu", priča Lacik za naš portal.
 
Nakon četiri godine, 2016. strukovni specijalisti delimično dobijaju slučaj u Osnovnom sudu. Strukovnim specijalistima je, priča Sanela Lacik, postalo sumnjivo to što je ustanova znala rezultat presude mesecima pre njenog donošenja, o čemu su saznali na jednom radnom sastanku.
 
"U slučaj je uveden novi sudija, koji je u roku od nekoliko dana doneo čak pet presuda, pa i tu našu, delimičnu", naglašava Lacik. Direktorka ustanove Mirjana Đurđev kaže za 021 da se ustanova žalila, a na Apelacionom sudu i pobedila.
 
"Apelacioni sud, kao viša instanca je presudio da su vaspitači izgubili sudski spor i njihov tužbeni zahtev je odbijen kao neosnovan u tom pogledu. Po ovom pitanju, Vrhovni kasacioni sud se izjasnio da revizija nije dozvoljena uopšte", kaže Đurđev za naš portal.
 
Ovaj proces trenutno je na Ustavnom sudu, gde će se prelomiti - da li je strukovnim specijalistima zaista načinjena teška nepravda. No, specijalisti su odlučni da idu i pred Međunarodni sud pravde u slučaju da se u Srbiji ne izbore za sebe.
 
Po ovim pitanjima direktorka "Radosnog detinjstva" Mirjana Đurđev kaže za 021 da platu sa koeficijentom 17.32 od januara 2013. godine imaju samo master vaspitači, tačnije zaposleni koji su ostvarili 300 ESP bodova i to ako prvi put zasnivaju radni odnos. Ne precizira da se radi, kako tvrdi Lacik, i o vaspitačima koji su se, kao i strukovni specijalisti, naknadno doškolovali. 
 
"Sud smatra da naknadno stečena stručna sprema nije od značaja za poslodavca, niti je to zakonska obaveza za njega da premeštaj i izvrši, tim pre što su vaspitači u vreme zasnivanja radnog odnosa ispunjavali uslove propisane zakonom. Potpisivanje aneksa ugovora o radu 2014. godine bilo je samo usaglašavanje sa Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji radnih mesta u pogledu naziva radnog mesta, opisa poslova i utvrđenog koeficijenta za obračun plate u skladu sa važećom Uredbom kojom su utvrđeni koeficijenti zaposlenih u javnim službama", navodi direktorka "Radosnog detinjstva" i dodaje da se ustanova pridržava sudskih presuda.
 
"O svemu smo izvestili osnivača ustanove (Grad Novi Sad) a tim povodom održano je i niz sastanaka sa predstavnicima gradske vlasti", navodi Đurđev.
 
S druge strane, Sanela Lacik se pita zbog čega je ustanova uopšte pregovarala sa Gradom kada je tako sigurna da je u pravu, kao i zbog čega su onda dva ministra prosvete - i bivši ministar Srđan Verbić, kao i sadašnji Mladen Šarčević, pismeno potvrdili da specijalistima zakonski pripadaju viši koeficijenti i da im se mogu isplatiti, čak i kada su se doškolovali.
 
O tome kako je novi Zakon o visokom obrazovanju bukvalno ukinuo čitav jedan stepen obrazovanja čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Nadežda

    30.09.2023 09:03
    Strukovni vaspitač
    U PU " MLADOST" Bačka Palanka, sve je priznato osim strukovnih studija tj. treća godina doškolovanja izjednačeni su sa nekadašnjom Pedagoškom akademijom pa imamo 14,88 koeficijent i 17,32 za isti posao, da li je to PRAVDA?
  • Nadezda

    04.01.2023 18:39
    Diskriminisani
    U Kragujevcu od 2017.ne priznaju ni akademske master studije a sebi, zamislite, direktor priznao. Kakva bruka za grad, kako naci motivaciju za rad sa decom - najosetljivijom populacijom. U sinergiji su svi: ustanova, grad, sudovi...
  • Čučuk Stana

    25.10.2017 19:22
    Mene zanima kolikoa je plata vaspitaca sa 20 godina iskustva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti