Izložba "Ko je Malvina Hofman?" otvorena u Kulturnom centru Novog Sada

Izložba pod nazivom "Ko je Malvina Hofman?", koju organizuje Institut za istoriju oglašavanja, u saradnji sa ambasadom SAD-a u Beogradu, Američkim kutkom iz Novog Sada i Kulturnim centrom Novog Sada, otvorena je sinoć u Klubu "Tribina mladih" KCNS-a.
Izložba predstavlja američku vajarku Malvinu Hofman, njen put kroz Srbiju i napore da kroz propagandu pomogne srpskom narodu u Prvom svetskom ratu. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da ovo nije samo izložba moderne umetnosti, izložba plakata inspirisanih srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, ni samo deo prigodnog programa u sklopu obeležavanja veka od pobede u Velikom ratu, kao ni romantična priča o životu velike američke umetnice. Kako kaže, ova izložba sve to nadilazi, jer je ovo omaž prijateljstvu, humanosti, velikom ljudskom i umetničkom srcu pretočenom u poruku sa plakata - "Serbia needs your help".
 
"Srećan sam što Novi Sad ima priliku da bude oplemenjen njenim umetničkim delima, jer je to priča o kojoj Srbija malo zna. Ovo je prilika da to ispravimo, da kroz dela Malvine Hofman naučimo priču o Srbima i Amerikancima, o istoriji našeg prijateljstva. Ožiljci koje naš narod još nije zacelio, iako je ceo vek iza nas, vanvremenskim je učinio samo jedan plakat, sa pričom o junaštvu i žrtvi, sa porukom prijateljstva. Naš grad je jedva dočekao priču o Malvini i hvala autoru izložbe Vladimiru Čehu kao i Kulturnom centru Novog Sada što je ovu fascinantnu priču doneo u naš grad", rekao je Vučević.
 
Izložba potvrđuje i urbanu legendu da je lik na plakatu "Serbia needs your help" ustvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojima su prebacivani vojnici na sahranu u "Plavoj grobnici" kod ostrva Vido u Grčkoj. 
 
 
Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović smatra da je više ovakvih izložbi, manje bi bilo nerazumevanja među državama. 
 
"Hvala gospodinu Čehu sto vrši misiju par ekselans umetnika. Misija velikih umetnika je da "mostovima" spajaju narode. Mostovi su ono što može da očuva svet, a mržnja i neprijateljstvo vode u destruktivnost i zavadu", rekao je Panaotović.  
 
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat istakao je da je istorija Srbije i SAD-a protkana raznim događajima i emocijama, i pozvao sve Novosađane da vide izložbu koja predstavlja svojevrsnu priču o sjajnoj umetnici - vajarki, koja je došla 1919. godine u okviru Crvenog krsta, pomagala Srbiji, a o kojoj pričamo i danas, vek kasnije.
 
U drugom delu izložbe je skrenuta pažnja na američku kampanju za pomoć Srbiji, u kojoj je Malvina bila deo umetničkog tima. Namera autora izložbe bila je da se izložbom oduži autorki čuvenog plakata, koja je pored njega imala i druga umetnička dela u vezi sa ovim prostorom, i da ukaže na mnoge druge njene aktivnosti za pomoć Srbiji, jer se o njoj, nažalost, u Srbiji skoro ništa ne zna.
 
Svi posetioci imaju priliku da vide i originalnu fotografiju sa čamca srpskog ratnog reportera Miloja Igrutinovića koja je poslužila kao predložak za ilustraciju na plakatu, Malvininu skicu za plakat, plakat, razglednicu sa istim likom i naslovnu stranu knjižice "Kosovo Day 1918" štampanu u SAD-u. 
 
Postavka se može pogledati u KCNS do 23. aprila. Nakon Novog Sada, izložba će posetiti još sedam gradova u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.