Pokrajina ekspresno odobrila profesora fizičkog za direktora Karlovačke gimnazije

Samo dan i po bio je potreban da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje da saglasnost da direktor Karlovačke gimnazije bude profesor fizičkog, rukometni trener i prethodni v.d. Radovan Kovačević, saznaje 021.
Pokrajina ekspresno odobrila profesora fizičkog za direktora Karlovačke gimnazije
Foto: 021.rs
Kovačević je, podsetimo, predložio školski odbor Karlovačke gimnazije, koji je preinačio odluku nastavničkog veća škole, a koje je poverenje većinom glasova dalo nekadašnjem direktoru, filologu Milanu Đurišiću. Nastavnici su sa 46 glasova za, 42 glasa protiv i 16 nevažećih glasova podržali Đurišića, ali je Školski odbor u, kako saznajemo, malo izmenjenom sastavu ljudi koji donose odluke, prevagnuo i sa pet glasova za odlučio da je Radovan Kovačević bolji kandidat od Milana Đurišića. 
 
Prethodne konkurse za direktora škole proteklih meseci, pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš poništavao je svaki put kad je predloženo da direktor bude Milan Đurišić. Na taj način je v.d. direktora prvi put i postao Radovan Kovačević, koga školski odbor nikada do sada nije podržao. Osim ovog, poslednjeg puta. Detaljnije o načinima na koje je ovo učinjeno čitajte OVDE
 
Neverovatno brza odluka Njilaša stigla je u školu pre nego što su nastavnici uopšte videli zapisnik sa sednice školskog odbora.
 
Kako 021 saznaje, dve profesorke Karlovačke gimnazije, Jelena Petrović i Radmila Šerbedžija, pisanim putem traže od pokrajinske inspekcije da hitno poseti školu zbog, kako kažu, niza nepravilnosti u radu v.d. direktora Radovana Kovačevića. One su se u nekoliko navrata sa sumnjama o nepravilnostima obraćale i školskom odboru gimnazije, ali bezuspešno. 
 
"Napominjemo da na sednici Školskog odbora održanoj 15. 11. 2017. godine, naš prigovor nije stavljen na dnevni red, te da je Školski odbor glasao o izboru za direktora ne uzevši u obzir odluku Nastavničkog veća kao ni dostavljeni prigovor. Ističemo da je jedan član Školskog odbora konstatovao da postoje propusti u radu konkursne komisije te da izbor za direktora nije sproveden u skladu sa zakonom", navode zaposlene u dopisu Pokrajini, u koji 021 ima uvid. Samo neke od nepravilnosti na koje ukazuju profesorke su da je direktor dozvolio diskriminaciju učenika i profesora u par navrata, da nastavničko veće nema uvid u osnovne dokumente i akta škole, nelogični rasporedi radnih sati zaposlenih.
 
Petrovićeva kaže za 021 da joj je neverovatan način na koji je Radovan Kovačević postao direktor, ali i način na koji je bivša direktorka Slavica Šokica, poznata kao smenjena zbog skandala sa proterivanjem jedne učenice iz škole, postala pomoćnik direktora.
 
"Iako je ovde jasno da režim gura ove ljude, nejasno je da oni nemaju nikoga kompetentnijeg da postave na čelo Karlovačke gimnazije", zaključuje Petrovićeva.
 
Podsetimo, zbog višemesečnog cirkusa u ovoj gimnaziji u vezi sa obaranjem konkursa za direktora, nastavni i nenastavni kolektiv u maju se obratio javnosti otvorenim pismom i tvrdnjama da vlast u školu nasilnim putem pokušava da zavede sopstveni red, postavi svoje članove, na štetu ugleda Karlovačke gimnazije, njenih đaka i njihovih roditelja. Pismo pročitajte OVDE.
-------
Urednička napomena: Originalni sadržaj teksta izmenjen je u skladu sa sadržajem i smernicama Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa onlajn medija. Iz originalnog teksta, a na zahtev sagovornice u ovom tekstu, deo rečenice "... pa čak i slučajevi mobinga" izbačen je iz šestog pasusa članka. Sagovornica je ukazala da se radi o tumačenju novinara, a ne o izjavi koju je dala za portal 021.rs. Portal 021 uklonio je deo rečenice kako bi postupio u skladu sa načelima dužne novinarske pažnje i poštovanja sagovornika. Radio 021 član je Asocijacije onlajn medija i postupa u skladu sa kodeksom koji je AOM usvojio.
  • ponuda i potraznja

    20.11.2017 19:33
    Ostali su im samo difovci bez posla .
  • Rezime

    20.11.2017 17:54
    Karlovačka gimnazija je bilo jedno od najpravednijih mesta od mog rodjenja do danas.Prava oaza.
  • Manda

    20.11.2017 17:12
    Aham
    Jeste, za Srbiju se zna po sportu. Nemoj slucajno da se to promeni, je li tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti