FOTO, VIDEO: Sprečena prinudna iseljenja dve novosadske porodice

Prinudna iseljenja dve novosadske porodice, Ninić i Vajdić, sprečena su danas zahvaljujući akciji inicijative "Krov nad glavom".
FOTO, VIDEO: Sprečena prinudna iseljenja dve novosadske porodice
Foto: 021.rs

Porodica Ninić nije iseljena iz svog doma u Modene 1, u Tanurdžićevoj palati, jer su odbili da postupe po nalogu izvršitelja Jasne Anđelić. 

Slobodanka Ninić je pred stanom dočekala predstavnika izvršitelja, kojem je saopštila da se neće iseliti jer čekaju da se reše postupci, odnosno tužbe koje su podneli zbog postupka koji je doveo do toga da ostanu bez jedinog doma. Ova porodica je 2007. godine uzela kredit od 94.500 evra, do danas su banci platitli na ime kamata i glavnice manje od 80.000 evra i imaju još dug od 81.000 evra. 

Oni su se tokom godina našli u problemu sa otplatom kredita zbog Slobodankine bolesti i smanjenja prihoda, a onda je Erste banka, kako navode, zbog duga januara ove godine angažovala izvršitelja Jasnu Anđelić. U postupku koji je usledio, stan je uz procenu da vredi 120.000 evra prodat na licitaciji za 84.500 evra plus troškovi postupka i sada je usledilo iseljenje. Slobodanka Ninić kaže za 021.rs da je postupak vođen bez toga da je obaveštena o njemu.

"Trebalo bi pomoći ljudima koji upadnu u problem. Nisu oni upali u problem zato što su želeli, nešto se sigurno desilo. Oni učestvuju u postupku, zašto ja ne mogu da učestvujem u postupku kod izvršitelja? Definitivno nije dobar zakon i mora da se radi na tome da se promeni, da ljudi poput nas budu uključeni u postupak", priča Slobodanka Ninić.



Ispred stana su bili i aktivisti Združene akcije "Za krov nad glavom Novi Sad", koji su naveli da bi izvršitelj u ovom postupku za nagrade i troškove trebalo da zaradi blizu 10.000 evra i zbog toga su ceo postupak nazvali "čistom pljačkom".

"Cilj banke i izvršitelja je jasan. Oni bi hteli da izbace iz stana porodicu Ninić, pre okončanja odluke suda o poništenju prodaje, kako bi se dokopali velike zarade na brz način", naveli su aktivisti za 021.rs.

Kada će se nastaviti postupak izvršenja i oduzimanja stana u Tanurdžićevoj palati je nepoznato, a porodica Ninić će dobiti naknadno obaveštenje iz kancelarije izvršiteljke.

Dva i po sata kasnije, predstavnici kancelarije izvršitelja Vujadina Masnikose pojavili su se na adresi Koste Abraševića na Telepu, zbog sudskog rešenja da se Nikola i Verica Vajdić isele iz kuće.

Njih iseljava Veričin bivši suprug Zoran Jovanović, koji za 021 kaže da je nakon više od 12 godina dobio pravosnažnu presudu i da mu imovina pripada. 

"Potkrovlje, prvi sprat i prizemlje su moja polovina kuće koje sam ja darovao sinu na osnovu ugovora, ali dobio sam poništenje tog ugovora i na sudu je dokazano da to pripada meni. Moja bivša supruga tvrdi da to pripada njoj, da je ona meni platila tu imovinu, ali to se nije desilo. Trebalo je da budu iseljeni još u decembru, ali se to nije dogodilo. Sad imamo uskoro ročište, gde ćemo dokazivati čije je šta, jer je ovde došlo do teških manipulacija", kaže Jovanović.
 
Njegova bivša supruga Verica Vajdić napominje za naš portal da scenario koji se desio na sudu ne odgovara istini. Ona kaže da njen bivši suprug potražuje imovinu koja mu je već isplaćena, te da pokušava da manipuliše svojim zdravstvenim stanjem da bi dobio imovinu, a samim tim i novac.
 
"Sud je smatrao irelevantnim svedočenja naših suseda koji su potvrdili da je on dobio novac, da nema šta da traži u ovoj priči. Pošto je on tužio svog sina i tražio mu imovinu koju mu je predao kao poklon, ja sam tužila njega da vidimo ko poseduje koliko imovine. Poražavajuće je da u sud nije stigao moj prigovor na rešenje Masnikose kojim se odbija moja žalba, što bi moglo da odloži ovu situaciju, dok se ne utvrdi šta se dogodilo, ko šta poseduje. Ono što je najsmešnije je to što u nalogu izvršitelja za iseljenje stoji pogrešna adresa, pogrešan kućni broj i pogrešan broj parcele", kaže Verica.
 
 
Aktivisti "Krov nad glavom" poručili su da se neće pomeriti i da neće dozvoliti iseljenje porodice Vajdić, te da sumnjaju u zakonitost postupka koji vodi kancelarija pomenutog izvršitelja. Oni se, inače, zalažu da niko, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi, ne sme da ostane bez jedinog krova nad glavom, a da u slučaju kada su okolnosti takve da uvode sumnju, nikakvo prinudno iseljenje iz imovine ne može da se sprovede.
 
Policija je došla u tri vozila, ali je nakon dvadesetak minuta napustila adresu. Ovim je iseljenje odloženo, a porodica će iz kancelarije izvršitelja dobiti novi termin.
  • Narod je izdat

    10.06.2019 09:13
    Lopovi decenijama vode narod
    Sta reci tuzno da tuznije ne moze biti, a narod je koloteralna steta jer pravde nema ima samo lopova od advokata koji te brani pa svi ostali. Zivot je kratak ali tako da smo nisko pali to je strasno.
  • MonteDushano

    22.05.2019 12:27
    Nemojte podići kredit, to je stvarno strašno.
  • NSK

    21.05.2019 19:07
    Odgovor
    Filipinac zgrada pripada vlasnicima kojih ima oko 60 stanova i vlasnici su oni koji su stanove kupili. Restitucijom su naslednici Tanurdžićeve palate pre nekoliko godina i obeštećeni. Znači više nije Tanurdžićeva palata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti