Sukob Kliničkog centra Vojvodine i Medicinskog fakulteta, nastavlja se prljava kampanja za dekana

Sukob između uprave Kliničkog centra Vojvodine i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a zbog ugovora o saradnji na obavljanju prakse studenata na KCV, rezultirala je ultimatumima i, na kraju, zabranom studentima da obavljaju praksu.
Sukob Kliničkog centra Vojvodine i Medicinskog fakulteta, nastavlja se prljava kampanja za dekana
Foto: 021.rs
Obe strane međusobno se optužuju da nisu spremne na saradnju u interesu studenata. Međutim, zbog njihovih međusobnih optužbi trenutno trpe samo studenti, koji ne mogu da ispune svoje studentske obaveze, što je izazvalo revolt u studentskim zajednicama. 
 
Neprihvatljiva ponuda
 
Klinički centar Vojvodine i Medicinski fakultet u Novom Sadu planirali su već mesecima potpisivanje sporazuma, sa ugovornim obavezama, a kako bi studenti mogli da obavljaju praktičnu nastavu i specijalistički staž u KCV, što je do sada bila redovna praksa. Međutim, situacija se uzburkala kad je uprava Medicinskog fakulteta pročitala član 11 predloga ugovora, koji je poslao v.d. direktora KCV Petar Slankamenac. Ovaj ugovor, kako saznajemo, po prvi put predviđa sumanuto visoke novčane naknade fakulteta Kliničkom centru i to po studentu, pa je tako KCV predvideo da od fakulteta dobije 10.000 dinara po semestru za praktičnu nastavu, po studentu
 
Za specijalistički staž, KCV od Medicinskog fakulteta traži 50.000 dinara godišnje po svakom nezaposlenom specijalizantu, te čak 100.000 dinara po svakom specijalizantu koji je već zaposlen na KCV. Dve strane nisu mogle da se usaglase u vezi sa ovim zahtevom Kliničkog centra Vojvodine, koji nikako nije prihvatljiv Medicinskom fakultetu. Konačno, Medicinskom fakultetu je 18. maja stiglo obaveštenje od v.d. direktora KCV da će se praksa za studente obustaviti 21. maja. "Imajući razumevanja za potrebe praktične obuke studenata, ova Odluka se donosi na kraju školske godine, kako studenti ne bi bili oštećeni", poručio je u dopisu fakultetu Petar Slankamenac. 
 
 
Ovaj potez KCV-a izazvao je javnu reakciju Medicinskog fakulteta, koji je poručio studentima da će pokušati da reše situaciju, ali da se ne smatraju odgovornim. 
 
"Predlog ugovora o saradnji sa KCV je bio neprimeren i preuranjen. Odmah po ovom dopisu, upućen je odgovor direktoru KCV, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. O novonastaloj situaciji obavešten je i republički ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević", poručuje uprava Medicinskog fakulteta.
 
Kako dodaju, ukoliko KCV ne bude omogućio nesmetano odvijanje nastave, studenti će imati problem da overe semestar, polažu ispite i izvršavaju svoje druge obaveze, dok će semestar morati da se produži.
 
"Molimo nastavnike i saradnike koji su u mogućnosti da na drugi način kompenzuju nastavu da to i učine po dogovoru sa studentskom službom. Stoje im na raspolaganju sve slobodne prostorije Medicinskog fakulteta", dodaju u upravi fakulteta.
 
Na ova dešavanja reagovao je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević. On je poslao dopis v.d. direktoru KCV Petru Slankamencu i preporučio mu da nastavi saradnju sa fakultetom. "Smatramo da sporazumno uređivanje odnosa treba da ima u fokusu sledeću školsku godinu i da najavljeno uskraćivanje prostora za izvođenje praktične nastave, pred sam kraj školske godine, može biti samo na štetu studenata", poručio je Milošević.
 
Klinički centar Vojvodine nije odgovorio na pitanja 021 o sukobu sa Medicinskim fakultetom. Nije odgovoreno zbog čega se traži naknada od fakulteta u tolikim iznosima, kao ni da li će KCV prihvatiti preporuku Pokrajine. Ustanova je odlučila da reaguje javno, saopštenjem, u kojem poručuje da poslednjih 18 meseci pokušava da zaključi sporazum sa fakultetom.
 
