Novosadski oslobodioci: Udžbenici prazni, pustite nas da kažemo deci šta je bilo

Na svečanoj akademiji povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, poručeno je da bi građani trebalo da se uključe u borbu protiv povampirenog fašizma.
Novosadski oslobodioci: Udžbenici prazni, pustite nas da kažemo deci šta je bilo
Foto: 021.rs
Na današnji dan pre 73 godine, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije zajedno sa Crvenom armijom oslobodila je Novi Sad. Posle tri i po godine fašističke okupacije, Novi Sad je ponovo bio slobodan grad.
 
Grad je oslobođenje dočekao sa trećinom stanovnika manje nego pre rata, 20.000 ih je proterano, 5.000 ubijeno u stratištima. Šta se dešavalo te jeseni 1944. godine prisetio se i predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) AP Vojvodine Svetomir Atanacković.
 
"Burna jesen 1944. godine pokrenula je buru slamanja fašističke nemani koja je nekoliko godina rušila našu domovinu. Oslobađali smo gradove, a trebalo je osloboditi i Vojvodini. Vojvođanske brigade bile su umorene svojim borbama u Bosni, Crnoj Gori, potom i Srbiji. Ipak, krenuli su u oslobađanje Vojvodine. Tri vojvođanske brigade su oslobodile Novi Sad. Grad je bio opljačkan i delimično srušen. Ipak, grad je oslobođen i danas živi. Borci koji su nosili puške su uzeli lopate i počeli da grade fabrike. Moram da pitam, gde su danas te fabrike? Mi moramo ponovo da uzmemo lopate i da ih stvorimo", poručio ja Atanacković.
 
  
 
I ovu, kao i prethodne godine, obeležavaju postupci za rehabilitaciju onih koji su do sada smatrani za kvislinge i pomagače okupatora u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Osim toga, pokreti u Evropi vođeni populizmom, anti-imigrantskom politikom, pa čak i otvorenim favorizovanjem fašista, dobijaju sve veću podršku. Na to je ukazao i predsednika SUBNOR-a Novog Sada Milan Vukelić.
 
"Nezamislivo je da se danas stidimo svog antifašističkog nasleđa. Jedna mala slobodoljubiva država je ustala protiv zla i branila se. Nemamo zbog čega da se stidimo (partizanskog) pokreta u koji su bili uključeni svi narodi na ovim prostorima. Trebalo bi da budemo ponosni na naše nasleđe. Pozivamo sve da se uključe u borbu protiv povampirenog fašizma bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma", naveo je Vukelić.
 
Na rehabilitacije četnika osvrnuo se i Atanacković. On je poručio vlastima da im dozvole da uđu u škole i ispričaju deci šta se dešavalo tokom Drugog svetskog rata.
 
"Neka deca znaju ko su im bili preci. Naša deca to ne znaju. Udžbenici su prazni. Ne može niko i niko nema pravo da izjednačava kolaboracioniste i partizane. Partizan su bili jedno, oni su dali krv da bismo mi danas uživali slobodu", zaključio je on.
 
  
 
Polaganjem venca na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju gradski čelnici su odali počast svim borcima za slobodu Novog Sada. O Gradu heroju i njegovom oslobađanju čitajte OVDE.
  • ex chapman

    24.10.2017 10:49
    partizani i komunisti
    nisu svi partizani bili komunisti; što je još važnije - nisu svi posleratni komunisti bili partizani. bilo ih je jaaaako mnogo koji su "postali komunisti" tek 1944 kad je bilo sasvim jasno ko će pobediti. zar je malo primera da su najistaknutiji pripadnici NOP (za neobrazovane Narodnooslobodilački pokret) posle rata gurnuti u zapećak? nemojte mešati heroje koji su, da upotrebim tu floskulu, jurišali na nemačke bunkere i protuve koje su zloupotrebile interregnum od 1944 za svoju ličnu korist! rođeni brat moje babe bio je partizan i komunista (u bačkom, a posle šajkaškom partizanskom odredu). kad su posle oslobođenja počeli da se pojavljuju "drugovi" za koje do tad niko nije čuo i počeli da vedre i oblače, on je sve zajedno poslao "u materinu". osvestite se narode i prestanite već jednom da delite ljude po kapi koju nose i po bogu kome se mole. jedina prava podela je na ljude i neljude! sve ostale podele su veštačke i namerno naturene od strane neljudi da bi prevarili ljude o tome ko je pravi neprijatelj. najveći đavolov trik je što je ubedio čovečanstvo da ne postoji
  • Vazd Tibi

    24.10.2017 02:27
    Pozzzzz
    Svakako treba odati poštovanje svim borcima za slobodu Vojvodine i svih srpskih zemalja uopšteno.
    Ali moramo priznati i reći da je Loznica prvi grad oslobođen u Evropi, oslobođen od strane JVuO Generala Mihailovića, da je postojala operacija Halyard kojom je spašeno više stotina savezničkih pilota sa teritorije današnje Raške oblasti i Užica, te da je Gen. Mihailović daleko priznat i uvažavan, te najviše moguće odlikovan širom savezničke i antifašističke Evrope.
    Ljudi, narod koji se borio, poput mog dede koji je učestvovao na sremskom frontu su svi heroji, da li bili u tada regularnoj JVuO ili pod komunistima, bitna je njihova želja za slobodom, i to se mora označavati i slaviti, da je srpski narod uvek bio i biće antifašistički, što nas nadaleko krasi u poređenju sa svim našim susednim narodima.
    Šta se desilo kasnije sa tim komunizmom, represije, beda i siromaštvo, zabranjivanje izlazaka iz zemlje i proterivanje srpskog naroda sa Kosmeta je već istorija i po mnogim istoričarima klasičan vid okupacije, ali to nije sad tema.
  • ...

    24.10.2017 01:20
    Ma trebali smo svi biti u Austrougarskoj, izvuci koji dinar, malo da ulazu, ovo ono.
    Posle saradjivati sa Hitlerom i na kraju traziti parce kolaca. Tito da vlada svojom zemljom.
    A ne mi smo "slobodan narod", mi to necemo, zato smo danas sve sem slobodni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti