VIDEO: Odlazak Princa Rima - Toti postaje direktor Rome

Poslednji princ kojeg je Rim imao, Frančesko Toti, danas se i zvanično penzionisao, ali iz Rome ne odlazi pošto će preuzeti funkciju direktora rimskog kluba.
Dres "Vučice" Toti je obukao prvi put pre 28 godina, tada kao 13-godišnji dečak. Talenat nije bilo teško prepoznati, ali je na legendi FK Vojvodine Vujadinu Boškovu bilo da 16-godišnjeg mladića uvede prvi put u Seriju A, 28. marta 1993. godine u pobedi protiv Breše. Svoju zahvalnost Boškovu, Toti je izrazio nekoliko puta. Kako se kaže, ostalo je istorija - "kič, a istina", dodao bi frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane. 
 
Prvi gol postigao je naredne sezone pod vođstvom Karla Maconea u remiju protiv Fođe. Od tog momenta Toti postaje figura u timu sa "Olimpika" bez koje se ne može, a tako će ostati i u naredne dve decenije. Desetku na leđima dobija 1997. a dobri nastupi u italijanskoj ligi nisu bili dovoljna preporuka Ćezaru Maldiniju da ga pozove u nacionalni tim za Svetsko prvenstvo 1998. godine.
 
Romi je pomogao da u sezoni 2000/2001 osvojio svoju, zasada, poslednju titulu Serije A, postigavši 13 golova, njegov dotadašnji rekord. Iste godine podigao je i trofej Superkupa Italije. 
 
Svoj legendarni status dostiže u 2000-im. Imao je razne nadimke, Kapetan, Gladijator, Zlatni dečak, Er Pupone (Velika beba) i naravno - Princ Rima. Njegovom statusu doprinosi i činjenica da je jedini igrač koji je uspeo da postigne po gol u 23 sezone Serije A.
 
 
Kapetan Rimljana bio je omiljen i među klincima u Srbiji. Njegova "desetka", uz onu Ronaldinjovu, bila je, zasigurno, jedan od najprodavanijih dresova na domaćim pijacama, pre nego što je Barsina "tika-taka" predvođena Mesijem okupirala tezge. 
 
Ponude brojnih klubova, posle kojih bi Toti mogao da se pohvali sa više odličja u vitrini, pristizale su konstantno. Ali Princ svoj grad ne napušta. Bio je na meti Real Madrida, ali odgovor Totija postao je antologijski: "Ako hoćete da igram za vas, morate da kupite Romu".
 
Jedan Skudeto, dva kupa i dva Superkupa, ono je sa čim Toti može da se pohvali posle više od dve decenije provedene u Rimu. U svom gradu odigrao je 785 utakmica i postigao 307 golova, upisujući se na listu besmrtnih Rome.
 
  
Foto: Flickr
 
Poslednju utakmicu odigrao je 28. maja protiv Đenove, u kojoj su pobedili sa 3:2. Ipak, bilo je čudno videti 70.000 navijača na "Olimpiku" koji umesto slavlja - plaču.
 
"Evo nas, vreme je. Nažalost, došao je momenat. Momenat za koji sam želeo da se nikad ne dogodi. Čitao sam mnogo lepih, prelepih stvari o sebi. Plakao sam svaki dan kao ludak. Ne mogu da zaboravim 25 godina provedenih sa vama koji ste mi čuvali leđa u dobrim i lošim trenucima, naročito u lošim. Za sve to, želeo bih da vam kažem hvala, iako to uopšte nije lako", poručio je Princ u svojoj 40. godini sa kapitenskom trakom na levoj ruci.
 
Njegova odanost "Vučici" nikad nije dovođenja u pitanje. "Ovaj klub, ovaj grad - to je moj život", govorio je. Baš kao i njegova odanost klubu, ni njegovo umeće sa fudbalskom loptom (koja mu je omiljena igračka i u 40. godini života) takođe nije bila pod sumnjom. Na Jutjubu postoji gomila kompilacija Totijevih golova, koji su pregledani više miliona puta. Njegove bravure terale su, ionako "poludele" italijanske komentatore, da vrište još više. 
 
 
U oproštaju na "Olimpiku" jedva je čitao pismo. Tada je rekao da 28 godina jedne istorije ne mogu da budu opisane rečima.
 
"Voleo bih da to uradim kroz pesmu ili poemu, ali nisam pevač niti pesnik. Pokušao sam da komponujem moju istoriju koristeći noge, igrajući fudbal, najlakši način da iskažem sebe", kazao je tada Toti.
 
Zaključio je da bi u klubu ostao i narednih 25 godina. Totiju niko nije ni poručio da ode - u klubu će ostati, ali sada na funkciji direktora. Ako se istorija (ili mitovi) ponavlja, onda je to slučaj sa Totijem. Posle Romula i Rema, vučica je odgajila još jednog Princa Rima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.