"Medicinski fakultet je, međutim, sve vreme odbijao da formalno i zakonski definiše saradnju dve ustanove. Zbog toga je Klinički centar Vojvodine bio prinuđen da obustavi izvođenje praktične nastave. U skladu sa dobrom poslovnom praksom i etikom, a naročito što su u pitanju studenti, budući lekari, Klinički centar Vojvodine spreman je na mirno rešavanje sporova, za razliku od druge strane koja je, iznoseći netačne i tendeciozne informacije javnost pokušala da dovede u zabludu. Uvidevši ozbiljnost situacije u koju je dospeo svojim postupcima, a ne krivicom Kliničkog centra Vojvodine, nakon brojnih apela, Medicinski fakultet je konačno pokazao volju da se ovaj problem reši i sa zvaničnim zahtevom se obratio nadležnim institucijama. Napominjemo, spremni smo na saradnju i kompromis sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta koji će omogućiti studentima i specijalizantima realizaciju praktične nastave, ali pod uslovom da to ne ugrožava normalno funkcionisanje Kliničkog centra Vojvodine", poručili su u KCV.
 
 
Zbog ovih dešavanja, danas se održao sastanak između Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine Petra Slankamenca i dekanice Medicinskog fakulteta Snežane Brkić. Šta je dogovoreno čitajte u odvojenoj vesti OVDE.
 
Iznenadne budžetske kontrole i pritisci
 
U pozadini sukoba dve ustanove nalaze se izbori za dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a koji se mesecima opstruišu. Naime, članovi Saveta fakulteta koji bi trebalo da odlučuju o izboru za novog dekana - a biraju između aktuelnog upravnika Betanije Tihomira Vejnovića i sadašnje dekanice Snežane Brkić, uporno se ne pojavljuju na sednicama i time doprinose da se ne ispunjava kvorum za glasanje. Jedan od članova Saveta koji se ne pojavljuje, pa čak i napušta sednice, je upravo Petar Slankamenac. Njega je, inače, u savet imenovala Pokrajina. 
 
Unutrašnja lobiranja dovela su čak i do aktiviranja inspekcija, pa je trenutno vanredno i budžetska inspekcija na Medicinskom fakultetu i "češlja" papire, baš u izbornom periodu.
 
Po Statutu fakulteta, ako se izbor dekana ne obavi do 20. septembra, Savet će na predlog predsednika Saveta morati da imenuje vršioca dužnosti dekana, koji će biti na čelu ustanove do izbora dekana. Ono što je zanimljivo je da v.d. dekan ne može da bude nijedan od kandidata, već to mora da bude neko od redovnih profesora. 
 
Više o tome kako je u prljavoj kampanji za fotelju dekana zloupotrebljena i jedna uzbunjivačica čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Obaveštenje

    25.05.2018 22:14
    za V
    Mi se već lečimo u inostranstvu,skupljamo pare putem SMS i dobrovoljnih priloga.
    Javna je tajna da se o trošku RFZO niko i ne može lečiti,već nas baš ti kojih je malo i koji"znaju da leče" upućuju na svoje privatne klinike.
    MI se raspitali i saznali da za naš novac imamo i bolje lečenje i bolji tretman u inostranstvu.
    Što se nas tiče svako finasiranje iz budžeta i RFZO i KCV i MF treba ukinuti, . Te ustanove drži par lekarskih porodica , krajnje je vreme da počnu da se finasiraju od porodičnih para.
  • Pacijent

    25.05.2018 15:37
    za Ogorčenu
    E tek što sam ja ogorčen što moram za Vas uplaćujem doprinose za zdravstvo, tek da znate!
    Borite se oko mojih para kao oko plena, a mene upućujete na privatne klinike kod istih vas Kao da nisam zdravstveno osiguran.
    Katanac I na KCV i na MF, a ja ću da se lečim kao i do sada gde se snadjem,a najradije bih u inostranstvu, nekako po mene i bolje i jeftinije.
    Ne trebate mi.
  • Ogorčena

    25.05.2018 14:57
    Šta čovek da kaže na ovu strahotu. prof. Slankamenac ne da studentima da idu na vežbe i specijalizantima na Klinike. Čovek zaposlio svoju ćerku na mesto nepostojeće mesto na endokrinologiji i sad ga baš briga šta radi. Al nije on kriv za to. Svi znamo da je odluku o ovome doneo Gojković. Njega zanimaju pare. Misli da fakultet ima ogromne pare i sad na svaki mogući nači oće da ih se dočepa. Zapelo mu je za dekana, pokušava da dovede do vd stanja fakultet, al pretnje članovima Saveta mu nisu upalile, pa sad polušava kao očajnik ovako. Teške su to lopuže. Ovo je borba dobra i zla!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti