Počela obnova kuće Ilije Nešina u Kovilju

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada započeo je obnovu rodne kuće narodnog heroja Ilije Nešina u Kovilju, koja je zbog svojih istorijskih i graditeljskih vrednosti proglašena za kulturno dobro.
Direktor Zavoda Siniša Jokić kaže za 021 da se planiraju novi radovi u toku sledeće godine, kao i to da ovaj objekat ponovo postane muzej.
 
"Mi smo ove godine počeli sanaciju krova jer je on bio najugroženiji. Sledeće godine planiramo da obnovimo fasadu i pročelje kuće, kao i prostorije gde je nekad bio muzej. Želimo da reaktiviramo taj muzej, odnosno spomen sobu koja se bavi istorijom NOB-a u Kovilju. Onda, u nekoj trećoj fazi, sledi sanacija ostatka kuće i dvorišta", navodi Jokić za 021.rs.
 
Jokić ističe da je ovo izuzetno važan projekat za očuvanje identiteta na široj teritoriji Novog Sada.
 
"To je kuća koja ima etnološko-antropološku i istorijsku vrednost i važno je da se Zavod brine o spomenicima kulture i van teritorije Novog Sada", zaključuje Jokić.
 
Po svojoj strukturi, objekat je tipična vojvođanska, seoska kuća sa neobaroknim zabatom i krovom pokrivenim biber crepom.
 
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je uslove za izradu projekta sanacije, restauracije i adaptacije objekta, a Grad Novi Sad obezbedio je 1.381.200 dinara za realizaciju prve faze obnove objekta.
 
Ilija Nešin značajna je ličnost za narodno-oslobodilački pokret za vreme Drugog svetskog rata, a njegova kuća u Kovilju pretvorena je u spomen-zbirku i za javnost otvorena početkom osamdesetih godina prošlog veka.
  • Mbs

    06.08.2019 01:59
    Ta kuca nikom nije oteta. To je kuca u kojoj je rodjen i odrastao narodni heroj ilija nesin. Tako da nema sta kome da se vraca vec se cuva godinama uspomena na heroja...
  • /

    17.10.2018 16:55
    /
    @Radoznao
    kada je stave u kulturno dobro onda znaci da nemaju nameru da je vrate

    zgrade koje su pretvorene ustanove kulture ili sluze javnosti ne podlezu restituciji

    kao esceg.
    hteli su ga rusiti, pa su se javili vlasnici pa da im ne bi vratili to je sada to sta je sada

    isto ce se desiti i sa zgradom kod piros cizme
  • Mile

    17.10.2018 13:59
    Sve je to nemcima placeno i to sa debelom kamatom,da je placena ratna odsteta to bi se merilo stotinama milijardi evra ovako nas i dan danas zezaju sa sitnim donacijama....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti