Spomenik kralju Petru I izradiće vajar Zoran Ivanović

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću na Trgu republike izradiće vajar Zoran Ivanović, odlučio je žiri Uprave za građevinsko zemljište i investicije.
Spomenik kralju Petru I izradiće vajar Zoran Ivanović
Foto: 021.rs

Ivanović je bio i jedini učesnik tendera za izradu ovog spomenika, a iz budžeta Grada će mu za ovaj posao biti plaćeno 12 miliona dinara.

Prema konkursnoj dokumentaciji, ovaj vajar ima rok do 7. jula da napravi idejno rešenje u glini, nakon čega će Grad posebno angažovati livnicu za pravljenje spomenika, kako bi bio postavljen na Trg republike u novembru na dan obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Podsetimo da je prvobitno bilo planirano da se do idejnog rešenja dođe pozivnom javnom nabavkom, ali Uprava za javne nabavke to nije dozvolila.  U ovom postupku je bila ideja da spomenik izradi baš Zoran Ivanović, koji prema navodima UGZI-ja, jedini u Srbiji radi konjičke skulpture.

Dodajmo i da će spomenik kralju Petru I biti postavljen na izdignutoj zelenoj površini na Trgu republike, a kako će sve to izgledati možete videti OVDE.

  • Piplfoks

    18.03.2018 15:21
    Samo da se drnaža odradi kako treba, ako će biti okolo bara mogu slobodno da stave i toi toi umesto ovog zidanog klozeta.
  • lalos

    18.03.2018 10:22
    oslobodilac
    Ako nekome treba da se podigne spomenik, onda je to pre svega feldmarsal Eugen Savojski (austrijski general-po poreklu-francuz), koji je ove nase krajeve oslobodio od Turaka.
  • хистерик

    17.03.2018 15:37
    Леополд а не М.Т.
    Леополд Први (Цар Светог римског царства) је Србе довео на територију своје државе после Великог турског рата, као једине балканске савезнике у походима своје армије који су уследили после опсаде Беча 1683. године. Пошто је своју војску морао да повуче на обале Саве и Дунава , да би се у будуће заштитио од упада повео је са собом велики број Срба који су пресељени у подручја која ће касније бити названа Војна крајина уз дозволу Турског султана. Њему и његовом најбољем војсковођи Принцу Еугену савојском треба подићи споменик а не Марији Терезији ако већ желимо да частимо неког од Хабзбурга.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti