Iz nosa Novosađanke izvadili pseudoparazita sa 750 nožica

Člankoviti pseudoparazit sa 750 nožica i glavom sa dve antene otkriven je, ali i izvađen iz nosa jedne Novosađanke prošle nedelje.
Iz nosa Novosađanke izvadili pseudoparazita sa 750 nožica
Foto: Pixabay
Po pisanju Blica, pacijentkinja se javila na pregled doktoru Novaku Vukoju, ORL specijalisti, kako je rekla, zbog osećaja da joj nesto gmiže, šeta, pomera se i golica je u levoj nosnici, kao "živi stvor".
 
Kada je probala da isprazni nos, iz njega je izlazio samo sekret. Nakon toga se sve smirivalo, ali neprijatnosti u nosu su ponovo počinjale nekoliko sati kasnije. Postala je nervozna, napeta, preplašena. Kome god da je nešto rekla o tome, svi su joj odgovarali da umišlja, da je skrenula i da ostavi cigarete. 
 
Tokom mikroskopskog pregleda, lekar je spazio da se nešto pomera ispod donje nosne školjke u nosnom hodniku.
 
"Ubacio sam kameru u nos i video nešto kao stonogu, sa sitnom glavicom i dve antene na njoj. Nešto oblika gusenice se polako kretalo prema izlazu nosa. Instrumentom sam odstranio to čudovište i stavio ga na beli papir", priča dr Vukoje.
 
Kada je pacijentkinja ugledala šta je živelo u njenom nosu, potpuno se izgubila, počela je da vrišti i da plače, pita šta je to, odakle to kod nje. U ordinaciji se našao i prof. dr Radomir Čolaković, klinički psiholog, koji je smirio pacijentkinju. 
 
Kako kaže dr Vukoje, u nosu na mestu gde se smestio pseudoparazit postojao je lokalni otok sluznice nosa, uz hiperemiju i pojačan sekret. Urađena je lavaza nosa i ordinirana terapija.
 
"Parazit je poslat u Pasterov zavod u Novom Sadu gde se otkrilo da se radi o milipedes parazitu (mili - hiljadu, pedes - nožica), sastavljenom od članaka, koji može biti dužine do šest centimetara. Nosi od 10 do 100 jaja i živi u nehigijenskim uslovima, a hrani se kao biljojed. Verovatno se uvukao u spavaću sobu i tokom sna dospeo do nosa. S obzirom na karakteristike ovog pseudoparazita, nije došlo do oštećenja u nosu", objašnjava sagovornik Blica.
 
Dr Vukoje dodaje da se sa ovakvim slučajem nikada ranije nije susreo. "Tokom svoje karijere od 40 godina, sretao sam se sa brojnim stranim telima u nosu - klikeri, koštice, semenke, kamenčići i drugo, ali sa živim bićem ne. Ovo je raritet", tvrdi dr Vukoje i dodaje da je na kraju sve dobro prošlo, bez posledica i komplikacija.
 
Milipedes su grupa artropoda koji imaju dva para sjedinjenih nogu na većini delova tela. Većina milipedesa imaju izdužene cilindrična ili glatke tela sa više od 20 segmenata. Ova stvorenja hrane se biljkama i gljivicama. Milipedes su uglavnom bezopasni za ljude iako neki mogu postati štetni u domaćinstvu ili vrtu.
  • MonteDushano

    18.12.2017 09:31
    Grrr
    Da sam ja bio na njenom mestu, jače negativno osećanje gajio bih prema svima što su govorili da umišljam, da sam skrenuo i da ostavljam cigarete nego prema pseudoparazitu!
  • Svaka cast

    17.12.2017 13:37
    Svaka cast doktoru. Kod njega sam svojevremeno operisao resicu zbog hrkanja i isti dan kuci otisao. Sve je proslo bez ikakvih problema.

  • Sedi 1!

    16.12.2017 23:55
    @poljoprivrednik
    "Ej narode ovo je najobicnija stonoga."

    Nije stonoga nego hiljadunoga. Stonoge su centipede, a ovo je milipeda (centi=100, mili=1000l)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti