Tribina "Srbi i srbofobija u Velikom ratu" u KCNS

Tribina "Srbi i srbofobija u Velikom ratu" održaće se u sredu, 12. oktobra na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Predavač će biti prof. dr Saša Mirković.

Imperijalna i nacionalistički netrpeljiva politika Austro-Ugarske monarhije prema nacionalnim interesima Srba, kulminirala je nakon atentata u Sarajevu na Vidovdan 28. juna 1914. godine. Targetirani cilj izliva neprimerene mržnje bila je najšira kulturološka manifestacija bilo kakvih vrednosti kod Srba. Osim zvaničnog Beča, u takmičenju oko što ostrašćenije osude Srba, uključili su se i brojni predstavnici društvene elite južnoslovenskih naroda. Očekivana jugoslovenska solidarnost, na vidno razočarenje Beograda, u potpunosti je izostala. Ratne operacije potvrdile su, u velikoj meri umeće i snagu prisile Austro-Ugarske politike "zavadi pa vladaj". Dezerterstva su najčešće bila posledica ratnih strahota, a manje iskrenog idealizma ujedinjenja sa sunarodnicima iz jugoistočne Evrope. Suočavanje sa ovom atmosferom predstavljalo je veliki izazov za podržavaoce i poklonike ujedinjenja, dok se njihova politička afirmacija pokazala ranjivom. Vojnički uspeh vojske Kraljevine Srbije 1918. otklonio je sve dileme u vezi za budućnošću ovih prostora.

Tribina će početi u 18 časova.

  • Janos

    12.10.2016 13:41
    mrs lazljiva bando
    Dole sa komunisticko fasistickim srpskim lazima, provokacijom i okupacijom vojvodine. Politika zavadi pa vladaj je srpska politika kojom je odrzavala i kraljevinu jugoslaviju i komunisticku jugoslaviju i srbiju svih ovih godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič