Za sada ništa od obnove fasade Sokolskog doma

Planirana obnova fasade zgrade Sokolskog doma obustavljena je nakon odluke novosadskog Apelacionog suda da objekat pripada Sokolskom društvu Vojvodina, saznaje 021.rs.
Za sada ništa od obnove fasade Sokolskog doma
Foto: 021.rs
Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove poništila je odluku o dodeli ugovora za rekonstrukciju fasade Sokolskog doma i obustavila je ovu javnu nabavku. 
 
Kako je 021.rs ranije javio, Grad je za obnovu fasade ovog spomenika kulture dodelio ugovor u vrednosti od 24 miliona dinara (bez PDV-a) grupi ponuđača koji su jedini dostavili ponudu na konkursu. 
 
Međutim, nakon što je Apelacioni sud u novembru potvrdio presudu Višeg suda u Novom Sadu da je Sokolsko društvo "Vojvodina" vlasnik zgrade Sokolskog doma, postupak javne nabavke je obustavljen.
 
"Pravobranilaštvo Grada je Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne odnose dostavilo presudu Apelacionog suda u Novom Sadu kojom se odbijaju žalbe Republike Srbije i Grada Novog Sada, te se na objektu na kome treba da se izvedu radovi koji su predmet javne nabavke priznaje pravo svojine Sokolskog društva 'Vojvodina'. S obzirom na izneto, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove ne sme zaključiti ugovor o javnoj nabavci radova na predmetnom objektu, jer isti više nije u javnoj svojini", navodi se u dokumentaciji.
 
Prethodna gradska vlast je 2010. godine donela odluku po kojoj se Sokolski dom našao u evidenciji "Poslovnog prostora", a Sokolsko društvo "Vojvodina", iako je bilo vlasnik, plaćalo je zakup. Nakon sedam godina suđenja priznato im je da je objekat njihov. 
 
Predsednik Sokolskog društva "Vojvodina" Miroslav Kovačev kaže za 021.rs da je postupak javne nabavke, odnosno planirane rekonstrukcije objekta, obustavljen zbog pravnih procedura koje su morale da se ispoštuju.
 
"Mi nismo protiv obnove fasade, jer smo 2019. Omladinska prestonica Evrope, a 2021. Evropska prestonica kulture. Međutim, u skladu sa zakonom mi smo morali da postupimo po presudi koja je pravnosnažna i da pošaljemo dopis Gradskoj upravi za imovinu da obustavi postupak, jer više nisu nadležni nad objektom. Mi treba da preuzmemo objekat i da se uknjižimo, te postoji jedan vakuum u kom ni ne možemo da pregovaramo sa Gradom o izdvajanju nekih sredstava. Međutim, ukoliko grad 2018. godine izdvoji sredstva za obnovu fasade Sokolskog doma, mi ćemo, naravno, raspisati javnu nabavku", poručuje Kovačev.
 
Kako se može videti u Odluci o obustavi postupka, Grad neće ponavljati ovu javnu nabavku u toku budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. S druge strane, ponuđači mogu da podnesu zahtev za zaštitu prava u roku od 10 dana.
 
Fasada Sokolskog doma, odnosno "Narodnog spomen doma kralju Aleksandru I Ujedinitelju", kako je zvanični naziv zdanja, poslednji put je obnavljana pre 10 godina. 
 
Ranijih godina postojali su predlozi da se na mestu dvorišta Sokolskog doma podigne garaža sa lokalima u prizemlju. Kako bi se takvo nešto onemogućilo, ovo zdanje staro osam decenija je 2002. godine stavljeno pod zaštitu kao spomenik kulture, zbog čega se svi radovi na njemu izvode uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
  • Milica

    27.12.2017 22:05
    @Aleksandar
    Samo da ne ostane ne doreceno.... Vase nagadjanje je ne tacno!
    Nemam nikakve veze sa Sokolskim, sem sto mi dete tu godinama trenira i apsolutno nista vise.
    A imala sam potrbu da prokomentarisem, jer mi je vise dosta da se o svemu u ovom gradu samo negativno komentarise. Dokle vise?
    Puno dece je tamo, a ne na ulici. Zar to nije najvaznije?
  • AleksandarVojvođanin

    27.12.2017 00:13
    @Milica
    Naravno da imam pravo na mišljenje, koje ni ne sakrivam, i koje dajem na svakom mestu gde me pitaju u vezi "Sokolskog"! A, vi ste sigurno u odboru tog društva, kad tako branite stanje, ajd manje više sa prašinom, koja je inače siva, a magnezijum je beo. A domaćinski odnos, možda, ovi iz Uprave imaju kod njihovih kuća ali zasigurno ne i u Klubu! Na kraju, da ne misle samo o parama i kako će ih podeliti među sobom, ne bi ih napuštali neki ljudi koji su tu radili godinama! Vi to ionako bolje znate od (nas) mene.
  • Novosadjanin

    26.12.2017 22:40
    Nista posebno
    Nije da patim da nesto napisem ali citajuci vase komentare naravno da treba da im se vrati ipak smo svi svedoci i Sokolskog i Partizana mnogi zmo odrasli u njemu. Ako su neki optereceni sa toaletima i ostalim stvarima neka odu u druge klubove koji su 100% na sisi drzave pa da vide. Sto se tice clanarina mislim da su jedni od retkih koji daju maksimum za nasu decu i dobrobit za dalji zivot... Nebi dalje zalazio jer samo napacena dusa ljubomorna na neki savestan rad drugih jedva docekao da komentarise negativno, nije ovo drustvo krivo sto je bilo sposobno da izgradi i sacuva sve ove dobrobiti svima nama a usput jel mozda treba da se stidi toga sto je bilo sposobno da stvori? Pa ne naravno skidam im kapu i puno srece u daljem radu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti