Ne zna se ko će ukloniti opasan otpad kod HINS-a

Opasan otpad koji je pronađen u Novom Sadu krajem januara i dalje se nalazi na istom mestu, u krugu stare fabrike HINS.
Kako piše "Politika", nadležni tvrde da zagađenja podzemnih voda nema, niti su u obližnjem kanalu primećene masne mrlje. Najpre se mislilo da je oko hiljadu tona ovakvog otpada bilo nepropisno skladišteno u buradima i podzemnim bunkerima hemijske fabrike, ali član pokrajinske vlade i resorni sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić navodi da je tu nađeno čak 2.100 tona. 
 
"Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da se radi o opasnom otpadu, jer je Institut za zaštitu na radu u Novom Sadu dao preciznu analizu", kaže Galić, navodeći da je pronađen otpad od ulja sa teškim metalima i drugim kancerogenim supstancama.
 
Takav otpad mora biti pravilno skladišten i tretiran da bi se zaštitili i ljudi i okolina. U slučaju da za to ne postoje uredne dozvole, koje izdaju država i Pokrajina, postoje dva puta da se problem reši po zakonu.
 
Jedan od njih jeste da pokrajinski sekretarijat pokrene upravni postupak protiv vlasnika "Step transa" Jovice Stepanovića, u čijem je prostoru, koji je on iznajmio od HINS-a, nađen opasan otpad i da mu naloži da otpad ukloni o svom trošku. To je, po rečima sekretara Galića, i učinjeno.
 
"Ukoliko ne bude mogao to da uradi, ako nema novac, ako nije moguće prinudno izvršenje, otpad ćemo ukloniti o trošku države", kazao je Galić.
 
Vlasnik "Step transa" bio je odmah uhapšen i protiv njega je podneta krivična prijava zbog sumnje da je učinio krivično delo koje se tiče skladištenja i tretmana opasnog otpada.
 
Veći deo otpada na pomenutu lokaciju dopremila je firma-operater "Eko-karika" (1.050 tona). Deo je još ranije dovezao "Eko 21" protiv čijih odgovornih je sekretarijat podneo krivičnu prijavu u aprilu 2017. godine. Taj slučaj još je u postupku, a vlasnik je u bekstvu.
 
"I "Eko karika" i "Eko 21" imaju dozvole za mobilna postrojenja koje izdaje nadležno ministarstvo, a ne i dozvolu za stacionarna postrojenja koje izdaje naš sekretarijat. Imamo samo sedam inspektora i prvi smo državni organ koji je ikad podneo krivičnu prijavu iz člana 266. Krivičnog zakonika koji se tiče skladištenja i tretmana opasnog otpada", ističe sekretar Galić.
 
Druga mogućnost da se ukloni opadan otpad jeste da, kao u slučaju Obrenovca, tužilac naloži gradu da to učini o svom trošku, po Zakonu o upravljanju opasnim otpadom.
 
"Takve naredbe još nema za Novi Sad", dodaje on.
 
U tužilaštvu nisu dali odgovore u vezi sa postupkom.
 
"Što se tiče lokaliteta, Grad Novi Sad, odnosna nadležna inspekcija proverila je podzemne vode pijezometrima i utvrdila je da nema zagađenja", ističe Galić.
  • Rambo

    15.03.2018 21:57
    I, šta kažeš, osiromašeni uranijum nam prži spermatozoide? Pa mi smo sebi najgori trovači.
  • Inspektor Višekruna

    15.03.2018 19:22
    Najverovatnije
    Ukloniće ga kanal, koji, za neobaveštene, protiče pored HINS-a.
  • Сателићанин

    15.03.2018 17:40
    Сателитска пијаца-депонија
    Код Хинса не живе људи а код Сателитске пијаце јендек пун смећа, трулеж, кесе и дивље септичке јаме испред прозора станара, на 100 метара од школе, вртића и Минакве. Има ли неко памети да то среди? Кренуо инвеститор али неко опет тамо баца! Срамота невиђена. Срам вас било све из "Чистоће", инспекција и градоначелника! Заштитите нас од бахатих грађана-полусвета или обезбедите свакодневно боље чишћење.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti