Kako štitimo uzbunjivače - danas u Radio kafeu

Ko u Srbiji štiti uzbunjivače, da li je zakon na strani boraca protiv korupcije i kako pravosuđe posmatra slučajeve koji uključuju uzbunjivače teme su o kojima će se raspravljati na okruglom stolu danas, 23. februara, u Radio kafeu, Svetozara Miletića 45.
Kako štitimo uzbunjivače - danas u Radio kafeu
Foto: Pixabay
Okrugli sto u organizaciji Pištaljke posvećen je uvek aktuelnoj temi zaštite uzbunjivača, ali i primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača u praksi, na radnim mestima, a naročito kada je reč o zaposlenima u državnim organima i ustanovama. 
 
Svoja iskustva podeliće Tatjana Samardžija, uzbunjivačica u Republičkom geodetskom zavodu, a koja je ukazala da je nad njom vršena odmazda zbog ukazivanja na koruptivne radnje u službi katastra. Samardžija je zbog svojih poteza, odbijajući da učestvuje u nezakonitim radnjama, premeštana na druga radna mesta, a krajem decembra je pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu dokazana njena tvrdnja. 
 
Njena presuda je četvrta doneta u korist uzbunjivača otkako je u primeni Zakon o zaštiti uzbunjivača.
 
Mišljenja i iskustva podeliće i Samardžijina pravna zastupnica, članica Pištaljkinog tima, advokat Jelena Stojanović. Posmatrajući aktuelnu situaciju u pogledu zaštite uzbunjivača, sagledaće prednosti i mane zakonske regulative, praksu sudova, različite okolnosti u pojedinim slučajevima i lična iskustva u zastupanju uzbunjivača kojima se Pištaljka bavi godinama unazad.
 
Sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Borivoje Gajić podeliće sopstvena iskustva i mišljenja u vezi sa postupcima koji uključuju zaštitu uzbunjivača kako u državnim organima, tako i kada je reč o pravnim i fizičkim licima. Podeliće svoja gledišta u vezi sa zakonskom regulativom i ponašanjem poslodavaca u postupcima u kojima ima bogato iskustvo, kao sudija.
 
Mesto: 
 
Radio kafe, Svetozara Miletića 45
 
Vreme:
 
13h
 
Moderatorka:
 
Gorica Nikolin, novinarka Radija 021 
 
Ulaz je slobodan. 
  • Viktor

    22.02.2018 15:36
    DRŽAVNI NEPRIJATELJI
    DOK DRŽAVNI SISTEM NE ODLUČI DA POĆNE DA SPROVODI U STVARNOST ONO ŠTO JE NAPISANO U ZAKONU SVAKI UZBUNJIVAČ JE DRŽAVNI NEPRIJATELJ!!!!

    Svi ugroženi državni sistemi se udružuju da dokažu da uzbunjivač nije u pravu da postoji korupcija, da se izvršavaju krivčne i druge nedozvoljene radnje.
    Od jednog protivnika svaki uzbunjivač dobije najmanje još 50 novih koji moraju da zaštite koruptivni sistem.
    Koruptivni sistem koristi sva moguća oružja iz svog arsenala kako bi ućutkao uzbunjivača.

    Neravnopravnost između uzbunjivača i koruptivnog sistema se može videti na svakom koraku:
    1. Uzbunjivači dobiju krivične prijave koje se odmah procesuiraju, kasnije odbace kao neosnovane a krivčne prijave koje uzbunjivači podnesu zastare.
    2. Sudovi postupke uzbunjivanja toliko odugovlače, iako su hitni postupci da se gubi smisao donošenja Zakona o zaštiti uzbunjivača, jer zaštita ne postoji, već teško šikaniranje od strane svih mogućih insitucija.

    Kakva se zaštita može očekivati ako se uvodi novi zakon a nije obezbeđen dovoljan broj sudija koji mogu da reše slučaj uzbunjivanja za 6 meseci!!!! Treba promeniti u Zakonu rok ili da država obezbedi sudije koji će raditi samo na slučajevima korupcije, ako postoji stvarna želja da se korupcija smanji.
    U zavistnosti od toga ko je optužen i kakvu političku ili sudsku zaštitu uziva, prvo pripremo ročište se zakazuje za 3 do 10 meseci!!!!
    Ni jedan postupak nije rešen za 6 meseci kako je navedeno u Zakonu!!

    O KAKVOJ ZAŠTITI MI PRIČAMO???
  • d

    20.02.2018 05:13
    sps
    ma kakva pistaljka i uzbunjivac predata im sva papirologija sta se radi u jednom jkpp a oni ni prstom da mrdnu a radi se o dobrom preduzecu u novom sadu ma svi se uvlace vlasti
  • Najkraće

    19.02.2018 13:40
    I zakone ubijaju, zar ne?
    Koliko vidim, uzbunjivače ne širimo nego podnosimo krivične protiv njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti