Novosadski novinari ukazali na nekažnjavanje napada na kolege

Novosadski novinari i članovi Grupe za slobodu medija okupili su se danas u podne ispred zgrade suda kod Spensa kako bi ukazali na nekažnjavanje napada na njihove kolege.
Novosadski novinari ukazali na nekažnjavanje napada na kolege
Foto: 021.rs
Novinari su se okupili povodom obeležavanja 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare. Evropska federacija novinara sprovodi kampanju "Endimpunity", čiji je cilj da se vlade pozovu na odgovor za nekažnjavanje napada na novinare. 
 
Kako se moglo čuti na današnjem skupu, u zemljama Zapadnog Balkana evidentirano je 380 pretnji i napada na novinare. U Srbiji broj evidentiranih napada, pretnji i pritisaka na novinare iz godine u godinu rapidno raste. Tokom ove godine zabeleženo je 68 ovakvih slučajeva. 
 
Novinar Darko Šper poručio je da režimski mediji vode orkestriranu kampanju protiv medijskih radnika koji profesionalno obavljaju svoj posao.
 
"Tim pretnjama izloženi su isključivo novinari koji ukazuju na društvene anomalije i korupciju u vlasti, a izostanak kazne ne samo da utiče na rad novinara, već pokazuje da vlast s predumišljajem urušava slobodu medija i pravo građana na informisanje. Cilj ovog skupa je da apelujemo na građane da ne dozvole da im se uskraćuje pravo na informisanje o tome kako se donose odluke u njihovo ime", naveo je Šper.
 
  
 
On je dodao i da odnos države prema novinarima ne bi trebalo da bude takav kakav jeste.
 
"Nedovoljno je otkrivenih napada na novinare, imamo dosta ubijenih kolega, a ni za jedno od tih ubistava nismo dobili krivce. To je dovoljan razlog da smo i dan danas zabrinuti zbog stvari koje su se dešavale, jer mogu da se dese ponovo", ukazao je on.
 
Od 2015. godine u Evropi je zabeleženo 12 teških slučajeva neistraženih ubistava novinara, navela je Evropska federacija novinara.
 
U Srbiji samo tokom ove godine imali smo slučajeve praćenja i snimanja urednika "Južnih vesti" Predraga Blagojevića, upadanja u stan novinarke istraživačke mreže KRIK Dragane Pećo. Pretnje su upućene i Mariji Vučić iz "Cenzolovke", portalu "Magločistač", kao i Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Tokom trajanja predsedničke inauguracije Aleksandra Vučića prijavljeno je čak šest napada na novinare.
 
  
 
Advokat Veljko Milić rekao je da je, kada se govori o napadima na novinare, stanje veoma loše.
 
"Od početka ove godine postoje određeni pomaci, zbog radnih grupa koje vrlo vredno rade kako bi se to pitanje poboljšalo. Međutim, odnos državnih organa prema novinarima je i dalje simboličan. Država bi trebalo da bude mnogo aktivnija što se tiče eventualnih počinalaca krivičnih dela u odnosu na novinare", zaključio je Milić.
 
Od niza ubistava novinara koji do danas nisu rešeni, najstariji je slučaj iz 1994. godine, a reč je o nerazjašnjenoj smrti novinarke "Duge" Radoslave Dade Vujasinović. Na Uskrs 1999. godine ubijen je i Slavko Ćuruvija, dok je 2001. ubijen novinar Milan Pantić. Novinaru "Vremena" Dejanu Anastasijeviću je 2007. godine bačena bomba na kuću.
  • objektivnost

    03.11.2017 20:58
    moral
    Cast postenim ,objektivnim novinarima ali moraju svi priznati da kod nas i ne postoji istrazivacko novinarstvo i da je u pitanju napola odradjen posao i kad procitam na internetu a citam sve sto se objavljuje vrlo je uocljivo da je vise rec o senzacionizmu nego pravom istrazivackom projektu i zato iako verujem u price o korupciji , sprezi vlasti ja uvek u pozadini vidim znak pitanja. Evo i sad u ovom clanku svi novinari su ubijeni ranije ali niko nije pljuvao i krivio toliko onu vladu, a sad na ovu prebacujete greske i grehe prethodne iako znate da se tesko nesto moze na lak nacin dokazati posle deceniju ili dve. Istina je da treba dokazivati i zao mi je ubijenih i njihovih porodica ali njihove kolege ih se sete samo kad se neki datum obelezava ili im odgovara kao napad na sadasnje celnike, sudije itd.Zato gospodo novinari vise morala i objektivnosti a sada cu iimati prilike da to proverim.
  • Rade

    02.11.2017 16:17
    Smesno buduci kadar neke nove vlasti kao i rtv pre sada i posle uvek se ulazilo preko stranke ili kreveta kakva sloboda medija pa svi mediji su privatni i pisu onako kako ih placa gazda i ove neko placa nerade za vazduh

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.