Propao još jedan tender za spomenik Kralju Petru

Gradnja spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću na Trgu republike, što će Novosađane koštati verovatno i više od 30 miliona dinara, ponovo je naišla na prepreku, jer je je propao još jedan tender, saznaje 021.
Propao još jedan tender za spomenik Kralju Petru
Foto: 021.rs

Ovaj put u pitanju je javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije za parterno uređenje Trga. Kako se navodi u obaveštenju Uprave za građevinsko zemljište i investicije, na tender se niko nije javio i predviđeno je da se ponovo raspiše javna nabavka.

Vrednost izrade dokumentacije je procenjena na 250.000 dinara, a procenjena vrednost samog uređenja okoline spomenika je četiri miliona dinara.

Ovo je samo nastavak niza neuspelih tendera oko izrade i postavljanja spomenika srpskom monarhu na Trgu republike. Podsetimo, da je nedavno tek u pregovaračkom postupku odabrana firma "Primus-BMJ" iz Beograda koja će izliti spomenik po ceni od 12 miliona dinara. Sam spomenik je izvajao vajar Zoran Ivanović i za taj posao je dobio 12 miliona dinara, nakon što je kao jedini učesnik pobedio na tenderu. Prvobitno je UGZI hteo da ugovori posao bez javne nabavke, ali im to nije dozvolila Uprava za javne nabavke.

Rok za izlivanje spomenika i parterno uređenje njegovog budućeg okruženja je 22. novembar, što je neposredno pred obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Podsetimo da projekat predviđa da konj i kralj budu od bronze, a postament od mermera i da gledaju ka Vladičanskom dvoru. Na postamentu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane, i to na južnoj "Petar I Karađorđević 1844-1921", severnoj "Kralj Srbije 1903-1918", na zapadnoj (prednjoj strani) biće grb Kraljevine Srbije, a sa istočne "Ruma 24. novembar 1918, Novi Sad 25. novembar 1918". Oko spomenika kralju na Trgu republike biće postavljena podna rasveta.

  • MonteDushano

    06.08.2018 09:24
    Crni Đorđe. Imamo stadion, most i ulicu koji se nazivaju Karađorđe! Pa, dokle više?! Joj, kako je Srbija smešna.
  • Scotch Bonnet

    02.08.2018 20:28
    комшo nemoj iznositi zablude. To što ti lično želiš spomenik nekom tamo kralju koji sa Vojvodinom veze nema je samo odraz manjka istorije a verujem opšteg obrazovanja. Vi patriJote bi trebali iz svog ličnog buđelara da sponzorišete izgradnju raznih spomenika nekim za Vojvodinu nebitnim ljudima. Pošto to nije do sada urađeno od vas ultra srba je samo dokaz koliko vam se fućka za vaše nadri lidere i eroje. Vidim ne svrbi te manjak bolnica, oronula infrastruktura, loši putevi, nesređene zelene površine, lopovluk, bahatost i kriminal što je ipak, barem po meni, neki normalan prioritet a sve je vaših patriJoCkih ruku delo.

    Dno dna. Za 30 godina od kako ste na vlasti nemate sa čime da se pohvalite. Treba se dobro zapitati da li zaslužujete pozicije koje imate u politici i u svakodnevnom životu.
  • Novosađanka

    02.08.2018 17:45
    Bolje da ste taj novac uložili u nešto pametnije. pogledajte toalete na čega liče u Domu zdravlja Novi Sad, Kliničkom cebtru Vojvodina itd ... Čuj! Spomenik! Strašno! Pomozite bolesnima kojih je sve više tim novcem bilo bi vam pametnije, uložite u proizvodnju, ali ne da Vučić otvara pogone, jer nije poenta u tome, nego zaposlite radnike koji žele da rade. Glumite kulturu, ljudi nemaju više ni za toalet papir novca od vaših bezveznih nameta na računima za Informatiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti