Autorsko tumačenje izložbe Gospodin Pavle Beljanski

Kao deo pratećeg programa izložbe Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), u petak, 27. maja u 19 časova, u galerijskom prostoru Kuće Vojnovića biće održano tumačenje izložbe, koje će voditi autorke Marta Đarmati i Jasmina Jakšić Subić, kustoskinje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, uz uvodnu reč dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke.

 Izložba Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), kojom je tokom 2015. Spomen-zbirka obeležila 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate, se od 20. maja 2016.  prikazuje u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića Kulturnog centra Inđija. Prvi put otkrivajući do sada manje poznate detalje iz biografije Beljanskog, postavka je tokom 2015. godine izazvala veliku pažnju novosadske i beogradske publike.

Autorke izložbe govoriće o podacima iz sačuvane arhivske građe iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zahvaljujući kojima je omogućeno novo sagledavanje njegove diplomatske karijere, kolekcionarske strasti, odnosa s porodicom i prijateljima. O tome prvenstveno svedoče pisma, dopisnice, fotografije i drugi artefakti, čijim se novim čitanjem i interpretacijom upotpunjuju saznanja o osnivaču jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložbom Gospodin Pavle Beljanski obeležena je višegodišnja uspešna saradnja s Kulturnim centrom Inđija. Tokom mnogobrojnih programa koje je Spomen-zbirka realizovala u saradnji s KCI i Galerijom Kuće Vojnovića, koje je video veliki broj posetilaca, obe institucije su unapredile svoj muzeološki status i imidž u javnosti i ukazale na mnogobrojne aspekte prikazivanja savremene umetnosti i naše kulturne baštine.

Izložba je otvorena do 3. juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič