Menu 021

Ko uzima novac Novosađana iz fonda za održavanje zgrada?

Pojedini profesionalni upravnici u Novom Sadu novac za proviziju za svoj rad uzimaju iz budžeta stambenih zajednica, bez da stanari ovo znaju, upozoravaju u Udruženju profesionalnih licenciranih upravnika.
Novi Sad 11.06.2018. | 12:27 > 13:12
Ko uzima novac Novosađana iz fonda za održavanje zgrada?
Foto: 021.rs
Na ovaj način, od građana se faktički krade novac iz fonda za investiciono održavanje - s posebnog računa zgrade, a koji stanari prikupljaju kako bi imali da plate neke hitne popravke ili nabavke. Opasnost leži upravo u činjenici da građani ne znaju da im se uzima novac dok ne vide papire firme koja im održava zgradu, a odgovornost leži i na građanima neplatišama.
 
Gde je novac iz fonda za održavanje?
 
Predsednik UPLUNS-a Nebojša Berak kaže za 021 da je Novi Sad redak grad u Srbiji u kojem je odnos profesionalnih upravnika, stanara i JKP "Informatika" nedovoljno regulisan. Naime, Novosađani "Informatici" plaćaju određenu sumu za investiciono održavanje zgrade. Na ovu sumu, preduzeće naplati proviziju i ostatak novca vrati stambenoj zajednici na račun. Međutim, tu nastaje problem.
 
"S dolaskom profesionalnih upravnika i donošenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, nije dovoljno regulisano odakle se kome plaća provizija. 'Informatika' i dalje uzima svoju proviziju iz sume namenjene za prihode skupštine zgrade, ali ne postoji posebna stavka za proviziju profesionalnog upravnika. Ovo su neki profesionalni upravnici iskoristili i odlučili da skidaju punu sumu za svoj obavljeni posao sa računa skupštine zgrade i to iz fonda za održavanje - bez provere koliko novca zaista ima u tom fondu i da li ga svi stanari redovno pune", naglašava Berak.
 
Tačnije, ukoliko određen broj stanara ne plati račun za "Informatiku", stambeni fond će biti manji, ali to neće sprečiti profesionalne upravnike da naplate punu sumu i uzmu novac koji služi za hitan slučaj.
 
"Smatramo da to nije fer i da takvi profesionalni upravnici moraju da budu sankcionisani. Čak i bankarsku proviziju plaća skupština zgrade s tog računa. Alternativa bi bila da se svakom stanu izdaje poseban račun i da se prati ko je šta platio. Upravnici bi svakog meseca morali da imaju listing iz 'Informatike' i da znaju ko je dužan, a preduzeće bi moralo ažurno da utužuje stanare. Ovako imamo sistem gde ne plaćaju svi stanari svoje obaveze, ali upravnici svakako skidaju novac sa računa fonda i uredno sebe namiruju, bez da prate ko je šta platio. Praksa je da 'Informatika' utužuje na tri meseca i taj novac će u jednom trenutku leći, ali šta ako nešto iskrsne i hitno je potrebno nabaviti opremu, a novca nema?", kaže Berak i dodaje da novac građana, a naročito urednih platiša, mora da se poštuje.
 
Na pitanje da li je zaista posao upravnika zgrade da prati ko je platio "Informatiku", a ko ne, Berak kaže da upravnici apsolutno imaju tu odgovornost, kad već naplaćuju usluge i izabrani su da budu upravnici zgrade.
 
On je mišljenja da bi svaki stanar morao da bude upoznat sa tim da mu se troši novac, s kojih računa i u koje namene. Ako pristane na te uslove, nema problema, ali ako ne zna šta mu se radi "iza leđa", tu je reč o krivičnom delu.
 
"Tražimo i od gradonačelnika da se pozabavi radom registratora zbog ogromnog kašnjenja u registrovanju stambenih zajednica, jer dok nisu registrovani, profesionalni upravnici, iako imaju ugovore i rade svoj posao, nemaju pravo da naplaćuju usluge čime im se nanosi materijalna šteta, zbog krajnjeg nemara ili nesposobnosti tog dela gradskih službi", poručuju u UPLUNS-u.
 
U JKP "Informatika" kažu za 021 da ne vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, te da je slobodna volja stambene zajednice da li će zaključiti ugovor o plaćanju troškova za održavanje sa "Informatikom".
 
"Skupština stambene zajednice donosi odluke o svim važnim pitanjima za funkcionisanje stambene zajednice, a valjanost i zakonitost tih odluka ne preispituje 'Informatika', Postupke izvršenja pokrećemo protiv svih neurednih platiša u skladu sa Odlukom o objedinjenoj naplati komunalno-stambenih i drugih usluga i Zakona o izvršenju i obezbeđenju. JKP 'Informatika' ne može da rešava probleme stambene zajednice, niti da utiče na njih", poručuju u ovom preduzeću za naš portal.
 
O problemu sporog rada gradske uprave, od koje zavisi registracija stambenih zajednica, 021 je pisao u više navrata. Poslednji put su u upravi poručili da registracija ide najbržim mogućim tempom, ali podaci to ne pokazuju - brojni zahtevi koje su upravnici zgrada još prošle godine predali za registraciju stambenih zajednica, nisu rešeni u zakonskom roku. Detaljnije čitajte OVDE.
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • EX Predsednik SS
  14.06.2018 11:23
  za Simu, Beraka...
  Ja imam 44 godine, rodjen sam i zivim u ovom gradu na Limanu 4 isto toliko.
  Od kada znam za sebe ne samo kod nas na Limanima nego i u svim drugim kvartovima su postojali PREDSEDNICI KUCNOG SAVETA, kojih smo mi kao deca bojali kao groma.
  Znaci gospodine Berak nije bilo bilo kakve potrebe da vi i vasi formirate bilo kakva udruzenja kako bi izmisljali toplu vodu i bilo pravili neke nove nazive i namete ljudima.
  Sa Limana sam se preselio 2005 u Cara Dusana, gde sam od tada do sada kao Predsednik supstine stanara, promenuo vec dve ovo je treca titula. Bio sam Predsednik kucnog saveta, pa sam bio Predsednik skupstine stanara, sada sam Upravnik stambene zajednice...DOKLE????
  Sta je sledece?
  Od prvog dana imamo PIB, Maticni broj, Depo karton u banci, svoj racun za prihod skupstine, nikada se nije desilo da para nema ma koliko trosili i koliko banka uzimala proviziju. Imamo 30 stanova ja uzimam mesecno 7500 dinara kao stanar za svoje usluge i za to imam papir o saglasnosti svih stanara...i sada pored toga u svakom momentu na racunu imamo 100 000 dinara za ne daj Boze necega.
  Ovako kao ja rade i funkcionise siguran sam 80% zgrada u Novom Sadu!
  KOja je vasa gospodine Berak bila potreba da ikoga dirate i pravite vase udruzenje i vi se pravite pametni i sada sebi prepisujete kako ste vi izmislili sve ovo, menjate nazive predsednika stanara u nekakve Upravnike, naravno uzimate pare od taxi za promenu naziva, od resenja za Upravnike, novih pecata...CEMU?
 • Sima
  13.06.2018 14:51
  odgovor "piksu"
  U Vašem komentaru juče pod nasovom: bezakonje, izneli ste mnogo paušalnih diskvalifikacija !
  Po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ne postoji više termin: predsednik kućnog saveta (to je bilo pre 15-tak godina) već termin: UPRAVNIK (iz redova članova skupštine SZ) i PROFESIONALNI UPRAVNIK (profesionalac koji većinom nije član skupštine SZ a može biti).
  Koliko sam shvatio govorite o Vašem upravniku (Vi ga zovete predsednik kućnog saveta) koji, kako Vi kažete, krade desetine hiljada evra sa računa zgrade !
  Pa ako znate i imate dokaza da krade što to ne prijavite nadležnim organima i na sednici skupštine SZ ga smenite ?
  - Prijavite ga Odeljenju za privredni kriminal MUP-a R. Srbije, PU Novi Sad (u Pap Pavla) a možete podneti prijavu i nadležnom Javnom tužilaštvu u NS.
  - U svakom slučaju trebate ga smeniti zbog navedenih razloga (ako su tačni) i podneti zahtev za izmenu podataka o registraciji SZ i upravnika (ako ste registrovani po novom Zakonu.
  S' poštovanjem,
  Dobrivoje Simić-prof. upravnik i organizator prof. upravljanja
 • piksu
  12.06.2018 16:38
  bezakonje
  Zakon o stanovanju nije potpun, niti se primenjuje.
  Kada stanari ne plate dažbine, zna se šta sledi i koje mere se preduzimaju, ali kada predsednik kućnog saveta otvoreno krade na desetina hiljada evra sa računa zgrade, kada naplaćuje legalizaciju, strujomere i popravke po duplo većim sumama no stvarno uplaćenim, kada isti ne sastavlja zapisnike sa retkih sastanaka kućnog saveta, niti daje završni račun na uvid stanarima tokom 10 godina, kada naplaćuje za svoj nerad, mada za to legalno nema pravo, kada nikom ne daje račune na uvid, Informatika nije nadležna, u Gradskoj kući nisu nadležni i čovek koristi bezakonje u zakonu i krade na očigled svih stanara.
  Supruga našeg predsednika je sudija? Šta onda? Kome da se obratimo za pomoć? Zakon kaže jedno, ali u praksi funkcioniše samo prinudna naplata od stanara.
  Ako postoje nadležni i za ovu vrstu kriminala, molim da mi se prosledi informacija.
 • Sima
  12.06.2018 16:01
  odgovor prepotentnom Nebojši
  O Vašem "poštenju" najbolje mogu da posvedoče stanari u zgradi gde živite ! :(
  Osnovali ste neko svoje udruženje UPLUNS samo da bi sebe reklamirali i medijski se eksponirali.
  Koliko članova ima Vaše udruženje i koga Vi predstavljate kada se zna da u NS ima 2 velika udruzženja i to:
  1. Udruženje profesionalnih upravnika Srbije (predsednik Sanja Šćepanoviuć), i
  2. Udruženje za kvalitetnije stanovanje (gde su organizatori PU) a gde je predsednik Radovan Oreščanin.
  Vi umesto da branite interese prof. upravnika u NS, kad Vam je već takav naziv Udruženja, Vi gledate što više da zagorčate život i opstanak PU u NS i šire a stavljate se, tobož, u odbranu interesa Stambenih zajednica.
  Toliko o Vašem "poštenju" i borbu za prava PU !
  Ja ovaj posao radim više od 20 god. (prvo kao predsednik st. zgrada, pa prof. predsednik SZ, pa kao zastupnik-punomoćnik i sada kao prof. upravnik). U svim zgradama nigde mi nije prestao mandat a samo po preporuci (bez oglašavanja) pristajem da budem PU. Svugde sam na sednicama skupština SZ, pre potpisivanja, javno pročitao tekst Ugovora i tek onda bi se pristupilo potpisivanju. Svaki član skupštine SZ hoće do kraja da bude o svemu obavešten i to je potpuno OK.
  PU koliko rade (naročito nakon ove Odluke o kućnom redu... Graqda NS) gde moramo da izigravamo i komunalne policajce, kom. inspektore i policiju prilikom narušavanja kućnog reda i mira u zgradama, PREMALO SMO PLAĆENI ali ipak na tršištu kvalitet svakog pojedinca određuje mesečnu cenu njegove naknade.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest