Planira se obnova Sokolskog doma

Zgrada Sokolskog doma u Ulici Ignjata Pavlasa, u kojoj se nalazi i Pozorište mladih, trebalo bi da dobije novo ruho do 2021. godine.
Planira se obnova Sokolskog doma
Foto: 021.rs
U narednom periodu u planu je da se novac od zakupa i članarina ulaže u dalju obnovu i održavanje objekta. Do kraja godine bi u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture trebalo izraditi plan rekonstrukcije ulaznog stepeništa koje je u lošem stanju. Trebalo bi da se izgradi i rampa za kolica za lakši pristup osoba sa invaliditetom. Ako vremenske prilike dozvole, to bi trebalo da se desi do kraja godine.
 
"U iduće dve godine imamo u planu i da okrečimo fasadu da bi taj objekat, koji je jedan od simbola Novog Sada, zablistao punim sjajem. Planirano je i da se na kulama sa strane Doma stakla zamene termostaklima da bi se povećala energetska efikasnost. Želeli bismo sledeće godine da sredimo i limeni krov u centralnom delu objekta", navodi za 021 Miroslav Kovačev predsednik Sokolskog društva.
 
"Mi smo već u pregovorima sa potencijalnim sponzorima i donatorima koji bi želeli da se uključe u ovu veliku akciju, s obzirom da je ova zgrada proglašena spomenikom kulture, a u njoj egzistiraju najveća i najstarija sportska i kulturna udruženja Novog Sada. Za očuvanje identiteta nas Novosađana, svima je u interesu da to bude sređeno", kaže Kovačev.
 
Kako napominje, Sokolsko društvo je udruženje građana koje postoji već 113 godina u Novom Sadu i jedino je društvo koje je uspelo da očuva namenu objekta.
 
"Nismo dozvolili da se na ovom prostoru rade raznorazne stvari na uštrb građana. Prvenstveno mislim na izgradnju garaže, što je pokušano već dva, tri puta da se uradi", naglašava Kovačev.
 
Prethodne godine postojao je plan, a čak je i raspisana javna nabavka za sređivanje fasade ove zgrade, ali nakon odluke suda da se vlasništvo prepušta Sokolskom društvu, postojao je problem sa pravno-imovinskim odnosima, tako da Gradska uprava za imovinu nije više imala pravo da za ovaj objekat raspisuje nabavke. 
 
Kovačev kaže da Grad Novi Sad nije odustao od ideje da pomogne. Za sada je dogovor da se ovi projekti rade zajedničkim sredstvima, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, a Sokolsko društvo je trenutno u pregovorima sa potencijalnim donatorom, firmom koja je zainteresovana da donira građevinski materijal za obnovu fasade
 
Još kada je 27. februara ove godine Sokolsko društvo i zvanično ponovo postalo vlasnik čitavog objekta počeli su radovi na zgradi koja je izgrađena 1936. godine. Kako navodi predsednik Sokolskog društva "Vojvodina", od tada su uređeni pravni odnosi sa svim korisnicima, postavljene su nove vodovodne cevi, rešeni su problemi sa grejanjem, a sređeno je i kompletno dvorište.
 
Podsetimo, Sokolsko društvo "Vojvodina" je od 1936. godine, kada je izgrađen Sokolski dom, pa sve do 2010. godine, živelo u svojoj kući, ali su se tada okolnosti promenile i Odlukom tadašnje gradske vlasti Sokolski dom je prenet u evidenciju "Poslovnog prostora", što je podrazumevalo da Društvo kao korisnik od tog trenutka plaća zakup. Krajem 2017. godine zgrada Sokolskog doma je odlukom Višeg suda postala vlasništvo Sokolskog društva "Vojvodina".
  • Rape

    12.09.2018 23:19
    Bolje bi bilo da ga srušimo i napravimo jedan lep tržni centar.
  • Inspektor Višekruna

    12.09.2018 23:02
    Obnova
    Kao Spens?
  • /

    12.09.2018 21:55
    /
    opet?
    a mogli ste samo oprati prozore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.