Inicijativa: Fudbalska utakmica sat vremena, nema odugovlačenja

Fudbal kakav poznajemo nalazi se pred velikim iskušenjem, jer se razgovara o velikim promenama.
Možete li da zamislite fudbalsku utakmicu od 60 minuta? Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) može, piše B92.
 
Skraćivanje utakmice na 60 minuta je samo jedna od promena o kojima će biti reči u narednom periodu u okviru inicijative "Igraj fer", pokrenute 15. juna.
 
Dva puta po trideset minuta i zaustavljanje sata kod svakog prekida služe da bi se igra ubrzala i sprečilo odugovlačenje, zbog koga se efektivno igra manje od sat vremena. 
 
Odugovlačenje bi se strože sankcionisalo i kod golmana koji bi po novim pravilima i dalje imali šest sekundi da loptu vrate u igru, ali će sudije više morati da obraćaju pažnju na to koliko golmani ovo pravilo krše. 
 
Po novim zamislima fudbalskih "zakonodavaca", fudbaleri bi mogli sami sebi da dodaju loptu posle slobodnih udaraca, kornera ili prilikom izvođenja gol auta. Osim toga, golmani više ne bi bili primorani da loptu posle gol auta nameštaju na ćošak peterca, već bi mogli da je izvedu i dok se lopta kotrlja. 
 
Lopta bi se posle odbranjenog penala automatski vraćala timu koji je skrivio odbranjeni penal. Ovo je za sada praksa samo kada se penalima odlučuje pobednik posle produžetaka.
 
Nadoknada vremena bi otišla u zaborav, jer bi kao i kod svakog prekida vreme bilo zaustavljeno, što se podrazumeva i kada "padne" gol. Publika bi imala jasan uvid i u sudijsku štopericu jer bi štoperica bila prikazana na semaforu stadiona. Na taj način se sprečava sudijska tolerancija i proizvoljno produžavanje trajanja utakmice. 
 
Arbitar bi mogao da označi kraj meča tek kada lopta izađe van terena, što je donekle slično sadašnjem rešenju kada se obično čeka da lopta izađe van igre i da je golman izvede pre poslednjeg sudijskog zvižduka. 
 
Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije čine četiri nacionalna saveza (Engleske, Irske, Škotske, Velsa) plus FIFA. Svaki od nacionalnih saveza ima po jedan glas, FIFA ima četiri tako da nijedna promena fudbalskih pravila ne može da "prođe" bez odobrenja FIFA. 
 
Kako Gardijan piše, čelnici Odbora kažu da su pojedina pravila već spremna za primenu jer ne zahtevaju promenu pisanih pravila, a o nekima se tek treba razgovarati, ali bez obzira na to što je i dalje reč o inicijativi i predlozima, fudbal će narednih godina doživeti promene. 
 
Neke od njih će se možda dopasti ljubiteljima fudbala, ali će mu neke svakako oduzeti stari šarm zbog koga se ponekad i danima spremamo za jednu utakmicu voljenog kluba ili reprezentacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.