Dogovor KCV i Medicinskog fakulteta: Plaća se naknada, KCV izlazi u susret

Rukovodstva Kliničkog centra Vojvodine, Medicinskog fakulteta i Pokrajine sastala su se povodom višemesečnih sukoba i neslaganja u vezi sa sporazumom o obavljanju prakse na KCV, a koja je zbog pomenutih nesuglasica bila obustavljena.
Dogovor KCV i Medicinskog fakulteta: Plaća se naknada, KCV izlazi u susret
Foto: 021.rs
Sastanak je vodio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
 
Kako su poručili u Pokrajini nakon sastanka, dogovor je da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta odmah raditi na pronalaženju načina da plati praksu studenata u Kliničkom centru Vojvodine, a da će KCV do tada izlaziti u susret studentima i dopustiti nesmetano obavljanje nastave.
 
Dekanica Medicinskog fakulteta Snežana Brkić je, navode u Pokrajini, uverila Gojkovića da završetak ovogodišnjeg letnjeg semestra neće biti ugrožen zbog prekida prakse.
 
Sporazum koji će biti potpisan stupiće na snagu 15. oktobra, kad počinje i nova školska godina.
 
Uprava Medicinskog fakulteta saopštila je da će dve ustanove potpisati Memorandum o regulisanju međusobnih odnosa.
 
"Takođe, dogovoreno je da nakon potpisivanja Memoranduma i pravnog uređenja međusobnih odnosa započne prekinuta nastava za studente Medicinskog fakulteta u prostorijama Kliničkog centra Vojvodine od 24. maja 2018. godine", navode u upravi fakulteta.
 
Kako je 021 ranije pisao, do sukoba je došlo jer je Klinički centar Vojvodine tražio od fakulteta da plati određene iznose po studentu za obavljanje praktične nastave i specijalističkog staža. Ove sume nisu odgovarale Medicinskom fakultetu i uzrok su višemesečne stagnacije u potpisivanju ugovora.
 
Medicinski fakultet javno je reagovao zbog odluke KCV da, posle nemogućnosti da se dođe do sporazuma, zabrani studentima da dolaze na praksu. Fakultet je objavio i dopis Pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje Kliničkom centru Vojvodine, a u kojem se preporučuje nastavak saradnje. 
 
U Kliničkom centru Vojvodine nisu za 021 objasnili visinu naknada za studente. Obratili su se javnosti saopštenjem, u kojem navode da je Medicinski fakultet 18 meseci odbijao da sporazumom definiše saradnju. 
 
Međutim, u pozadini se nalaze i izbori za novog dekana Medicinskog fakulteta, u kojima ulogu igra upravo v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine. Detaljnije čitajte OVDE.
  • Alo

    25.05.2018 15:42
    Naplatite školarinu od studenata, pa platite KCV, ionako se školuju da odu u inostranstvo.
    Budžetske pare i pare RFZO koje pacijenti uplaćuju iskoristite za lečenje i lekove.
  • Pacijenti

    25.05.2018 10:27
    Zašto bi nas uopšte zanimalo da li su se jedne te iste osobe tj prof. dr. koji istovremeno rade i u KCV i na MF same sa sobom dogovorilie oko trošenja budžetskih para i para RFZO od obaveznih doprinosa za zdravstvo?
    Mi se već masovno lečimo u inostranstvu .
    Prodajemo imovinu, skupljamo pare putem SMS i humanitarne pomoći svake vrste i masovno bežimo u inostranstvo, ako hoćemo da budemo lečeni.
    Pacijent je tema samo kada treba da mu se naplate obavezni doprinosi za zdravstvo. Od tih para 60% sume potroši se na plate, edukacije, seminare, kongrese i specijalizacije lekara i zdravstvenih radnika, a za naše lečenje nema...ni termina u rokovima ni lekova na pozitivnoj listi.
  • VladaN

    24.05.2018 20:24
    Uprava fakulteta...
    ...ne sme da dozvoli ovo SNS nasilje. Kakvi Slankamenci a pogotovu Gojkovici. Ko je taj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti