Svakog dana 27 krivičnih dela u Novom Sadu i okolini, narkomanija sve veći problem

Tokom 2017. godine na teritoriji Policijske uprave Novi Sad počinjeno je 10.199 krivičnih dela.
Svakog dana 27 krivičnih dela u Novom Sadu i okolini, narkomanija sve veći problem
Foto: 021.rs
To znači da je na teritoriji ove uprave, koja pokriva Novi Sad i nekoliko okolnih opština, svakog dana, u proseku, počinjeno 27,9 krivičnih dela. Najviše krivičnih dela, oko tri četvrtine, dogodi se u Novom Sadu. 
 
U Novom Sadu je bilo 7.608 krivičnih dela, što je za 125 slučajeva manje u odnosu na 2016. Procenat rasvetljavanja slučajeva porastao je za dva odsto, pa se u prošloj godini taj broj popeo na 45,9 odsto, predstavio je rezultate samostalni policijski inspektor Dejan Mišković.
 
Posmatrano na republičkom nivou, najviše krivičnih dela se dogodi u Beogradu, a oko 11 odsto svih slučajeva je zabeleženo u Novom Sadu.
 
"Tu se vidi koliko je Beograd, odnosno Novi Sad, opterećen brojem krivičnih dela s obzirom na broj stanovnika koji imaju", kazao je Mišković dodajući da su počinioci u 80 odsto slučajeva muškarci, koji su i ranije bili kažnjavani. 
 
U prošloj godini dogodilo se 2.603 prekršaja na osnovu Zakona o javnom redu i miru, kao i 3.221 saobraćajna nezgoda. U udesima je poginulo 38 osoba, što je najmanji broj od 2013. godine, a teško su povređene 383 osobe. Otkriveno je 93.000 saobraćajnih prekršaja, što je više nego prošle godine. Isključeno je više od 6.000 vozača, uglavnom zbog vožnje u alkoholisanom stanju.
 
Trend porasta se beleži u oblastima narkomanije, bezbednosti saobraćaja, protiv polne slobode, opšte sigurnosti, kao i protiv slobode i prava građana. Nasuprot tome, smanjuje se broj razbojništava, krađa, narušavanja javnog reda i mira i dela protiv državnih organa.
 
Po svemu sudeći, sve ozbiljniji problem je narkomanija, koja godinama beleži trend rasta. Tako je u 2017. godine, u ovoj oblasti, zabeleženo 1.056 krivičnih dela. Godinu dana ranije taj broj je bio 925, a 2013. počinjena su 424 krivična dela. Zaplenjeno je više od 100 kilograma marihuane, kilogram kokaina, 28 kilograma amfetamina, a otkriveno je i sedam laboratorija za proizvodnju marihuane.
 
Policajci u dobroj meri koriste mogućnost izricanja hitne mere u slučajevima porodičnog nasilja. To su tokom 2017. godini uradili 1.351 put, a mere koje izriču su udaljenje iz stana, zabrana prilaska, pozivanja telefonom. Primetan je i porast krivičnih dela u oblasti porodičnog nasilja, pa je u 2015. godini njih bilo 424, a tokom prošle godine registrovano je 729 slučajeva. 
 
"Što se tiče najtežih krivičnih dela, ostala su nerasvetljena dva ubistva i dva pokušaja ubistva. Polovina najtežih krivičnih dela je rešena, a polovina je još u radu", naveo je Mišković.
 
Takođe, bilo je manje razbojništava, kao i krađa. U 2017. godina bilo je 4.354 krađe, a rasvetljeno je 63 odsto. Prošle godine zabeležene su i četiri otmice, koje su rasvetljene, a pronađena je 251 nestala osoba.
 
Policajci su u 3.086 slučajeva iskoristili sredstva prinude i svaki put se to pokazalo kao zakonito postupanje. Najviše se to odnosi na lisice, dok je samo jednom upotrebljeno vatreno oružje. Između ostalog, zbog nasilja u zdravstvenim ustanovama, policajci su tokom prošle godine napravili 10.818 obilazaka u ovim institucijama. 
 
Evidentirano je 517 privrednih delikata, što je porast u odnosu na 2016. godinu, a smanjenje u odnosu na 2015. U akciji "Akciza" napravljene su 44 zaplene, od toga 21.590 boksova cigareta, više od dve tone duvana u listu, 9.100 litara goriva, kao i 2.150 litara alkoholnih pića. Vrednost zaplenjene robe procenjena je na više od 36 miliona dinara.
 
Policijski službenici su svakodnevno pružali i policijsku pomoć, koju su najviše tražili sudovi i izvršitelji.
 
Više o pucnjavama i ubistvima, koja su obeleželila prošlu godinu, možete da pročitate OVDE.
  • Posmatrač

    26.03.2018 13:51
    Zna se ko se zalaže za legalizaciju i zašto...
    Treba li u ovoj neobrazovanoj i ne baš previše pametnoj naciji nešto što će tu situaciju dodatno da pogorša?
    Legaliazacija lakih droga, liberalizacija posedovanja i nošenja vatrenog oružja, lakših krađa... i sličnog... bitno će smanjiti broj tih kaznenih dela, kao što će dizanje dopuštene količine aflatoksina popraviti kvalitet mleka. Kapirate?
  • pita

    26.03.2018 02:26
    ko sve
    U tih 10000 krivičnih dela su i babe što prodaju bez dozvole cveće, ali nisu veliki dileri i pravi kriminalci.
  • Bez cenzure molim

    24.03.2018 13:50
    Hvala
    Prvo pocistite pokvarene policajce u Stanici Detelinara koji ne prijavljuju krivicna dela nasilja da bi zataskali smanjili broj prijava. Na kraju sud pravosnazno osudio nasilnika a Policajac nije odgovarao a misli da nece. Oces oces. Nema kao nasilja. Isti Policajac ima krivicne prijave, disciplinske na sudu itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti