Grad odbio ponudu Litvanaca za "Stan", neizvesna sudbina preduzeća

Gradska komisija odbila je ponudu litvanske firme "Civinity" za javno-privatno partnerstvo za JKP "Stan", saznaje 021.rs.
Grad odbio ponudu Litvanaca za "Stan", neizvesna sudbina preduzeća
Foto: 021.rs

Ponuda je odbijena jer "Civinity" nije dostavio brojna dokumenta koji su bila potrebna kako bi imao ispravnu ponudu na tenderu za javno-privatno partnerstvo.

Kako se navodi u odluci komisije, u koju je 021.rs imao uvid, nije dostavljena dozvola za sakupljanje i transport opasnog otpada, nedostaje i potvrda da nije pokrenut stečaj ili likvidacija ponuđača, a nema ni propisno sastavljenog bilansa uspeha sa mišljenjem revizora.

Takođe, u ponudi su nedostajali i podaci iz poslovnih knjiga o pruženim uslugama za period od 2015. do 2017. godine na održavanju najmanje 500.000 kvadrata, nije bilo ni akreditacije sertifikovane kuće da poseduju sertifikate ISO 9001 i 14001, a nisu imali ni odgovarajuće "M" obrasce o zaposlenim radnicima.

Kako je "Civinity", koji je na tenderu učestvovao kroz svoje ćerke firme i partnere "FM Holding" iz Novog Sada, litvanski "Busto Valda", sa podizvođačem slovenačkom Javnom rasvetom (Javna razsvetljava), bio i jedini ponuđač, odlukom komisije o odbijanju ponude je posle više od šest meseci zaustavljen proces odabira javno-privatnog partnera za "Stan". Obustavom postupka dovedena je u pitanje budućnost ovog javnog preduzeća koje je opterećeno dugovima i viškom zaposlenih i nalazi se pred stečajem i gašenjem.

Gradska vlast će u narednim danima morati da odluči da li će sprovesti novi tender za odabir privatnog partnera. Pitanje je da li je to dobro rešenje, jer su jedini zainteresovani bili Litvanci, koji se kao jedini ponuđači pominju skoro već dve godine.

Podsetimo i da je prema tenderu, javno privatno-partnerstvo predviđalo da se sadašnji "Stan" ugasi, osnuje novo preduzeće "Stan NS" koje bi preuzelo deo radnika, da se preostalim radnicima isplate otpremnine i izmire dugovi koji iznose oko pola milijarde dinara.

  • Sabonis

    27.03.2018 15:40
    ko je taj visoki litvanac? ima repova po svim firmama gde je bio.
  • KOPAC RUPA-CENEJ

    16.03.2018 08:23
    Ua žuti! Vratite dinaru-dnjepar-durmitor! Dzimija Stanića za direktora!
  • PERICA ###

    15.03.2018 18:11
    PA I NAŠI UZELI OĐAČARINU!
    A,ni ne znaju gdemi je ođak na ZGRADI!
    Pa se pitam dokle,sa tom Pljačkom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti