Nepotizam i sukobi interesa novosadskih prosvetara i lekara

Dvojica novosadskih funkcionera dokazano su bili u sukobu interesa, to jest nisu obavestili Agenciju za borbu protiv korupcije da su, kao rukovodioci ustanova, zaposlili svoju porodicu i rodbinu.
Radi se o bivšem dekanu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Milanu Popoviću i o bivšem direktoru OŠ "Prva vojvođanska brigada" Dušanu Kosanoviću
 
Kako za 021 kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije, oba slučaja rešena su nedavno i utvrđena je odgovornost funkcionera. Bivši dekan Poljoprivrednog fakulteta je svoju ćerku Aleksandru Popović zaposlio na mesto docenta, a Agencija je utvrdila da je sa njom zaključio i aneks ugovora o radu, produživši joj radni odnos za tri godine. Aneks ugovora o radu i ugovor o radu je, po ovlašćenju dekana Milana Popovića, potpisao prodekan za finansije Nedeljko Tica, a pošto o sukobu interesa koji je imao u konkretnim situacijama nije obavestio Agenciju, izrečena mu je mera upozorenja", kažu u Agenciji za 021.rs. 
 
Zanimljivo je da je osoba koja je potpisala ugovor kojim se ozvaničio sukob interesa, Nedeljko Tica, sadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta.
 
Kosanović je, dok je bio direktor u OŠ "Prva vojvođanska brigada" svog sina Miloša zaposlio na mesto nastavnika fizičkog vaspitanja bez ikakvog konkursa, kao zamenu za nastavnicu koja je, tvrdio je prošlog jula, bila na bolovanju. Sin je primljen u početku sa četvrtinom norme, a potom je aneksom ugovora o radu dobio 100 odsto norme u ovoj školi na Novom naselju. 
 
"Mnoge kolege su pozapošljavale svoje rođake i nikom ništa", izjavio je svojevremeno Kosanović. Školski odbor škole smenio ga je većinom glasova pre godinu dana.
 
Postupak utvrđivanja odgovornosti koji je jedini u toku u Agenciji, a tiče se novosadskih funkcionera, vodi se protiv predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. Razlog je taj što je potpisao rešenje kojim se njegov brat Predrag postavlja za člana Nadzornog odbora u "Vodama Vojvodine". Mirović je, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, morao o ovom potencijalnom sukobu interesa da obavesti Agenciju, koja bi proverila da je postoji osnov da se reaguje. Mirovićev brat je inače, još u aprilu, na sopstveni zahtev, razrešen dužnosti člana NO u pomenutom vodoprivrednom preduzeću.
 
Masovno zapošljavanje familije u zdravstvu
 
Rame uz rame sa prosvetom, zdravstvo je oblast u kojoj je nepotizam masovno zastupljen. Deca lekara često nastavljaju put roditelja i završavaju medicinu, a potom, uz prepoznatljiva prezimena, budu primljena na posao u zdravstvenim ustanovama i na medicinskim fakultetima. O fenomenu nepotizma 021 je pisao i ranije
 
Kada je reč o zapošljavanju u zdravstvu, Agencija za borbu protiv korupcije najavila je da će pokrenuti postupak provere mogućeg sukoba interesa u Kliničkom centru Vojvodine, u kojem je direktor Petar Slankamenac u junu, na neodređeno vreme, zaposlio svoju ćerku Sonju. Ona je putem javnog konkursa primljena na radno mesto lekara opšte prakse na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma. Ustanova je putem istog konkursa zaposlila ukupno 17 osoba od 248 prijavljenih kandidata. Ko će biti primljen razmatrala je komisija koju je formirao direktor Slankamenac, a koji je potom i potpisao odluku o primanju u radni odnos. 
 
Na pitanje 021 ko je bio u komisiji koja je odlučivala o primanju na posao u KCV, u ustanovi kažu za 021 da se radilo o "šestočlanoj komisiji eminentnih lekara, koju je imenovao direktor". Dodaju da je prijem izvršen na potpuno transparentan način.
 
Prema Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, sukob interesa je situacija u kojoj funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na postupanje u vršenju javne funkcije. Takođe, isti zakon propisuje obavezu funkcionera da Agenciji prijavi sumnju u postojanje sukoba interesa koji on ili osoba koja je sa njim povezana, ima. 
 
Na pitanje da li je Agenciji prijavio da je njegova ćerka primljena u KCV, Petar Slankamenac nije odgovorio.
  • Ileus

    18.08.2020 18:14
    I meni je dr Dean Bjelajac spasao zivot i zahvalna sam mu na tome. Nije sve crno ili belo, uglavnom je sivo.
  • Vera

    14.05.2019 12:23
    Abdominalna
    ...necu da ulazim u to ko je i kako došao do posla,i da li su te indicije uopšte tacne...
    ...jedino što mogu iz svog iskustva da doživotno zahvaljujem dr Deanu Bjelajcu na stručnosti,i zahvaljujući njemu i timu oko njega ja sam hvala Bogu ziva...
  • Lazar

    05.11.2017 10:47
    Vise tekstova za klinicki! nase zdravlje je u pitanju. Ko ce da nas leci, priuceni sinovi i cerke eminentnih lekara kojima je jedino bio cilj da uhlebe svoje a za njih sta bude, nakradu se za svoje vreme i nikom nista, niko svakako nikad nije i nece odgovarati

    021, jedino vi ovo mozete, verujem u vas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti